Ik zie mijn dochter nog wegfietsen, op weg naar het verkeersexamen. Twaalf jaar was ze en ze wist zeker dat ze het zou gaan halen. Nu is ze zeventien en zit ze druk te leren voor haar theorie-examen, want ze wil graag haar autorijbewijs halen. Ze heeft een theorieboek gekocht en natuurlijk had ze zich bij de rijschool ingeschreven voor twee theorielessen, die helaas door de coronacrisis gecanceld werden. Heel wat minder zeker dan ze vroeger voor haar verkeersexamen was, stapte ze het theorie-examen in. Helaas zakte ze, tot haar grote verdriet. Dat felbegeerde papiertje blijft natuurlijk lonken, maar hoe kan ze het leren nou het beste aanpakken?

 

Het theorie-examen

Het theorie-examen is het examen dat je moet afleggen voordat je praktijkexamen mag doen. Men wil natuurlijk zeker weten dat je voldoende kennis hebt van het verkeer. Gevaren zitten in een klein hoekje, dus die moet je kunnen herkennen. Je moet daarnaast laten zien dat je verkeersinzicht hebt én uiteraard moet je alle verkeersregels kennen. Je mag je theorie-examen doen als je 16 bent, want als je 16,5 jaar oud bent, mag je die lesauto instappen. Het theoriecertificaat blijft anderhalf jaar geldig, dus je hebt ruimschoots de tijd.

Het theorie-examen zelf bestaat uit 65 vragen en is ingedeeld in drie stukken, namelijk gevaarherkenning, kennis en inzicht. Elk deel moet je met een voldoende afsluiten om het theoriecertificaat in handen te krijgen. Gevaarherkenning bevat 25 vragen, waarvan je er 13 of meer goed moet beantwoorden. De catch? Je krijgt acht seconden per vraag. Kennis haal je als je van de 12 vragen 10 goede antwoorden geeft en inzicht sluit je met een voldoende af als je 25 van de 28 vragen correct beantwoordt. En dit alles moet binnen een half uur. Geen makkelijke klus dus, dat theorie-examen halen. Gelukkig neemt het CBR een stukje spanning weg door op hun website precies uit te leggen wat je kunt verwachten.

-studeert-theorie-examen-op-laptop_3276

Hoe bereid je je voor?

Wat het CBR niet voor je kan doen, is je voorbereiden op het examen. Hoewel ze enkele tips geven, zul je dat toch echt zelf moeten doen. Veel leerlingen kopen een leerboek en volgen bij de rijschool een aantal theorielessen, net als mijn dochter. Maar nu we midden in een coronacrisis zitten, de wachttijden bij het CBR oplopen en veel rijscholen de theorielessen opschorten, voelt het al gauw alsof je niet voldoende kennis hebt opgedaan. En zelfs zonder corona slaagt maar 44% van de leerlingen de eerste keer. Je wilt natuurlijk graag slagen, dus hoe zet je nou net dat stapje extra? Online theorie leren kan je helpen.

Via het internet theorie oefenen is een perfecte manier om goed beslagen ten ijs te komen. Je kunt leren waar en wanneer je maar wilt, je bepaalt volledig je eigen tempo en je krijgt direct feedback. En, niet onbelangrijk in deze tijd, deze manier van leren is natuurlijk volledig coronaproof! Bij Theorie-examenoefenen.nl krijg je toegang tot een online theorieboek dat je kunt openen op je telefoon, je laptop of je pc. Je kunt dus altijd wel even een aantal pagina’s lezen tijdens een verloren momentje.

Dit theorieboek bevat animaties, video’s en afbeeldingen, zodat je makkelijker en sneller leert. Wil je het jezelf nog makkelijker maken, dan is het verstandig om ook examentraining erbij aan te schaffen. Je krijgt minimaal tien uur lang de mogelijkheid examens te oefenen, die voldoen aan alle eisen van het echte examen. Zo test je niet alleen de kennis die je hebt opgedaan, maar wen je ook meteen aan de vorm die het CBR aan het examen gegeven heeft.

online theorie-examen leren en oefenen

Gratis proefexamen uitproberen

Zoals wel blijkt, is het theorie-examen geen examen dat je wel even doet. Mocht je nou eerst eens willen ruiken aan een proefexamen voordat je tot aanschaf overgaat, dan kan dat. Op Theorie-examenoefenen.nl vind je een volledig examen, zoals het door deze website wordt aangeboden en dus vergelijkbaar is met het echte examen.

Je kunt dit examen gebruiken om alvast eens te oefenen, maar wij hebben ervoor gekozen er een spel van te maken en in ons gezin te kijken wie er zou slagen. De uitkomst? Laat ik het zo zeggen: ik zie het aankomende examen van mijn dochter met vertrouwen tegemoet, zeker nadat ze die tien uur aan oefenexamens heeft gedaan, maar misschien dat ik zelf nog maar eens een lesje mee moet doen!