Is strips lezen slecht voor kinderen?

Veel mensen kunnen zich het nog wel herinneren: je leest als kind een stripboek en het duurt niet lang of één van de ouders komt met de opmerking ‘Ga nu eens een écht boek lezen!’. Jarenlang was de heersende gedachte dat strips lezen slecht zou zijn voor kinderen. Nu...

Feelgood series en films op Netflix – herfst- en wintereditie

In het najaar, als het weer vroeg donker is en buiten guur en koud, kan ik echt genieten van feelgood series en films. Ook van cheesy kerstfilms word ik heel gelukkig. Liefst in mijn eentje onder een dekentje met thee, chocola en kaarsjes aan. Of in een roze...

Leuke familiefilms op Netflix

Niets is fijner dan op een vrije (mid)dag op de bank te kruipen en samen een fijne film te kijken. Het is helemaal een fijne activiteit als het regent. Op Netflix is er een ruim aanbod met leuke familiefilms voor het hele gezin. Verfilmingen van populaire...

9 lekkere pompoenrecepten

De herfst is begonnen! Hét seizoen van de pompoen. Behalve dat pompoen heel gezond is (het is rijk aan o.a. vitamine C, vitamine E, magnesium en ijzer), is het ook nog eens een heel lekkere en veelzijdige soort groente. En vaak favoriet bij onze kleintjes! Omdat ik...

Wanneer geef jij je kind een mobiele telefoon?

De smartphone is niet meer uit ons leven weg te denken. Maar wanneer geef jij je kind een mobiele telefoon? Dat is een veel gestelde vraag bij ouders. Zelf kijk je snel even naar de hoogtepunten van het nieuws als je ’s avonds op de bank zit. Speelafspraken maak je...

Een vrolijke kletskous, dat was ik. Een expressief, eigenzinnig, slim, gevoelig en lief kind. En onbezorgd. Tot ik gepest werd.

Buitengesloten

Iedere dag liep ik met vriendinnetjes naar school, maar die ene dag renden ze plots van me weg toen ik kwam aanlopen. Telkens als ik ze wilde inhalen, renden zij weer verder weg. Het was absoluut geen spelletje, geen geintje. Dat bleek later toen ze overduidelijk mij niet meer in hun vriendinnengroepje wilden, mijn kleren raar vonden, me uitlachten om wat ik zei en me buitensloten. Ineens. Zonder reden. Ik begreep er niets van.

Toen eind van de basisschool een nieuw meisje in onze klas kwam raakte ik met haar bevriend. We kwamen veel bij elkaar over de vloer, tot vervolgens hetzelfde gebeurde: zij en een andere vriendin keerden zich plotseling tegen mij. Weer werd ik buitengesloten door iemand die ik als vriendin zag.

Vaak als mensen aan pesten denken, denken ze aan schelden of fysiek geweld. Hoewel ik net als iedereen wel eens iets naar mijn hoofd geslingerd heb gekregen, was voor mij het allerergst de uitsluiting door meiden die ik als vriendinnen beschouwde.

Impact van pesten

De impact van pesten is groot en kan nog tot heel lang (40 jaar volgens Brits onderzoek) effect hebben. Mensen die als kind werden gepest hebben onder andere een verhoogde kans op depressies, eenzaamheid en ondervinden een lagere levenskwaliteit. (Bron: www.stoppestennu.nl)

Heel vaak heb ik gedacht: het is al zo lang geleden, dat heb ik allang een plek gegeven. Tot ik na de geboorte van mijn zoon in een depressie belandde. Met trauma- en schematherapie leerde ik oude patronen herkennen en de herkomst ervan. Door onder andere het pesten op de basisschool had ik een laag zelfbeeld en zat de overtuiging diepgeworteld dat vriendinnen niet lang zullen blijven en op den duur mij zullen verlaten.

Pesten had wel degelijk nog steeds impact op mij, zelfs 30 jaar later.

Pesten aanpakken

pesten

Pesten betreft niet alleen de pester en de gepeste, het is een groepsproces en moet aangepakt worden als zodanig. Dus als iemand op school gepest wordt, moet de hele klas worden betrokken. Op de werkvloer idem. Alleen dan kun je zorgen voor een veilige groepsdynamiek en een veilige omgeving om dingen te bespreken en voor elkaar op te komen.

Merk je dat je kind gepest wordt? Of is jouw kind juist de pester of de ‘meeloper’? Praten is in alle opties het allereerste dat je moet doen met je kind. Zorg dat er een veilige omgeving is voor je kind om te vertellen wat er gebeurt is, zonder dat je boos wordt of oordeelt over zijn of haar gedrag. Neem altijd contact op met de leerkracht en kijk wat jullie samen kunnen doen. Niets doen of negeren helpt niet, je moet áltijd iets doen.

Kijk op www.stoppestennu.nl voor informatie en tips over pesten voor kinderen, ouders en (gratis) lesmateriaal voor school.