Het vieren van oud en nieuw is natuurlijk een waar feest voor velen. Het is een zeer populair feest in Nederland. Maar wanneer je een baby hebt kan dit echter aardige stress veroorzaken. Bijvoorbeeld door het kabaal en dergelijke. In dit artikel worden tips gegeven hoe je daar goed mee om kunt gaan. Dan weet je zeker dat je goed voorbereid bent op het nieuwe jaar zonder te veel stress aan je hoofd!

Oud en Nieuw vieren met een baby

Elk jaar is het weer zover: het moment dat de jaarwisseling wordt gevierd. Voor veel mensen is dit een waar feest. Het betekent namelijk lekker eten, veel drank en natuurlijk ook veel vuurwerk. Zeker in een dichtbevolkt land als Nederland ontkom je er niet aan dat je te maken krijgt met veel overlast omtrent vuurwerk. Zolang de wetten in Nederland nog niet veranderd zijn, en iedereen legaal vuurwerk mag af steken, is daar in principe weinig aan te doen. Voor veel mensen maakt dit natuurlijk niet uit, want die gaan er wel gewoon in mee. Of je hebt even een dag dat je iets later naar bed gaat, of wat minder goed kunt slapen. Dit zijn allemaal overkomelijke problemen waar elk volwassen mens wel mee om kan gaan. Het wordt echter anders wanneer je een baby hebt. Voor een baby kan het namelijk zeer stressvol zijn en ook zeker voor de ouders. Daarom bij dezen een aantal tips die je kunt toepassen, zodat je zeker weet dat je op een goede manier de jaarwisseling doorkomt. Zo vier je oud en nieuw met een baby.

Tip 1: laat de baby doorslapen

Veel ouders denken dat het tijdens de jaarwisseling verstandig is om een baby te wakker te maken. Zo kan die ook even het vuurwerk bekijken en misschien zal die dan minder snel schrikken van harde knallen. Sneller dan wanneer die uit zijn slaap wordt gewekt. Hoewel dit heel aannemelijk klinkt, is dit echter niet aan te raden. Een van de redenen waarom dit niet aan te raden is, is omdat baby's zeer veel waarde hechten aan een goed slaapritme. Voor een baby is het heel belangrijk om een consistent ritme aan te houden. Een volwassene kan namelijk snel weer een ritme aanpassen, maar voor een baby is dat een stuk lastiger. Om die reden is het dus ook af te raden om een baby wakker te maken tijdens de jaarwisseling. Bovendien snapt een baby toch niet precies wat er allemaal gebeurt, dus het is ook nog eens tamelijk zinloos. Met een beetje geluk slaapt jullie baby gewoon door!

Tip 2: wees gematigd met alcohol

Zeg je oud en nieuw? Dan zeg je doorgaans automatisch: veel alcohol. Het oud en nieuw-feest is bij uitstek het feest waarbij het sociaal geaccepteerd is om je wat betreft alcohol even helemaal te laten gaan. Natuurlijk is dit leuk en verleidelijk, en kan het doorgaans geen kwaad. Maar wanneer je een baby hebt is het wel verstandig om er enigszins rekening mee te houden. Zeker als je bijvoorbeeld niet vaak alcohol drinkt, of bijvoorbeeld aan de sterke drank gaat, kan het snel zo zijn dat je meer drinkt dan je doorhebt. Mocht je baby onverhoopt wakker worden tijdens oud en nieuw, dan wil je natuurlijk niet half dronken zijn. Dan kunnen er alleen maar ergere problemen ontstaan. Om die reden kan het ook verstandig zijn om dit af te stemmen met je partner. Zo vier je oud en nieuw met een baby. Je kunt bijvoorbeeld afspreken dat de één wel mag de drinken en de ander geheel niet. Of als je echt beiden zin hebt aan alcohol, dat er eentje is die gematigd drinkt. Een voordeel van gematigd, of geen, alcohol is dat je de volgende dag ook fitter bent! Zeker met een baby is dat relevant, want je kunt natuurlijk niet de hele dag in bed liggen.

Tip 3: Waar vier je oud en nieuw?

Met een baby is het belangrijk om na te gaan waar je oud en nieuw wilt vieren. Misschien ben je wel het type dat elk jaar traditiegetrouw naar één bepaalde plek ging. Natuurlijk kan het leuk zijn om oud en nieuw buiten de deur te vieren, maar met een baby wordt dit vaak wel iets lastiger. Want degene waar je naartoe gaat moet dan wel de juiste accommodaties hebben om de baby op een prettige manier te kunnen laten slapen. Bovendien kan het erg veel gedoe zijn wanneer de baby bijvoorbeeld moet huilen en dergelijke. Vooral tijdens oud en nieuw kan het verstandig zijn om thuis te blijven met je baby. Je hoeft dan natuurlijk niet alleen thuis te blijven, maar je kunt bijvoorbeeld vrienden of familie uitnodigen. Je bent dan op je eigen terrein en voor de baby is dit een stuk fijner. Zeker met een dag als oud en nieuw is het belangrijk dat je baby op een vaste, vertrouwde omgeving slaapt. Dat is wel zo handig. Je hebt misschien iets meer gedoe omdat je ook voor de gasten moet zorgen, maar vaak valt dit allemaal wel mee en zijn ze bovendien vast niet te min om ook even te helpen. Het kan dan ook verstandig zijn om oud en nieuw met een kleine groep te gaan vieren. Dan weet je zeker dat er niet veel kabaal komt en dat is natuurlijk ook een voordeel, zodat de baby gemakkelijker door kan slapen. Ook kun je er voor kiezen om oud en nieuw zonder familie of vrienden en gezellig samen te vieren. Voor je baby is dat het makkelijkste. Zo vier je oud en nieuw met een baby.

Tip 4: let goed op de babyfoon

Natuurlijk is het altijd belangrijk om goed op je babyfoon te letten, maar met oud en nieuw kan dit nog iets verstandiger zijn. Mocht je baby onverhoopt wakker worden door het vuurwerk, dan kan het zijn dat hij of zij flink gaat panikeren. Het is dan ook belangrijk om er dan snel heen te gaan, zodat je hem of haar op een goede manier kunt troosten. Je wilt natuurlijk niet dat je baby overstuur is en slechte ervaringen krijg met oud en nieuw. Ook voor de toekomst is het belangrijk om oud en nieuw zo positief mogelijk te laten zijn voor een baby. Het is namelijk iets dat elk jaar terugkomt en daardoor ook onvermijdelijk wordt. Zo vier je oud en nieuw met een baby.

Het belang van de leeftijd

Dit waren natuurlijk een aantal handige tips, maar om na te gaan hoe je oud en nieuw het best kunt vieren is het natuurlijk ook belangrijk om rekening te houden met de leeftijd van de baby. Wanneer een baby bijvoorbeeld nog zeer jong is, is het totaal niet verstandig om hem uit bed te halen. Enerzijds omdat dit zeer slecht is voor het ritme. Zoals reeds al werd verkondigd, maar anderzijds ook omdat het weinig nut heeft. Een zeer jonge baby begrijpt er toch niets van wanneer die het vuurwerk ziet en dus heeft het ook weinig zin. Dit wordt natuurlijk anders als de baby bijvoorbeeld twee jaar oud is. Dan zal hij of zij het meer begrijpen en dan is het dus ook verstandig om er anders mee om te gaan.

Vaak hebben de kinderen dan al door wat oud en nieuw inhoudt en zullen ze zeer enthousiast zijn. In dergelijke gevallen kan het dan verstandig zijn om regels op te stellen. Zo vier je oud en nieuw met een baby. Bijvoorbeeld dat het kind tijdens oud en nieuw even een uurtje uit bed mag om te kijken naar het vuurwerk. Op die manier zal het ritme niet erg verstoord raken. Wat de regels ook zijn, het is belangrijk om dit op een duidelijke manier te vermelden, zodat het kind weet waar het aan toe is. Ook kan het verstandig zijn om dan enigszins pedagogische voorlichting te geven. Bijvoorbeeld over de gevaren van vuurwerk en dergelijke.

Conclusie

Uiteindelijk bepaalt iedere ouder zelf hoe die oud en nieuw viert. Maar met deze tips weet je zeker dat je oud en nieuw probleemloos kunt vieren en dat is natuurlijk een voordeel te noemen. In een land als Nederland wordt er veel geknald en het is ook een dichtbevolkt land. Je ontkomt er dus vrijwel niet aan en daarom is het belangrijk om altijd goed voorbereid te zijn. Zo vier je oud en nieuw met een baby