Prentenboeken zijn toch wel de leukste kinderboeken: leuke, grappige verhaaltjes die een feest voor het oog zijn. De veelal prachtig geïllustreerde platen spreken vaak voor zich, zonder de tekst te hoeven lezen. En dat maakt leuke prentenboeken een feest voor groot en klein. Wij zijn er gek op!

Uren leesplezier gegarandeerd met deze leuke prentenboeken

Ik vind voorlezen écht een feest. Iedere avond voor het slapengaan lees ik mijn zoon voor en hoewel ik veel verhalenboeken leuk vind, lees ik het liefst voor uit een prentenboek. Ik ben zelf gek op mooie prentenboeken en ik kom dan ook regelmatig een boekwinkel uit met weer een nieuw exemplaar.

Tijdens de Nationale Voorleesdagen wordt ieder jaar de Prentenboek Top 10 bekendgemaakt met daarin de Prentenboek van het Jaar. Mijn vriend en ik nemen dan altijd onze zoon mee naar de kinderboekenwinkel om daar iets leuks om te lezen uit te kiezen. In dat kader deel ik graag samen met onze Meer Voor Mama’s bloggers Bregje, Ank, Rianne, Valerie een overzichtje met onze tips en favoriete prentenboeken met jou.

Ik ben niet klein! – Stephanie Schneider

Dit prachtige prentenboek gaat over olifantje Tembo, die er schoon genoeg van heeft dat hij altijd de kleinste is. Hij wil bewijzen dat hij groot genoeg is om een tijger bang te maken! Maar het lukt Tembo niet om een tijger te vinden. Als hij teleurgesteld terugkomt bij zijn kudde ligt er een piepklein olifantje bij zijn moeder. Tembo heeft een zusje gekregen en is grote broer geworden! Ik ben van fan van dit prentenboek vanwege de grote sfeervolle prenten. Het oerwoud en de dieren zijn prachtig geschilderd. En mijn dochter blijft maar naar de olifanten en de vogel wijzen!

Leuke-prentenboeken-Rambamboelie-–-Mies-Bouwman

Rambamboelie – Mies Bouwman

Rambamboelie is geschreven door TV legende Mies Bouwman. Dit boek mag niet ontbreken in een overzicht met leuke prentenboeken. Het boek vertelt het verhaal van het leuke hondje Rambamboelie, dat bekend staat om zijn schattige geblaf. Op een dag klinkt er geen schattig blafje meer. Rambamboelie miauwt als een poes! Zijn baasje gaat met hem naar de dokter, waar hij een pilletje krijgt. Helaas! Rambamboelie blaft nog steeds niet, hij miauwt ook niet meer, maar hij kraait als een haan. Ik vind het een heel leuk boek om voor te lezen. Je kunt je helemaal uitleven op gekke geluidjes en stemmetjes en voor je kindje zijn die dierengeluiden en de herhalingseffecten een feest!

De aap met de blauwe billen – Steven Small & Nick Schon

Dit in rijm geschreven verhaal – hier was ik al verkocht; rijm is altijd goed – gaat over een klein aapje dat de dieren om hem heen er maar saai uit vindt zien, “grijs als een olifantenkont”. Hij vindt een verfdoos en geeft vervolgens alle dieren tijdens hun middagdutje een kleur en motiefje. Maar de beer wordt wakker en boos en… Hier stop ik maar ik kan verklappen dat snel duidelijk wordt hoe het aapje aan zijn blauwe billen komt! Dit boek is een aanrader omdat het grote kleurrijke plaatjes bevat, grappig is en tot de verbeelding van elk kind zal spreken. Hoewel het bij onze zoon nog vooral gaat om het horen van papa’s of mama’s stem :-).

Mama Kwijt – Chris Haughton

Kleine uil valt op een dag met een stuiter – boink boink boink- uit zijn nestje. En dan is ie verdrietig, want hij is zijn mama kwijt. Eekhoorn besluit te helpen zoeken, maar neemt kleine uil steeds mee naar de verkeerde dierenmama. De illustraties en kleuren in Mama Kwijt zijn bijzonder te noemen in vergelijking met andere prentenboeken. De plaatjes zijn grafisch en vrij simplistisch en de dieren en het bos hebben bijzondere kleuren: veel oranjetinten, dieppaarse kleuren en mosterdgroen onder andere. Samen met het aparte lettertype maakt het tot één van de mooiste boeken die we hebben en die ik het liefst op een zichtbare plek neerzet. Te mooi om in een boekenkast weg te stoppen.

Leuke-prentenboeken-Lawaai-in-Sesamstraat-–-Kara-McMahon

Lawaai in Sesamstraat – Kara McMahon

Dit kleurrijke boek in ons overzicht met leuke prentenboeken gaat over Zoë die graag toeterend door Sesamstraat rijdt. Enthousiast laat ze al haar Sesamstraat-vriendjes toeteren, maar dan gaat de toeter stuk! Gelukkig helpen al haar vriendjes Zoë bij het zoeken naar een oplossing. Lawaai in Sesamstraat is een boek met grote tekeningen en tekst die je met bijbehorende stemmetjes geweldig kunt voorlezen. Mijn dochter is helemaal weg van dit boek, ze sleept het dan ook overal mee naartoe!

Een huis voor Harry – Leo Timmers

Een huis voor Harry is Prentenboek van het Jaar 2019. De lieve dikke kater Harry gaat liever niet naar buiten, binnen is het veiliger. Maar dan vraagt Vera of hij tikkertje komt spelen en dat wil hij wel. Maar buiten raakt hij haar kwijt en hij weet niet meer waar hij is. Hoe vindt hij de weg terug naar huis? Van Querido Kinderboek, de uitgeverij die niet mag ontbreken in een overzicht met leuke prentenboeken.

Als ik een dinosaurus had – Gabby Dawnay & Alex Barrow

Het meisje in dit boek droomt ervan om een huisdier te hebben. Maar wat zal ze kiezen? Ze vindt een vis te nat, een kat veel te gewoontjes en een muis vindt ze te klein. Dan weet ze het: ze wil een dinosaurus! Die kan best mee naar school, eet al haar groente op en op de bank in de kamer past ie nog wel bij. Dat past precies: drie mensen en een groot, gezellig dier. Vertaald door Bette Westra voor Querido Kinderboek.

Leuke-prentenboeken-Heb-jij-misschien-Olifant-gezien-van-David-Barrow

Heb jij misschien Olifant gezien? – David Barrow

Dit boek hebben we al eens van de bieb geleend en is zo leuk en ook zo mooi getekend. Het jongetje in het boek speelt verstoppertje met een olifant, want dat kan Olifant héél goed zegt hij zelf. Hoewel je hem als lezer overal goed zit zitten, kan het jongetje de olifant steeds maar niet vinden. Waar kan Olifant toch gebleven zijn? Van Uitgeverij Gottmer.

De kale boom – Tamara Bos en Barbara de Wolf

Het wordt weer voorjaar in het bos en aan de takken van de bomen groeien weer langzaam knisperend frisgroene blaadjes. Behalve aan die van Beuk. Hij voelt zich niet lekker en blijft kaal, hij wordt er verdrietig van. Gelukkig hebben Meisje Eekhoorn en Klein Konijn een heel goed plan, waardoor Beuk zich al heel snel een stuk beter voelt. Het verhaal over de kale beuk is gemaakt naar een idee van Michael (16 jaar) die ziek is en zijn haar net zo verliest als de bomen hun bladeren verliezen. Van Uitgeverij De Vier Windstreken.

Dino’s bestaan niet – Mark Janssen

Ga mee op dinojacht in dit prachtige uitklapboek van Mark Janssen. De broertjes Tim en Jesse zijn op een avond samen in het bos. Tim wil een reuzendino vangen. Jesse ziet allerlei enge vormen in het bos en wil teruggaan. Maar Tim overtuigt hem ervan dat dino’s niet bestaan. Toch? Groot prentenboek met dynamische en kleurrijke illustraties en gedurfd en sprankelend geschreven. Van Uitgeverij Lemniscaat.

Leuke-prentenboeken-Gulzige-geit-van-Petr-Horacek

Gulzige geit – Petr Horáček

Geit is gulzig en ze heeft genoeg van gras, dus besluit ze eens iets anders te gaan proeven. Maar dat is misschien niet zo’n goed idee… Ze eet het voer van de hond, de kat en het varken, de planten van de boerin en ook nog een van de schoenen van de boerendochter. Maar als ze dan besluit nóg iets te nemen gaat het mis. Van Uitgeverij Lemniscaat.

Ossip en de onverwachte reis – Annemarie van Haeringen

Ossip heeft zoete broodjes gebakken en nu moet hij wachten tot ze afgekoeld zijn. Maar wachten duurt zo lang! De zon schijnt en ineens ziet Ossip iets wat er nog niet was. Wat zou het zijn en waar gaat het naartoe? Verrassend verhaal over ontdekken en vriendschap, van drievoudig Gouden Penseel-winnares Annemarie van Haeringen. Van Uitgeverij Leopold.

Panda wil een vriendje – Jonny Lambert

In het bos woont een eenzame panda. Hij wil wel graag vriendjes, maar hij weet niet goed hoe hij dat moet doen. Misschien kan hij van de andere dieren leren wat hij moet doen. Een lief en bemoedigend verhaal over vriendjes maken en jezelf zijn. Van Uitgeverij Veltman.

Plasman – Jaap Robben & Benjamin Leroy

Plasman is een superheld. Alleen, hij is niet zo blij met zijn superkracht. Zijn superkracht is namelijk dat hij vaak, veel en heel ver kan plassen. En dat komt eigenlijk nooit van pas. Totdat op een dag de verschrikkelijke sneeuwman in de stad verschijnt. De superkracht van Plasman is hard nodig! Hij raapt al zijn moed bijeen en gaat het monster te lijf. Eindelijk is zijn superkracht heel nuttig! Van Uitgeverij Gottmer.

Waar is beer? – Emily Gravett

Beer en Haas zijn beste vrienden en spelen verstoppertje. Haas kan heel goed tot tien tellen met zijn ogen dicht, maar Beer is niet zo heel goed in verstoppen. Maar dan is hij ineens toch verdwenen! Haas maakt zich zorgen en zoekt Beer overal. Gelukkig duikt Beer uiteindelijk gewoon weer op. Vertaald door Bette Westera voor Uitgeverij Gottmer

Alle leuke prentenboeken uit dit overzicht kosten rond de 15 euro en zijn verkrijgbaar bij je lokale boekwinkel of online bij de bekende boekhandels. Of ga naar je bibliotheek en leen daar elke keer 10 leuke prentenboeken helemaal voor niks! Wist je dat kinderen gratis lid worden van de bieb?

Wat is het favoriete prentenboek van jou en je kind(eren)? Laat het ons weten en wellicht kunnen we het opnemen in dit overzicht met leuke prentenboeken.