Veel ouders zullen het er over eens zijn dat het hebben van kinderen behoorlijk stressvol kan zijn. Je bent immers drukker dan ooit, draagt een grote verantwoordelijkheid en krijgt ineens te maken met allerlei kopzorgen. Om nog maar te zwijgen over de meningsverschillen, (ongevraagde) opvoedadviezen en andere twijfels waar je als ouders voor komt te staan. Opvoeden gaat echter een stuk soepeler als je ontspannen bent. Maar hoe doe je dat eigenlijk: ontspannen als ouders? In dit artikel zetten we tien tips voor je op een rijtje, van het goed voorbereiden van jullie dagtaken tot even diep ademhalen en het laten gaan van irritaties. Want het “ontspannen als ouders: hoe doe je dat” is misschien niet altijd even makkelijk maar wel onmisbaar voor een goede sfeer in huis en tussen jou en je partner. Veel succes!

Ontspannen als ouders: hoe doe je dat?

Het hebben van kinderen is soms behoorlijk stressvol. Naast dat je kinderen je kopzorgen kunnen bezorgen, kom je ineens ook voor andere uitdagingen -zoals elke ochtend weer op tijd op school arriveren- te staan. Het opvoeden en grootbrengen van kinderen gaat echter een stuk soepeler als je ontspannen bent. Maar ontspannen als ouders: hoe doe je dat eigenlijk? In dit artikel vind je tien tips om jou op weg te helpen!

Een goede voorbereiding is het halve werk

Een goede voorbereiding is het halve werk én scheelt je ontzettend veel stress. Maak dus ’s avonds al de lunchtrommeltjes klaar, doe de kinderen in bad en leg schone kleren voor de volgende dag klaar. Is het altijd spitsuur rond etenstijd? Ook het avondeten kun je ruim van te voren voorbereiden. Vries bijvoorbeeld maaltijden in, of doe op een rustiger moment op de dag alvast wat voorwerk (groentes snijden, vlees garen, et cetera). Bij een goede voorbereiding komt wat planning en structuur kijken, maar geloof ons: ook dat zorgt op den duur voor minder stress in huis!

Rust en regelmaat

Als je dacht dat alleen baby’s van rust, reinheid en regelmaat houden dan heb je het mis. Ook wat grotere kinderen hebben baat bij met name rust en regelmaat. Oververmoeide kinderen zijn tenslotte vaak jengelig, vervelend en een stuk stressvoller om mee te dealen dan een uitgerust en vrolijk kind. Zorg dus voor voldoende rustmomentjes op de dag en voorkom dat de dagen van je kind te vol zitten met school, clubjes, sport en vriendjes. Ook regelmaat in de dagen vinden veel kinderen fijn. Zo weten ze waar ze aan toe zijn en voorkom je over het algemeen stress en strijd rondom het eten, slapen en huiswerk maken.

Houd overzicht

Overzicht houden sluit prima aan bij het treffen van goede voorbereidingen en het brengen van rust en regelmaat in jullie dagelijkse leven. Maak bijvoorbeeld elke week een duidelijk schema en hang dit op een plek waar iedereen hem kan zien. Op dit schema staan alle belangrijke afspraken en dergelijke opgeschreven. Van het sportclubje van je kind tot aan de tandartsafspraken, speelafspraken en de vergadering waardoor je later thuis bent. Door zowel de avond van te voren als ’s ochtends het overzicht nog even raad te plegen voorkom je dat je dingen vergeet. Bovendien weet elk gezinslid precies wat hij of zij kan verwachten gedurende de week. En als je partner dan toch de kinderen voor de zoveelste keer zonder gymspullen naar school stuurt, kan hij of zij jou in ieder geval niet de schuld geven! Neem ook eens de tips door om een goed ochtendritueel te hebben. Ook deze helpen bij het behouden van het overzicht. 

Consequent zijn

Er is weinig stressvoller dan een zeurend kind. Door consequent te zijn voorkom je echter een hoop gezeur. Je kind leert namelijk al snel dat zeuren toch geen zin heeft. Maak dus een aantal duidelijke afspraken en houd je hier consequent aan. Geef zelf het goede voorbeeld (dus zelf ook niet snoepen voor het eten!) en beloon goed gedrag. Maak je toch een keertje een uitzondering? Communiceer dit dan naar je kinderen en zeg er duidelijk bij dat dit een uitzondering is en waarom.

Maak het jezelf makkelijk

Met kinderen loopt de dag altijd net wat anders dan je van te voren gedacht had. Flexibel zijn is dus geen onbelangrijke eigenschap als ouder. Probeer je verder niet te druk te maken om kleine dingen en maak het jezelf makkelijk waar mogelijk. Na een drukke dag is het bijvoorbeeld prima om een keertje een frietje te halen, en er is ook geen man overboord als je kind een keertje niet in bad gaat ’s avonds. Tot slot helpt ook een goede voorbereiding en planning van de taken wederom bij het jezelf makkelijk maken.

Neem de tijd

Haastige spoed is zelden goed. Dit heb je vast al wel eens gemerkt als je in alle haast de broodtrommeltjes van de kinderen vergat mee te geven of als je weer eens een pak melk omstootte. Haast is immers een dooddoener als je graag ontspannen je dag wilt beginnen of ergens heen wilt. Neem dus de tijd en begin wat vroeger met voorbereidingen treffen. Zet eventueel je wekker iets eerder zodat je ook nog even een rustmomentje voor jezelf hebt. Zo hoef je je kinderen niet voortdurend op te jagen en heb jij zelf ook de tijd om even lekker een kopje koffie te drinken. Mede door ’s avonds al wat dingen voor te bereiden kan jullie dag dan ook goed beginnen en houd je dit heerlijke ontspannen gevoel met een beetje geluk de hele dag vast!

Diep ademhalen & laat het gaan

Als ouder kom je ineens voor een hoop lastige kwesties te staan. Niet alleen je partner kan een andere mening hebben over zaken rondom het huishouden en het opvoeden van de kinderen, ook andere mensen kunnen (ongevraagd) opvoedingsadviezen gaan geven. Hoe irritant dit ook is, probeer diep adem te halen en het te laten gaan. Laat je niet gek maken door iedereen die het beter weet. Jij bent degene die je kind het beste kent en jij moet (het liefst samen met je partner) uitvinden wat werkt voor jullie. Heb je een meningsverschil met je partner? Wees dan bereid een compromis te sluiten en water bij de wijn te doen. Dit maakt jullie gezinsleven een stuk ontspannender en gezelliger. Wat betreft de adviezen en meningen van anderen: soms is het beter om maar niet de discussie aan te gaan en het gewoon het ene oor in, het andere oor uit te laten gaan. Het is zonde van je energie om overal een strijd van te maken!

Wees niet te streng

Door niet te streng te zijn –voor zowel de kinderen als jezelf- voorkom je een hoop stress. Want hoe erg is het eigenlijk als je kind een keertje een boterham eet in plaats van een warme maaltijd? En is het echt zo vreselijk om je partner een keertje gelijk te geven? Tot slot vergaat ook de wereld niet als je huis even een enorme rommel is, de was niet gedaan is en niemand schone sokken voor de volgende dag heeft. Probeer dus wat meer te genieten, wat meer van je af te laten glijden en wat meer te relativeren. Dit zorgt niet alleen voor een ontspannen gevoel, maar houdt ook de sfeer in huis een stuk gezelliger. Zorg er ook voor dat je niet altijd “nee” als antwoord geeft. Zeg je kinderen liever wat ze wel mogen. Daar wordt iedereen vrolijk van.

Ontspannen met het hele gezin

De beste manier om echt even te ontspannen met het hele gezin? Door quality time met zijn allen in te plannen natuurlijk! Zorg er voor dat jullie regelmatig (het liefst elke dag!) samen eten, samen een spelletje doen en er op uit trekken voor een leuk uitje. Ga bijvoorbeeld eens met het hele gezin naar de speeltuin, picknicken of een andere leuke buitenactiviteit ondernemen. Het extra voordeel is bovendien dat je kinderen na een dagje uitrazen lekker moe zullen zijn. Dus ook te moe om kattenkwaad uit te halen in huis en jou op de zenuwen te werken. Probeer ook af en toe één op één quality time met je kind in te plannen. Veel kinderen hebben even de behoefte aan jouw onverdeelde aandacht!

Me-time en we-time

Tot slot is het belangrijk om voldoende me-time in te plannen. Door er even alleen (of in ieder geval zonder de kinderen) op uit te gaan kom je pas echt tot rust. Even gaan sporten, een drankje drinken met vrienden of naar de sauna gaan is dan ook noodzakelijk om een leuke ouder te zijn. Vergeet bovendien niet om ook voldoende tijd samen met je partner in te plannen. Tijdens een date night komen jullie weer nader tot elkaar en kunnen jullie samen in alle rust wat zaken rondom de kinderen en het huishouden doorspreken. Weinig tijd voor een complete date night? Samen een wijntje drinken, bijkletsen en knuffelen zodra de kinderen op bed liggen telt uiteraard ook! Het belangrijkste is dat jullie even nader tot elkaar komen en samen ontspannen.