De herfstmaanden staan weer voor de deur. Tijd om de zomerkleding op te ruimen en de herfst- en wintergarderobe een nieuw leven te geven. Ben jij klaar voor de herfstmaanden? Wij hebben alle nodige voorbereidingen die handig zijn om te regelen voor je gezin op een rijtje gezet. En, kun jij al veel van deze voorbereidingen voor de herfst van jouw lijstje afstrepen?

1. Sport, vereniging en hobby

De zomer is voorbij en dat betekent ook weer een heel nieuw seizoen voor sporten, verenigingen en hobby’s voor de kinderen. Zijn jouw kinderen al ingeschreven voor het nieuwe seizoen? Of wil je kind een andere hobby of sport beginnen? Plan een oriëntatieles in of schrijf je kind op tijd in. En past het allemaal in jullie planning of moeten jullie wat dingen schuiven? Een mooi moment om afspraken te maken met je partner wie welke verantwoordelijkheid neemt: wie gaat welke dag mee naar tennis, muziekles, voetbal of jiu jitsu? En wanneer maak je zelf tijd vrij voor een sport en/of hobby? Neem dat ook mee in jullie gesprek en planning.

Ook belangrijk: past alle ‘sportgear’ nog of moet je een nieuw tenue, hockeystick, judopack of nieuwe voetbalschoenen aanschaffen? Pas alles door en maak een lijstje wat nodig is. Vraag jezelf af of alles wat je nodig hebt nieuw moet zijn of dat je iets kunt lenen of overnemen van iemand. Dat scheelt in de kosten en is beter voor het milieu.

voorbereiding op de herfst - sporten voor kinderen

2. Waterbestendige kleding

De herfst betekent ook: veel regen, wind en frisse temperaturen. Ben jij hier al op voorbereid? Kijk of alle regenlaarzen, regenjacks of regenponcho’s nog passen en zorg dat iedereen in huis op tijd waterbestendig is op regenachtige herfstdagen. Wanneer je dan ’s ochtends de kinderen naar school brengt, staat een beetje regen niet in de weg. Tip: kies een regenjas of regenpak in een opvallende kleur (fluoriserend geel bijvoorbeeld), zo is je kind in de schemerige ochtenden straks op de fiets goed te zien.

3. Dik beddengoed

De zwoele zomernachten zijn voorbij dus de lakens en dunne zomerdekbedden kunnen de kast weer in. Het is tijd voor een dikker dekbed op het bed van je kind of – als je vierseizeoenendekbedden hebt – om je herfstdekbed tevoorschijn te halen. Vergeet je eigen dekbed niet en ook die fijne sprei voor extra sfeer en warmte kun je weer uit de kast halen.

4. Voorbereidingen voor de herfst: herfstgarderobe updaten

De vorige herfst is alweer een jaar geleden, in de tussentijd zijn je kinderen vast flink gegroeid. De kans is groot dat veel kleding niet meer past of nog net aan kan. Ruim de kledingkast van je kind op en kijk wat nog makkelijk aan kan, wat je echt nu moet aanschaffen en wat nog wel eventjes past maar waar je waarschijnlijk dit najaar een maatje groter van hebt. Alles wat te klein is kan meteen in een tas om door te geven, te verkopen of naar de Kledingbank of kringloop.

Voor die gekke tussentemperaturen (te warm voor een winterjas maar te koud voor een t-shirt) is het fijn om een paar extra shirts met lange mouwen te hebben en een tussenjasje of een bodywarmer.

voorbereidingen voor de herfst - garderobe opruimen

5. Grote herfstschoonmaak

Voordat de herfst begint, doe je er goed aan om een grote schoonmaak te houden. Aan het einde van de zomer is het nog warm genoeg dat je alle ramen kunt openen en de woning flink kunt laten luchten. Dit is dit een perfecte tijd van het jaar om eens alle ramen te wassen, de vloeren te onderhouden en eventueel grote schildersklussen uit te voeren. Zo is jouw huis helemaal fris voor de knusse maanden.

6. Oppas, opvang en planning

Bij voorbereidingen voor de herfst hoort ook dat je je weekplanning op orde hebt. Hoe hebben jullie het door de week geregeld? Kijk naar jullie werkschema, de schooltijden, de opvang en de sporten en hobby’s. Welke dagen ga jij werken en welke dagen je partner, welke dagen heb je oppas of opvang nodig en voor hoe lang? Zorg dat je een duidelijk plan hebt. Kies je voor een oppas aan huis, naschoolse opvang of een oppasoma of oppasopa? Komen alle hobby’s goed uit of is er ergens overlap en hoe gaan jullie dat aanpakken? Even een avondje de agenda’s erbij pakken en dan heb je het vast al rond.

voorbereidingen voor de herfst - gezinsplanning maken