Overweeg je een carrièremove en ga je solliciteren tijdens je zwangerschap? Dat is helemaal niet zo gek. Of je nou op zoek bent naar een baan dichter bij huis of een baan die je beter kunt combineren met jouw toekomstige kind, het zijn allemaal geldige redenen. Veel vrouwen kiezen ervoor om tijdens hun zwangerschap te solliciteren op een nieuwe baan. En nou is zo een sollicitatieproces natuurlijk altijd al zwaar, maar tijdens een zwangerschap kan het nog een stuk uitdagender en stressvoller zijn. Want moet je je potentiële werkgever nou vertellen dat je zwanger bent? En zo ja, wanneer? Ontdek hier de antwoorden op deze en vele andere belangrijke vragen. Zo ga je goed voorbereid het sollicitatieproces in.

Solliciteren tijdens je zwangerschap – wat zijn jouw rechten?

Ten eerste, is het belangrijk dat je weet dat je wettelijk beschermd bent tegen discriminatie tijdens je zwangerschap. In Nederland mag een werkgever je namelijk niet ongelijk behandelen omdat je zwanger bent (of wilt worden). Zo mag jouw zwangerschap geen rol spelen bij een sollicitatie, promotie of contractverlenging. Als je gaat solliciteren tijdens je zwangerschap, mag je zwangerschap dus ook geen reden zijn voor afwijzing in een sollicitatieprocedure. Dit geldt ook voor tijdelijk werk of werk via een uitzendbureau.

Op zoek naar een nieuwe baan tijdens je zwangerschap

Juridisch gezien hoef je je potentiële werkgevers ook niet te vertellen dat je zwanger bent. Ook niet als een werkgever hier naar vraagt. De keuze is aan jou of je dit wel of niet vertelt (en wanneer). En als je dit dus wel vertelt als je gaat solliciteren tijdens je zwangerschap, dan mag dit geen reden zijn om jou voor de functie af te wijzen.

Tip: Zet niet te veel persoonlijke informatie op jouw cv. Jouw zwangerschap hoort niet op je cv te staan, maar kan ter sprake gebracht worden tijdens een sollicitatiegesprek (als je dat zo wenst). En denk je erover na om je kinderen op je cv te vermelden? Ook dat is niet nodig, je cv gaat immers over jouw professionele loopbaan. Persoonlijke informatie die wél relevant is zijn jouw contactgegevens (telefoonnummer en e-mailadres) en woonplaats. That’s it.

Wanneer kun je een (potentiële) werkgever het beste vertellen over je zwangerschap?

Een werkgever mag tijdens de sollicitatieprocedure alleen vragen stellen die relevant zijn voor de functie waarop je solliciteert. Hij of zij hoort dus niets te vragen over jouw privézaken. Wordt er tijdens een sollicitatiegesprek gevraagd naar jouw zwangerschap of kinderwens? Dan hoef je hier geen antwoord op te geven. Maar, eerlijkheid loont. Je zal het nieuws uiteindelijk toch echt moeten vertellen, dus probeer hier ook open en eerlijk over te zijn. Dat is ook wel zo fijn voor jou. De reactie die je krijgt zal jou namelijk een idee geven van de gezinsvriendelijkheid van het bedrijf. Wees echter wel strategisch in het uitkiezen van het moment dat je het nieuws vertelt.

Tip: Wat is het beste moment om jouw (potentiële) werkgever te vertellen over jouw zwangerschap? Dit kan tijdens het tweede gesprek zijn, nadat je ze hebt overweldigd met jouw ervaring en vaardigheden. Een andere goede optie is om dit te vertellen tijdens het onderhandelingsgesprek, als je al een formeel aanbod hebt ontvangen.

Zwangere vrouw aan het werk

Succesvol een nieuwe baan vinden – hoe doe je dat?

First things first, jouw zwangerschap is niet de focus van het sollicitatiegesprek. Je wilt een werkgever immers imponeren met je vaardigheden, opleiding en sprankelende persoonlijkheid, en niet met jouw zwangerschap. Als je er al voor kiest om jouw zwangerschap te vermelden (onthoud: dit is jouw keuze, je bent er niet toe verplicht), houd het dan kort en ga daarna verder met het aantonen van jouw professionele kwaliteiten.

Benadruk ook dat je zwangerschap niet te veel invloed zal hebben op jouw verantwoordelijkheden (en laat zien dat je bereid bent om dit alles in goede banen te leiden). Het belangrijkste is dat je jouw toekomstige werkgever verzekert dat je weer aan het werk zult gaan en een gedetailleerd plan hebt over hoe je dit zult aanpakken (waaronder ook de opvang van jouw baby).

Tip: Probeer sollicitatiegesprekken te plannen op een tijdstip waarop je je het beste voelt. Heb je last van ochtendmisselijkheid? Kies dan voor een sollicitatiegesprek in de middaguren. Of ben je juist heel erg moe in de middagen? Probeer de gesprekken dan voor de middag af te ronden. Daarnaast heb je natuurlijk ook veel medische afspraken, plan je gesprek hier omheen en geef jezelf ruim de tijd om met volle energie het gesprek in te gaan.

Een baan accepteren tijdens je zwangerschap – waar moet je op letten?

Krijg je die leuke baan aangeboden? Maak dan een kort vreugdedansje en ga aan de slag. Als je in het sollicitatiegesprek al verteld hebt dat je zwanger bent, dan is iedereen hier waarschijnlijk al van op de hoogte. Mocht je dit nog niet verteld hebben, dan kan dit een goed moment zijn om het ter sprake te brengen.

Aan het werk tijdens je zwangerschap

Daarna is het tijd om aan de onderhandelingstafel te gaan zitten. Naast het onderhandelen over jouw salaris (en de secundaire voorwaarden), wil je natuurlijk ook informeren naar de medische voordelen (voor jou en jouw baby), het zwangerschapsverlof en de regeling omtrent jouw terugkeer naar het werk. Ten slotte, is het ook belangrijk dat je kijkt of de nieuwe baan past bij jouw plannen. Zijn de werktijden te doen? Kun je ook wel eens thuis werken? Onderhandel hierover, dit alles is van belang voor een succesvolle baan (en moederschap).

Tip: Wordt een aanbod opeens ingetrokken? Of word je ongelijk behandeld in vergelijking met collega’s? Dan kun je dit melden bij een antidiscriminatiebureau of het College voor de Rechten van de Mens.

Het zoeken naar een nieuwe baan en solliciteren tijdens je zwangerschap is niet makkelijk, maar het is absoluut mogelijk. Ga ervoor, leg de nadruk op jouw skills en haal die nieuwe baan binnen. Je kunt het.