Hoera! Uitbreiding partnerverlof per 1 juli 2020

Margot - 01-07-2020
vader-en-baby-uitbreiding-partnerverlof

Het is vandaag 1 juli 2020 en dat betekent dat vanaf vandaag het partnerverlof wordt uitgebreid. In plaats van slechts 5 werkdagen kan de partner van een pasbevallen vrouw een extra verlof opnemen van 5 weken.

Nog niet zo lang geleden werd het geboorteverlof al uitgebreid. Sinds 1 januari 2019 krijgen partners 5 werkdagen geboorteverlof direct na de geboorte van hun kind. Dat was al iets meer dan vóór 1 januari 2019, toen je partner slechts 2 werkdagen betaald vrij kon nemen. Hoe bizar, maar twee dagen. En vijf dagen is alsnog absurd weinig. 

Hoe dan ook is het goed dat nu, anderhalf jaar later, het geboorteverlof voor partners wordt uitgebreid. 

Wat betekent de uitbreiding van het partnerverlof?

Als je na 1 juli 2020 bevalt, kan je partner 5 weken (vijf keer het aantal werkuren per week) extra geboorteverlof opnemen. In de periode dat je partner verlof heeft, krijgt hij of zij geen salaris, maar een uitkering van het UWV. Deze uitkering moet de werkgever aanvragen en je ontvangt dan tijdens het verlof 70% van je loon.

Dit verlof – maximaal 5 weken - is dus bovenop de 5 dagen die een partner met behoud van salaris vrij mag nemen direct na de geboorte van hun kind. Voorwaarden hiervoor: het aanvullend geboorteverlof moet binnen 6 maanden na de geboorte van het kind worden opgenomen. En hij of zij moet eerst het betaalde verlof van 5 dagen hebben opgenomen.

In 2022 verdere uitbreiding 

Over twee jaar wordt het partnerverlof nog verder uitgebreid. Vanaf 1 augustus 2022 mogen partners nog eens 9 weken extra verlof opnemen. Samen met de 5 dagen betaald verlof, de 5 weken die vanaf nu gelden betekent het dat het (deels betaalde) partnerverlof in 2022 op 15 weken komt.  Ter vergelijking: moeders hebben 16 tot 20 weken betaald ouderschapsverlof. 

Waarom is die uitbreiding zo belangrijk?

Een uitbreiding van het geboorteverlof van dit kaliber betekent veel. Voor de positie van vrouwen op de arbeidsmarkt, de gelijkheid op het gebied van zorg en werk, de kansen die het geeft aan partners om een band op te bouwen met hun pasgeboren kind, kortom: voor de mogelijkheid tot gelijkwaardig ouderschap.

Zeker met de verdere uitbreiding die in 2022 op de planning staat, komen we dichterbij een gelijkwaardige zorg-werk verhouding binnen het gezin. Hopelijk biedt dit perspectief voor ambitieuze vrouwen en ik hoop ook dat de werkgevers van hun partners hier positief tegenover zullen staan.

Meer informatie over het partnerverlof vind je op rijksoverheid.nl

Margot woont samen met haar vriend en hun zoontje. Met een achtergrond in media en marketing is ze nu de drijvende kracht achter MeerVoorMamas.nl. Woont in de stad, maar komt graag in het groen. Houdt van reizen, leuke nieuwe plekjes ontdekken (vooral waar je kunt eten) en bevindt zich het liefst aan/op/in het water.
lees meer blog's van Margot

Ook veel gelezen:
Social
Partners