In ons land kan de temperatuur in de winter behoorlijk teruglopen. Buiten vinden we dat vaak nog niet zo’n probleem, zolang het binnen in huis maar lekker warm is. Maar hoe zorg je er nu voor dat je huis lekker warm is en blijft. Daarvoor hebben wij een aantal tips verzameld. Zo wordt je huis lekker warm in de winter!

Maak gebruik van de radiatoren om je huis lekker warm in de winter te maken

Een radiator kopen is altijd een goed idee om het huis warm te maken, maar dat weet eigenlijk iedereen wel. De Ultra 8 radiator is bijvoorbeeld een goede optie. Je kunt echter nog meer uit je radiator halen door folie achter de radiator te plaatsen. Hierdoor voorkom je dat de warmte naar buiten gaat door de muur. Dit heeft overigens wel alleen bij oudere woningen nut. Woningen die in de laatste 25 jaar gebouwd zijn hebben van zichzelf al goede isolatie.

Zorg voor goede isolatie om je huis lekker warm in de winter te houden

Geheel in lijn met voorgaande tip is het zorgen voor een goede isolatie. Dit is de belangrijkste factor bij het krijgen en behouden van een fijne temperatuur in huis. Als je isolatie niet op orde is gaan alle andere maatregelen om het warmer te maken niet veel helpen. Als jouw huis nog geen goede isolatie heeft is het verstandig om hierin te investeren. Uiteraard kost dat in het begin wat geld, maar uiteindelijk levert je dit alleen maar geld op. Door je isolatie te verbeteren kun je zomaar 1000 euro per jaar besparen. De duizenden euro’s die je hierin moet investeren heb je er dus vrij snel uit.

zet-de-verwarming-in-de-nacht-niet-helemaal-terug

Zet de verwarming in de nacht niet helemaal terug

Het terugzetten van de verwarming in de nacht lijkt heel logisch, omdat dit goed is voor zowel het milieu als je portemonnee. Toch is het niet verstandig om hem helemaal af te zetten. Op die manier kunnen leidingen bevriezen en kan het langer duren voordat het huis weer helemaal op temperatuur is. Daarom raden we aan om de verwarming niet lager dan 15 graden te zetten, en bij vloerverwarming niet lager dan 17 graden. Het opwarmen bij vloerverwarming duurt namelijk nog langer. Als jouw huis wordt verwarmd door een warmtepomp geldt overigens hetzelfde, omdat dat water koeler is dan bij een ketel. Het aanpassen van de temperatuur duurt dan ook langer.

Gebruik een ventilator bij je radiator

Bij een ventilator denk je waarschijnlijk aan het afkoelen van je woning. Maar je hebt ook ventilatoren speciaal voor bij de radiator. Die zorgen ervoor dat de warme lucht van de radiator sneller door de ruimte wordt verspreid. Het energieverbruik van de ventilatoren is heel laag, waardoor het weinig nadelen heeft.

huis-ventileren-ook-in-de-winter

Vergeet het huis niet te ventileren

Dit lijkt net als bovenstaand advies op het eerste oog wellicht wat tegenstrijdig, maar het is verstandig om ook in de winter de ramen open te zetten. Hierdoor ontsnapt het vocht uit je huis. Hiervoor in de plaats komt er droge lucht binnen. Die is weliswaar kouder, maar wel veel makkelijker te verwarmen dan vochtige lucht. Let er wel op dat je wanneer je gaat ventileren de verwarming even wat terugzet, om zo niet onnodig warmte te verliezen.

Gebruik deuren en gordijnen verstandig

Voor deuren geldt dat je ze tijdens koude dagen het beste zoveel mogelijk dicht kunt laten om je huis lekker warm in de winter te houden. Ventileren door een deur is geen goed plan, omdat dit heel veel kou binnenlaat. Hierdoor moet je veel harder verwarmen. Gordijnen zijn daarnaast een heel goed isolatiemiddel. Doe deze dan ook dicht in de avond. Dit kan heel veel warmte binnen houden. Zorg er dan wel voor dat ze niet over de radiator heen vallen, want dat houdt de warmte van de radiator juist tegen.

​Dit artikel met tips om je huis lekker warm in de winter te houden is tot stand gekomen door middel van een samenwerking.