We hebben allemaal unieke kinderen

In mijn praktijk zie ik als kinderfysiotherapeut dagelijks verschillende, unieke kinderen. Op het ene moment zie ik een kind dat rondstuitert door de behandelkamer. Op het andere moment zie ik een kind voor me zitten dat bijna in de huid van zijn ouder kruipt. Het ene...

Sprookjesachtige knotwilgenroute in de Rhoonse grienden

Statig staan ze daar, keurig in het gelid. Sommige hebben alweer een volle bos op hun kop, andere nog niet. Knotwilgen, daarover heb ik het. Onmiskenbaar mijn favoriete bomen. In het Nationaal Park ‘De Biesbosch’, zeer dicht bij mijn huis, stikt het ervan. De bomen...

Opgroeien in de digitale wereld

Ik ben geboren in een analoge wereld. Kun je nagaan hoe oud ik ben. Mijn eerste kennismaking met de digitale wereld was de ‘Commodore 64’ die in de praktijk van mijn vader stond. Met name op mijn broer had dat ding een onweerstaanbare aantrekkingskracht. Hij...

Zo organiseer je een slaapfeestje in de achtertuin

Is jouw kind binnenkort jarig en ben je op zoek naar een originele manier om een kinderfeestje te vieren? Een slaapfeestje in de achtertuin kan dan een leuk idee zijn! Je hebt voor zo’n slaapfeestje niet zoveel nodig en de kinderen zullen het fantastisch vinden. In...

Kind ziek op vakantie: Wat kun je doen?

Zijn jullie lekker met het gezin aan het genieten van zon, zee en strand, wordt je kind ziek op vakantie. Wat moet je doen en wie kun je bellen voor hulp? Wat te doen bij een zonnesteek of diarree? Handige tips om goed voorbereid op reis te gaan en wat je kunt doen...

Voorlezen is heel goed voor de taalontwikkeling van je kind en je kunt er niet vroeg genoeg mee beginnen. Je kunt al beginnen met voorlezen als je baby een paar maanden is. En voorlezen blijft tot ver nadat je kind al zelf kan lezen heel belangrijk voor de ontwikkeling van taal en het leren van nieuwe woorden. Maar behalve leerzaam is voorlezen vooral ook heel leuk en gezellig. Geen idee hoe je moet beginnen of kun je wat inspiratie gebruiken? Hieronder 9 voorleestips voor (nog) meer voorleesplezier:

  • 1. Zoek een knus plekje Voorlezen is vaak een moment van rust, vlak voor het slapengaan bijvoorbeeld. Zoek daarom een rustige en fijne plek op waar je niet gestoord kunt worden. Bijvoorbeeld in een leeshoek op een stapel kussens of gezellig op bed.
  • 2. Lees je in Lees voordat je het boek gaat voorlezen eerst zelf het boek. Zo weet je waar het verhaal over gaat en of je misschien iets moet uitleggen aan je kind. Bijvoorbeeld een moeilijk woord of een situatie die je kind nog niet kent.
  • 3. Lezen kan overal Natuurlijk hoeft voorlezen niet per se thuis op de bank of op bed, eigenlijk kan voorlezen overal. In de wachtkamer bij de dokter bijvoorbeeld, op vakantie op het strand of in een restaurant terwijl je wacht op de pannenkoeken. Een boek in je (hand)tas meenemen als je op pad gaat, is altijd een goed idee!
  • 4. Laat je kind een boek kiezen Het leukst is als je kind zelf een boek kan uitzoeken en pakken, dus zet de kinderboeken op een plek waar ze er makkelijk bij kunnen. Is je kindje nog te klein om zelf een boek uit te zoeken uit de kast, laat hem of haar dan kiezen uit twee boeken. Zullen we Nijntje lezen of De Grote Rode Bus?
  • 5. Goed voorbeeld doet goed volgen Jouw kind is een mini-kopieerapparaatje en kopieert jouw gedrag. Dus pak zelf ook regelmatig een boek of een tijdschrift en vraag je partner hetzelfde te doen. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat het bij lezen en voorlezen ook nog eens belangrijk is wíe van de twee ouders het doet. Een lezende vader is van grote invloed op zijn zoon en datzelfde geldt voor mama's en hun dochter(s).
  • 6. Beleef het verhaal samen Bijna alle kinderboeken staan vol met plaatjes die eigenlijk al een verhaal op zich vertellen. Houd samen het boek vast zodat je kind mee kan kijken en laat hem of haar bijvoorbeeld de bladzijdes omslaan. Zo wordt lezen ook echt een beleving en een fijn momentje samen.
  • 7. Stemacteur mama Dit is je kans om te schitteren als stemacteur: leef je uit! Of eigenlijk: leef je in. Gebruik je stem en je handen en breng het verhaal zo tot leven. Zet een krakende stem op als de heks praat en gebaar hoeveel Hazeltje houdt van Grote Haas. Tot de maan en weer terug!
  • 8. Lees ook eens níet voor Goed voor je creativiteit en misschien ook wel voor de lachspieren: laat af en toe de geschreven tekst in het boek achterwege maar verzin samen een nieuw verhaal bij de plaatjes. Laat jullie fantasie de vrije loop en laat je verrassen door nieuwe avonturen die er dan ontstaan.
  • 9. Lekker napraten Napraten over het boek hoort eigenlijk ook bij voorlezen. Want vond je kind van het verhaal? Herkent je kind een situatie uit het boek en heeft het misschien zoiets meegemaakt? Of laat je fantasie de vrije loop en verzin hoe het verhaal verder zou kunnen gaan.

Heb jij nog tips voor het voorlezen? Deel ze hieronder of op onze Facebookpagina