Wil je je vruchtbare dagen en ovulatie berekenen? Lees dan snel verder voor meer informatie en gebruik onze gratis tool om je vruchtbare dagen te berekenen.
Ben je niet langer tevreden met de indeling of de styling van de kinderkamer, of wil je deze meer sfeer geven? Kijk eens naar het lichtplan voor de kinderkamer! Vaak heeft de verlichting in kamers een grote invloed op de sfeer die er hangt. In dit artikel lees je meer over de wijze waarop je zo’n lichtplan vormgeeft en vervolgens in de praktijk brengt. Ken jij de verschillen tussen basis-, sfeer-, accent- en taakverlichting al? Het helpt je bij het kopen van nieuwe lampen voor een kinderkamer.
Tip: kijk alvast eens naar de wand- en plafondlampen van Karwei of een soortgelijke winkel, het geeft je een beeld van de verschillende opties die je tegenwoordig hebt.
Werk de plattegrond van de kinderkamer uit
Het ontwikkelen van een lichtplan voor de kinderkamer begint bij het uittekenen van de plattegrond van deze ruimte. Waar staat het bed? Wil je de ruimte alvast van een bureau voorzien, voor als je kind hier straks huiswerk moet kunnen maken? Heb je naast het bed wellicht ook een speelhoekje voor je zoon of dochter? Hoe zit het met de natuurlijke lichtinval via de ramen in de ruimte? Zijn er voldoende stopcontacten aanwezig om staande lampen of bijvoorbeeld een bureaulamp te kunnen gebruiken?
Kies voor verschillende lagen van verlichting
Eerder werden de verschillende soorten verlichting al genoemd: basisverlichting, sfeerverlichting, accentverlichting en taakverlichting. Op basis van de plattegrond van de kinderkamer en de activiteiten die hier ondernomen zullen worden door je kind, is het nu zaak de juiste soorten verlichting te selecteren in je lichtplan voor de kinderkamer.
Begin met een plafond- of wandlamp als basisverlichting, om dit uit te breiden met bijvoorbeeld een los lampje op het nachtkastje van je kind voor de sfeerverlichting. Heeft je kind een bureau in zijn of haar kamer? Plaats hier een bureaulamp op, als taakverlichting. Een mooie wandtekening kun je van accentverlichting voorzien.
Combineer direct- en indirect licht in je lichtplan voor de kinderkamer
Tot slot is het zaak om te kiezen voor een combinatie van direct- en indirect licht in je lichtplan voor de kinderkamer. Het verschil zit hierbij, kort gezegd, in het gebruik van een lampenkap. Bij direct licht kijk je direct in de lamp; er wordt geen lampenkap gebruikt. In het geval van indirect licht zorgt zo’n lampenkap of behuizing voor het verspreiden van het licht vanuit de lamp. Dat laatste heeft vaak een sfeervol effect. Het maakt indirect licht zeer geschikt voor sfeerverlichting in huis. Direct licht is geschikt als basis- of bijvoorbeeld taakverlichting.