6 slaaptips voor een betere nachtrust

Margot - 16-05-2016
modernnaturelnk-kuby-lockerkast

Hilarisch natuurlijk, slaaptips voor een betere nachtrust op een mama blog. Zijn dat dan tips om je kind te laten doorslapen? Ha, I wish! Wat dat betreft heb ik alle 'slaaptips' al gehoord én uitgeprobeerd, zonder succes. Inmiddels is me duidelijk dat gebroken nachten overkomelijk zijn, maar daarvoor moet je wel bewust bezig zijn met je slaapritme. Ook overdag. Huh? Ja! Met onderstaande 6 slaaptips kan je er voor zorgen dat je uitgeruster opstaat en productiever de dag doorkomt. Wat je nachtrust in ieder geval aanzienlijk verbetert én een stuk leuker maakt, is in een goed en mooi bed slapen.  Lees gauw verder hoe je én beter kunt slapen én kans kunt maken op het bed 'Modern' van Livengo!

Slaaptip 1: Vroeg naar bed is het nieuwe uitslapen

Zodra je moeder bent, zit uitslapen er simpelweg niet meer in. Punt. Dan zit er maar één ding op om aan genoeg nachtrust te komen: vroeger naar bed. Niet alleen ben je productiever en gezelliger als je uitgerust bent, ook blijkt uit onderzoek dat je minder kans hebt op sombere gedachten als je genoeg slaapt. Leuk om te weten: uitslapen schijnt niet te helpen tegen een slaaptekort, maar schijnt alleen maar je ritme te verstoren. Vroeg naar bed en vroeg op dus!

Tip 2 om lekker te slapen: Zorg voor een frisse slaapkamer

Zorg voor goede ventilatie in je slaapkamer. Je slaapt beter in een kamer met schone, frisse lucht die niet te warm is. Laat iedere dag tenminste 10 minuten het raam wagenwijd open om weer frisse lucht toe te laten in je kamer. Heb je een ventilatierooster in het raam, laat deze dan altijd open. Stook in de wintermaanden je slaapkamer niet warm, je lichaam moet juist een beetje afkoelen om goed te kunnen slapen. Een temperatuur van ongeveer 15 graden is het meest ideaal voor een fijne nachtrust.

Tip 3: Overdag voldoende bewegen

Pak je favoriete sport weer op! Een actieve(re) levensstijl zorgt voor een betere nachtrust: je slaapt beter in en je slaapt dieper. Twee a drie keer per week sporten is al voldoende. Zorg daarnaast dagelijks voor voldoende beweging door een stuk te lopen of te fietsen. Een rondje wandelen in de lunchpauze of een stukje fietsen met je ukkie is zo gepiept en nog gezellig ook. Sport of beweeg bij voorkeur buiten: voldoende daglicht overdag is óók belangrijk voor een goede nachtrust. Sporten vlak voor het slapen is niet aan te raden trouwens, je lichaam heeft ongeveer 2 uur nodig om bij te komen en weer op temperatuur komen.

Tip 4 van onze slaaptips: Slaap in een rustige omgeving

Ban alle beeldschermen uit je bed. Je slaapt namelijk beter in een rustige omgeving. Het gebruik van beeldschermen vlak voordat je gaat slapen zorgt ervoor dat je alerter wordt en daardoor val je moeilijker in slaap. Laat alle stoorzenders dus buiten je slaapkamer of zet ze in ieder geval uit: televisie en radio uit, telefoon op de vliegtuigstand. Zorg er ook voor dat het goed donker kan worden in je kamer en houd je slaapkamer zoveel mogelijk vrij van rommel en onnodige tierelantijntjes. Een opgeruimde kamer slaapt een stuk rustiger (al was het alleen maar omdat je dan niet hoeft te piekeren over 'ik moet écht nodig eens opruimen').

Slaaptip 5: Maak een to do list voor de volgende dag

Ken je dat? Lig je in bed en wil je graag slapen, start het gepieker... 'Ik moet dit niet vergeten, die vriendin nog Whatsappen, ik moet nodig de slaapkamer eens opruimen' etcetera. Als je ligt te piekeren wordt het moeilijker om in slaap te vallen. Een to do list maken voor de volgende dag kan dan uitkomst bieden. Schrijf op wat je in je hoofd hebt en laat het dan rusten. Het staat dan op papier en daar hoef je morgen pas weer over na te denken. Bedenk je je voordat je ogen dichtvallen nog iets? Schrijf het dan alsnog op. Pen en papier op je nachtkastje, dus!

Tip 6: Creëer een eigen slaapritueel

Maak je klaar voor de nacht. Naast een actieve levensstijl en alle andere foefjes die hierboven beschreven staan is het heel belangrijk wat je doet in het uur vóórdat je gaat slapen. Je sluit de dag af - met alle drukte en stress van dien - en maakt je op voor de nacht. Daarvoor moet je tot rust kunnen komen. Gebruik een uur voordat je naar bed gaat geen beeldschermen meer (laptop uit, telefoon weg, televisie uit) en dim het licht als het kan. Lees bijvoorbeeld een boek of doe iets anders ontspannends.

Win het bed 'Modern' van Livengo

Deze winactie is gesloten. Te gek! Jij als Meer Voor Mama's-lezer kan namelijk dit tweepersoons steigerhouten bed 'Modern' van Livengo winnen! Je kunt onze slaaptips dan direct in een nieuw bed gaan uitproberen. Ga naar onze Facebookpagina* en doe mee met de actie! (*Zorg dat je ingelogd bent Facebook om met de winactie mee te doen) Meedoen kan tot en met maandag 23 mei a.s., later die week zullen we de winnaar trekken en op Facebook bekendmaken. Houd onze Facebookpagina dus in de gaten! [caption id="attachment_2873" align="aligncenter" width="690"] Tweepersoons steigerhouten bed 'Modern' van Livengo[/caption] Over Livengo Het Brabantse Livengo produceert originele steigerhouten bedden op maat, zowel volwassen eenpersoons- en tweepersoons bedden als steigerhouten kinderbedden. Voor elke smaak en stijl heeft Livengo een bed,  van een strak en tijdloos ledikant tot een bed met authentieke fruitkistjes als opbergruimte. Daarnaast heeft Livengo alles om je slaapkamer in te richten: van nachtkastjes tot beddengoed tot kasten. Duurzaamheid en kwaliteit staan bij Livengo hoog in het vaandel. Je vindt de nieuwe collectie bedden en accessoires op www.livengo.nl.

*Dit blog is tot stand gekomen door middel van een samenwerking. De winnaar wint het bed 'Modern' van Livengo exclusief bedbodem en matras. Over de uitslag van de winactie kan niet worden gecorrespondeerd.

Margot woont samen met haar vriend en hun zoontje. Met een achtergrond in media en marketing is ze nu de drijvende kracht achter MeerVoorMamas.nl. Woont in de stad, maar komt graag in het groen. Houdt van reizen, leuke nieuwe plekjes ontdekken (vooral waar je kunt eten) en bevindt zich het liefst aan/op/in het water.
lees meer blog's van Margot

Ook veel gelezen:
Social
Partners