Vanaf 1 juli 2020 wordt het partnerverlof, ook wel geboorteverlof genoemd, uitgebreid. In plaats van slechts 5 werkdagen kan de partner van een pasbevallen vrouw een extra verlof opnemen van 5 weken. Dit is onderdeel van de WIEG: De Wet Invoering Extra Geboorteverlof.

Nog niet zo lang geleden werd het geboorteverlof al uitgebreid. Sinds 1 januari 2019 krijgen partners 5 werkdagen geboorteverlof direct na de geboorte van hun kind. Dat was al iets meer dan vóór 1 januari 2019, toen je partner slechts 2 werkdagen betaald vrij kon nemen na de bevalling. Hoe bizar, maar twee dagen. En vijf dagen is alsnog absurd weinig.

Hoe dan ook is het goed dat nu, anderhalf jaar later, het partnerverlof of geboorteverlof voor partners wordt uitgebreid.

baby bij vader in zijn armen

Wat betekent de uitbreiding van het partnerverlof?

Als je na 1 juli 2020 bevalt, kan je partner 5 weken (vijf keer het aantal werkuren per week) extra geboorteverlof opnemen. In de periode dat je partner verlof heeft, krijgt hij of zij geen salaris, maar een uitkering van het UWV. Deze uitkering moet de werkgever aanvragen en je ontvangt dan tijdens het verlof 70% van je loon.

Dit partnerverlof – maximaal 5 weken – is dus bovenop de 5 dagen die een partner met behoud van salaris vrij mag nemen direct na de geboorte van hun kind. Voorwaarden hiervoor: het aanvullend geboorteverlof moet binnen 6 maanden na de geboorte van het kind worden opgenomen. En hij of zij moet eerst het betaalde verlof van 5 dagen hebben opgenomen.

Bekijk hieronder de video over de uitbreiding van het geboorteverlof of partnerverlof:

Verdere uitbreiding ouderschapsverlof in 2022

Vanaf 2 augustus 2022 mogen partners nog eens 9 weken extra verlof opnemen. Het is vanaf die datum mogelijk om betaald ouderschapsverlof op te nemen voor ouders die in loondienst werken. Samen met de 5 dagen betaald verlof, de 5 weken die vanaf nu gelden betekent het dat het (deels betaalde) ouderschapsverlof in 2022 op 15 weken komt.

Waarom is die uitbreiding van het partnerverlof zo belangrijk?

Een uitbreiding van het geboorteverlof van dit kaliber betekent veel. Voor de positie van vrouwen op de arbeidsmarkt, de gelijkheid op het gebied van zorg en werk, de kansen die het geeft aan partners om een band op te bouwen met hun pasgeboren kind, kortom: voor de mogelijkheid tot gelijkwaardig ouderschap.

Zeker met de verdere uitbreiding die in 2022 doorgevoerd wordt, komen we dichterbij een gelijkwaardige zorg-werk verhouding binnen het gezin. Hopelijk biedt dit perspectief voor ambitieuze vrouwen en ik hoop ook dat de werkgevers van hun partners hier positief tegenover zullen staan.

blije vader en baby tijdens verlof

Meer informatie over het partnerverlof vind je op rijksoverheid.nl