Klussen in huis is vaak een hele uitdaging, of je het nu leuk vindt of niet. En als je kleine kinderen hebt, wordt het klussen nog veel uitdagender. Met onderstaande tips zorg je ervoor dat het toch een succes (en gezellig!) wordt. Niet alleen voor jou, maar ook voor de kinderen.

Aan de slag met verf

Bij nagenoeg alle klussen moet er ook geverfd worden. Dat is niet direct een klus waar je heel kleine kinderen in de buurt wilt hebben. Heb je een schilder gezocht op prijs per uur, dan is het niet handig dat er kinderen rondlopen die met kleine handjes ervoor kunnen zorgen dat het werk nog veel langer duurt. Zeker tijdens de trappen verven lopen de uren al snel op wanneer de kinderen er constant langs willen. Zet de kinderen daarom aan het werk met iets anders, liefst in een andere ruimte. Op die manier voelen ze zich nuttig, zijn ze echt aan het ‘helpen’ en kan er tegelijkertijd gewoon doorgewerkt worden. Denk bijvoorbeeld aan het helpen opruimen van spullen in hun eigen kamer of geef de allerkleinsten buiten een emmer met water en een kwast en laat ze de schutting 'verven'. Zijn de kinderen iets ouder, dan kun je hen vragen om bijvoorbeeld de lunch voor te bereiden.

Vraag de kinderen om advies

Kleine kinderen kunnen vaak niet helpen bij de grotere projecten. Toch is het belangrijk dat zij bij het proces betrokken blijven. Je wilt niet dat je kinderen het idee hebben dat zij compleet genegeerd worden. Vraag daarom de kinderen af en toe om advies. Over een bepaalde kleur bijvoorbeeld of een soort vloer die gelegd gaat worden. Ook wanneer je zelf al weet wat je gaat kiezen, kan het leuk zijn om de kinderen hierin te betrekken. Laat ze bijvoorbeeld kiezen tussen twee behangetjes die jij zelf ook mooi vindt, of bedenk een compromis voor iets wat ze niet zo mooi vinden en jij wel. Zo vond mijn zoontje tijdens onze verhuizing de witte tegels die in ons nieuwe toilet zouden echt niet mooi, hij wilde liever tegels in alle kleuren. Dat ging niet, maar we spraken af dat als alles klaar is dat hij het mag versieren met zijn tekeningen en leuke foto's. Als je kinderen het idee krijgen dat hun mening ook belangrijk is, wordt het voor hen direct al leuker.

Leuke dingen in het vooruitzicht zetten

Voor kinderen kan het ineens heel druk en overweldigend zijn wanneer muren gesloopt worden, kleuren en geuren veranderen en veel vreemde mensen in huis komen werken. Als ze actief kunnen meehelpen en meedenken, wordt het meestal al fijner. Nog makkelijker wordt het wanneer je leuke dingen in het vooruitzicht kunt zetten. Een dagje naar zee wanneer een bepaalde kamer klaar is, een ijsje halen wanneer een muur helemaal geverfd is of een dagje dierentuin als alles opgeruimd is. Op die manier motiveer je de kinderen en hebben zij constant iets leuks om naar uit te kijken.

Klussen met kinderen? Geen probleem!

Klussen met kleine kinderen is geen enkel probleem zolang je denkt aan de veiligheid en alles op blijft ruimen achter je. Laat je de kinderen actief meedenken en helpen én stel je iets leuks in het vooruitzicht, dan wordt het doorgaans echt een succes voor de kinderen en voor jou uiteraard. Dit artikel is tot stand gekomen door middel van een samenwerking.

Headerfoto: Chepko Danil Vitalevich via Shutterstock