5 tips voor meer sfeer in huis

Oost west, thuis best. Zo luidt het bekende gezegde over dat er geen fijnere plek is om te zijn dan in je eigen huis. Thuis is natuurlijk een van de mooiste plekken om te zijn, maar dan moet het binnenshuis wel gezellig en sfeervol zijn. Maar hoe zorg je voor meer...

6 x leuke waterspelletjes voor buiten

Spelen met water, het is één van de favoriete bezigheden van kinderen. In bad, in het zwembad, stampen in plassen na de regen of wanneer het hoogzomer is, er is altijd wel iets leuk te verzinnen. In dit artikel lees je zes leuke waterspelletjes die je gemakkelijk in...

Je kind te beschermen tegen pijn

Toen mijn zoon twee dagen oud was moest ik met hem naar het ziekenhuis om bloed te prikken. Hij was te vroeg geboren en nog een heel klein kriebelgarnaaltje. Als hij 15 ml. voeding per keer binnen kreeg waren wij helemaal blij. Hij moest gecheckt worden op bilirubine,...

‘Ik zag mijn vrouw met Hyperemesis Gravidarum aftakelen’

De eerste 10 weken van mijn zwangerschap was ik vaak misselijk, maar nadat ik mezelf dwong iets te eten ging het meestal wel. Hoe anders is dat voor zwangere vrouwen die HG hebben (Hyperemesis Gravidarum). HG is nog steeds een onbekende zwangerschapsziekte waar veel...

Zo behoud je een goede relatie als je kinderen hebt

Het krijgen van een of meer kinderen is voor veel jonge stellen een grote droom. Want wat is er mooier dan samen met je partner een baby'tje krijgen als bekroning op jullie unieke liefde en band? Hoe mooi moeder worden ook is als je in een goede relatie zit, toch...

Co-ouderschap of omgangsregeling bij een echtscheiding waarin kinderen betrokken zijn, is een akkoord tussen beide ouders, om de zorg voor de kinderen onderling te verdelen. Elke gescheiden moeder of vader heeft het recht om, in de mate van het mogelijke, op zijn beurt de zorg over de kinderen te dragen.

Het geeft beide ouders ook de kans om op regelmatige basis de kinderen in de buurt te hebben en, de waarden mee te geven die hij of zij belangrijk vindt. Wanneer de meningsverschillen met je partner zo hoog oplopen dat vereniging niet meer mogelijk is, is co-ouderschap één van de betere oplossingen bij een echtscheiding. Na het lezen van dit artikel weet je precies wat de voordelen zijn van een goed onderbouwd afsprakenplan.

scheidingspapieren-en-stel

Wat is een omgangsregeling of Co-ouderschap

De term 'co-ouderschap bestaat juridisch gezien niet, hij is ontstaan in de volksmond. Hij betekent dat scheidende ouders kiezen om duidelijke afspraken te maken over de relatie met de kinderen en, deze ook op papier zetten. In deze overeenkomst wordt alles opgenomen wat de woonplaats, de opvoeding en allerlei logistieke onderwerpen bevat. Wanneer dit alles duidelijk op papier staat, kan het een hoop misverstanden en ergernissen voorkomen.

Co-ouderschap wil hetzelfde zeggen als omgangsregeling, een term die juridisch wél bestaat. In de omgangsregeling kunnen jullie, zo uitgebreid als beide ouders nodig vinden, alles opnemen wat ervoor gaat zorgen dat misverstanden uitgesloten zijn. De voornaamste bekommernis bij het opmaken van deze regeling moeten steeds de kinderen zijn. Er bestaat geen vastgelegde afspraken die moeten gevolgd worden door de wet. Hou steeds in het achterhoofd dat, de schikking die jullie op papier zetten, perfect bij jullie situatie past.

Gedeelde zorg, gedeelde vreugd

Voor een optimale gedeelde zorg bij een omgangsregeling of co-ouderschap is het belangrijk dat jij en je ex partner, niet te ver bij elkaar vandaan wonen. Jullie kinderen zullen, in deze overeenkomst dan ook geen hoofdverblijfplaats hebben. Ze verblijven om beurten bij één van de ouders en, indien de afstand tussen de twee woonplaatsen te ver is, wordt dit praktisch gezien een moeilijke opdracht.

Ook de afspraken die gemaakt worden moeten vaak afzonderlijk goed bekeken worden. Hoe gaan jullie het oplossen wanneer de verjaardag van mama valt tijdens de papa-tijd? En wat met de feestdagen en de schoolvakanties? Blijft het dan bijvoorbeeld week-om-week of is een soepele regelng iets wat jullie beiden zullen blijven ondersteunen? Om dit alles op een correcte manier in een contract te kunnen gieten én na te leven, is het vooral nodig dat een goede communicatie tussen jullie nog mogelijk is. Stellen die nog met moeite met elkaar overweg kunnen en waar overleg moeilijk is, kiezen beter niet voor deze vorm van zorgverdeling.

Waar je best ook rekening mee houdt, bij het opstellen van een omgangsregeling of co-ouderschap, is het feit dat je wellicht niet de rest van je leven single blijft. Een derde of misschien vierde partij, kan de overeenkomst die jullie hebben, in de war sturen. In het contract opnemen wat er gaat gebeuren wanneer bijvoorbeeld je kind niet kan opschieten met zijn stiefvader of -moeder is het overwegen waard.

Kun je een omgangsregeling of co-ouderschap eisen

Wie kiest voor deze vorm van omgangsregeling, zal met de neus in dezelfde richting moeten staan als de ex partner. Omdat co-ouderschap niet opeisbaar is, moet de andere partij er steeds mee akkoord gaan. Komen jullie er niet uit of zijn er teveel precedenten waarom het voor één van jullie beiden niet mogelijk is, dan zullen jullie een andere regeling moeten treffen. Enkelzijdige aanvragen worden bij rechtbanken nu eenmaal altijd geweigerd.

Wat zijn de voor- en nadelen

Om tot een sluitend akkoord te komen is het nodig dat je de voor- en nadelen afweegt van een contract omtrent de omgangsregeling of co-ouderschap. Er zijn een aantal belangrijke voordelen die kunnen meespelen in jullie beslissing om voor deze schikking te kiezen. Maar ook de nadelen dienen uiteraard bekeken te worden en kunnen doorslaggevend zijn.

Voordelen

  • Kiezen tussen mama en papa: Bij co-ouderschap hoeven kinderen niet de moeilijke keuze te maken bij wie ze willen wonen. Indien de kindjes nog heel klein zijn hebben zij juridisch gezien nog niet het recht om te kiezen maar dit wil niet zeggen dat ze er niet onder kunnen lijden.
  • Je eigen leven weer op de rit krijgen: Als nieuwe single is het vaak moeilijk om andere mensen te ontmoeten als je voortdurend de zorg van de kinderen op jou neemt. Met een omgangsregeling weet je precies wanneer de kinderen bij jou zijn, of bij de ex partner. Je kunt de plannen die je maakt hier perfect op afstemmen; zijn de kinderen bij jou dan blijf je lekker thuis, zijn de kinderen bij je ex dan ben je vrij om te gaan en te staan waar je wilt want je kroost is in goede handen.
  • Werkregeling: Werk je buitenshuis, dan stemt de baas er misschien wel in toe om meer uurtjes te werken tijdens de week dat je de kinderen niet hebt, en ze te compenseren als de kinderen bij jou zijn.
  • Het missen is minder: Omdat bij een echtscheiding met bezoekrecht om de twee weken, het meestal papa is die de kinderen het meest moet missen, is een omgangsregeling of co-ouderschap voor papa voordeliger. De tijd dat hij samen kan zijn met de kinderen is meer evenredig verdeeld en het gevoel van 'slechts' een weekend-papa te zijn is onbestaande bij deze afsprakenregeling.

Nadelen

  • Twee verblijfplaatsen: Er zijn nu eenmaal kinderen die heel honkvast zijn er echt moeite mee hebben dat ze nu in twee verschillende huizen zullen wonen. Je kunt, in samenspraak met je ex én de kinderen, hun pijn verzachten door bijvoorbeeld hun nieuwe slaapkamer zoveel mogelijk te kopiëren van de 'oude'. Indien dit niet mogelijk is en hun leeftijd het toelaat, kun je hen inspraak geven bij het inrichten ervan.
  • Meer contact met elkaar: Gescheiden ouders met gezamenlijke kinderen, blijven na de echtscheiding sowieso in elkaars leven. Bij een omgangsregeling of co-ouderschap is er meer communicatie en contact nodig dan wanneer de kinderen elke twee weken op weekendbezoek gaan bij de ex partner. Het is belangrijk om hiermee rekening te houden.
  • Mama's boeten in aan tijd: Bij stellen die kiezen voor bezoekrecht, zullen de kinderen normaliter meer bij mama hun tijd spenderen dan bij papa. Bij een omgangsregeling of co-ouderschap zal mama iets meer van haar quality-time met de kinderen moeten afgeven.

Afspraken maken met een mediator

Lukt het jullie wel om te communiceren maar gaan de gesprekken stroever dan je zou willen of, ben je te emotioneel om je wensen te uiten, dan kan mediation een oplossing zijn. Bijgestaan door een professioneel mediator, kun je belangrijke zaken bespreken en de ruzies of irritaties voorkomen.

bezoek-aan-mediator

Wat is de taak van een mediator

De meest belangrijke taak die een mediator toebedeeld wordt is de gesprekken die jullie samen voeren, in goede banen te leiden. Hij of zij zal ervoor zorgen dat, de afspraken die jullie maken, inderdaad ook samen gemaakt worden. Op die manier ben je zeker dat de overeenkomst duidelijk en correct beschreven wordt, dat jullie beiden dezelfde informatie krijgen en dat er geluisterd wordt naar de visie van beide partijen. Er wordt een convenant opgesteld dat door de mediator wordt ingediend bij de rechtbank en hij zal er ook voor zorgen dat alles geregistreerd wordt bij de burgerlijke stand.

Hoeveel kost de bemiddeling van een mediator

Bemiddeling kost geld, hoe je het ook draait of keert. De kosten voor een mediator zijn nochtans behoorlijk lager dan die van, bijvoorbeeld, een advocaat. Terwijl je het uurloon van een advocaat toch een behoorlijke hap uit je budget haalt, betaal je voor een mediator een pak minder. En, vermits een echtscheiding op zich al niet goedkoop is, kun je hier makkelijk een paar tientjes besparen.