Landelijk Ouderpanel: meld je nu aan!

Margot - 17-10-2018
doe-je-ook-mee-aan-het-landelijk-ouderpanel-opvoeden-onderwijs

We hebben allemaal weleens vragen als het gaat om ons kind, toch? Over kinderziektes, voeding, opvoeding, opgroeien.. Ik wel. Meestal doe ik dan een rondje google, of ik gooi een vraag in de Whatsappgroep van de zwangerschapsyogamoeders of ik bespreek het met een bevriende moeder. Nu surf ik ook vaak naar Opvoeden.nl voor betrouwbare informatie én ik ben al een tijdje lid van hun Landelijk Ouderpanel.

Opvoeden.nl en Ouders & Onderwijs

Het Landelijk Ouderpanel is een initiatief van Stichting Opvoeden.nl en Ouders & Onderwijs (voor ouders met schoolgaande kinderen). Op Opvoeden.nl vind je allerlei informatie en tips over zwangerschap, opvoeden en opgroeien. Bij Ouders & Onderwijs kunnen ouders terecht met vragen over school. Dit alles is geschreven in samenwerking met professionals op het gebied van o.a. opvoeding en  onderwijs uit wetenschap en praktijk. Daarnaast wordt er ook met regelmaat een onderzoek of peiling gedaan onder ouders over diverse onderwerpen. Bijvoorbeeld over opvoedvragen, risicovol spelen, huiswerkbegeleiding, samen slapen, pesten, seksuele opvoeding, maar laatst bijvoorbeeld ook een onderzoek onder ouders over de opsporing van oogafwijkingen. De richtlijnen daarvoor werden aangepast en het Landelijk Ouderpanel werd daarbij betrokken. Al ruim een jaar ben ik lid van het Landelijk Ouderpanel en eens in de zoveel tijd krijg ik een mailtje met de vraag of ik aan een onderzoek of peiling wil meedoen. Meestal duurt het beantwoorden van de vragen tussen de 10-15 minuten, dus dat is zo gepiept. Het mooie is dat je na een tijdje ook weer een mail krijgt met de resultaten van de peiling. En dat is behalve interessant ook heel fijn, dat er met de informatie die je geeft ook écht wat gedaan wordt.

Waarom een Landelijk Ouderpanel?

Het Landelijk Ouderpanel is opgezet om in kaart te brengen welke vragen ouders hebben over opvoeding en school en om de informatie daar zo goed mogelijk op af te stemmen, te verbeteren en in te spelen op wat er onder ouders leeft. Eens in de zoveel tijd ontvangen ouders in het Ouderpanel een e-mail met een online vragenlijst in een bepaald thema met vragen over dit onderwerp. Ook kunnen ze delen wat hun ervaringen zijn en welke informatie ze nodig zouden hebben hierover. Met de uitkomsten van deze onderzoeken en peilingen kan informatie worden geschreven en aangepast zodat jij die informatie weer kunt vinden zodra je het nodig hebt. Ook nemen ze die resultaten mee in gesprekken en contacten met professionals, de overheid en de politiek, zodat zij ook weten wat er speelt. Om zo goed mogelijk in kaart te brengen wat er leeft onder ouders in Nederland is het belangrijk dat er zoveel mogelijk vaders en moeders in het Landelijk Ouderpanel zitten. En zo divers mogelijk, uiteraard, om een zo goed mogelijke afspiegeling van de samenleving te krijgen. Laat je stem horen en meld je ook aan voor het Landelijk Ouderpanel! Praat mee, deel je mening en bepaal de onderwerpen op de agenda van de overheid en politiek. Dat kan via de site van het Landelijk Ouderpanel

Hoe werkt het Landelijk Ouderpanel?

  • Aanmelden gaat heel simpel via de site. Bij je aanmelding worden een paar gegevens gevraagd over je gezinssituatie;
  • Je antwoorden blijven uiteraard anoniem en deze worden niet worden gebruikt voor andere doeleinden;
  • Als panellid ontvang je een paar keer per jaar per e-mail een uitnodiging om deel te nemen aan een online onderzoek. Meestal is dit een vragenlijst op je eigen panelpagina, een poll invullen, nieuwsberichten volgen of deelnemen aan een korte online discussie. Hoe vaak je wordt uitgenodigd kan afhangen van je gezinssituatie. Voor een onderzoek over pubers worden bijvoorbeeld geen panelleden met jonge kinderen uitgenodigd.
  • Meedoen is vrijblijvend, er is geen enkele verplichting. Je kunt je ook op elk moment uitschrijven.
  • Van de resultaten van de peilingen, onderzoeken en vragenlijsten ontvang je steeds een terugkoppeling per e-mail. Zo blijf je op de hoogte wat het Landelijk Ouderpanel heeft gedaan met jouw mening en natuurlijk wat de resultaten zijn.

Kijk voor meer informatie op www.landelijkouderpanel.nl

Margot woont samen met haar vriend en hun zoontje. Met een achtergrond in media en marketing is ze nu de drijvende kracht achter MeerVoorMamas.nl. Woont in de stad, maar komt graag in het groen. Houdt van reizen, leuke nieuwe plekjes ontdekken (vooral waar je kunt eten) en bevindt zich het liefst aan/op/in het water.
lees meer blog's van Margot

Ook veel gelezen:
Social
Partners