We hebben allemaal unieke kinderen

In mijn praktijk zie ik als kinderfysiotherapeut dagelijks verschillende, unieke kinderen. Op het ene moment zie ik een kind dat rondstuitert door de behandelkamer. Op het andere moment zie ik een kind voor me zitten dat bijna in de huid van zijn ouder kruipt. Het ene...

Sprookjesachtige knotwilgenroute in de Rhoonse grienden

Statig staan ze daar, keurig in het gelid. Sommige hebben alweer een volle bos op hun kop, andere nog niet. Knotwilgen, daarover heb ik het. Onmiskenbaar mijn favoriete bomen. In het Nationaal Park ‘De Biesbosch’, zeer dicht bij mijn huis, stikt het ervan. De bomen...

Opgroeien in de digitale wereld

Ik ben geboren in een analoge wereld. Kun je nagaan hoe oud ik ben. Mijn eerste kennismaking met de digitale wereld was de ‘Commodore 64’ die in de praktijk van mijn vader stond. Met name op mijn broer had dat ding een onweerstaanbare aantrekkingskracht. Hij...

Zo organiseer je een slaapfeestje in de achtertuin

Is jouw kind binnenkort jarig en ben je op zoek naar een originele manier om een kinderfeestje te vieren? Een slaapfeestje in de achtertuin kan dan een leuk idee zijn! Je hebt voor zo’n slaapfeestje niet zoveel nodig en de kinderen zullen het fantastisch vinden. In...

Kind ziek op vakantie: Wat kun je doen?

Zijn jullie lekker met het gezin aan het genieten van zon, zee en strand, wordt je kind ziek op vakantie. Wat moet je doen en wie kun je bellen voor hulp? Wat te doen bij een zonnesteek of diarree? Handige tips om goed voorbereid op reis te gaan en wat je kunt doen...

Afgelopen week zijn we op vakantie geweest naar een van onze favoriete steden: Berlijn. Vorig jaar waren we voor het eerst in de Duitse hoofdstad en hebben we daar een stukje van ons hart achtergelaten. Wat een relaxte, inspirerende stad! En heel goed te doen met kind(eren). Dus gingen we graag nog een keer en net als vorig jaar ook weer met de auto. Omdat onze peuter (bijna 3) ongeacht de lengte van de reis maximaal 1 uur slaapt in de auto, voorzag ik wel een kleine uitdaging in het vermaak van de ruim 6 uur durende rit. Ik kwam zelf even niet verder dan stickerboek, autootjes, boekjes en de iPad. Op Twitter vroeg ik tips voor vermaak in de auto en ik kreeg superleuke suggesties!

1. Zoekspelletjes

Voor alle leeftijden leuk: zoekspelletjes! Ik zie ik zie wat jij niet ziet (zowel met voorwerpen binnen als buiten de auto) vindt mijn peuter sinds kort heel leuk, al heeft ie zo zijn eigen spelregels: 'Ik zie jij wat niet ziet en het is… Een auto!'. Het zorgde voor een hilarische 10 minuten af en toe. Als je wat oudere kinderen hebt is het ook leuk om andere zoekspelletjes te doen:

  • tel alle rode auto's
  • wie spot de meeste verschillende kentekens?
  • tel de windmolens
  • wie spot als eerste een motor/cabrio/vrachtwagen/militair voertuig/vliegtuig etc etc

Er zijn veel varianten op te bedenken en vooral met meer kinderen op de achterbank (die een beetje competitie niet schuwen) is dit een fijne zoethouder.

2. Grimm's magneetpuzzel

Zelf vond ik het vrij lastig om iets te bedenken wat mijn peuter zelf kon doen en wat ook op zijn schoot zou kunnen blijven liggen. Een stickerboek gaat prima en met twee autootjes kan hij zich ook wel even vermaken in de autostoel. Maar kleuren zag ik niet zitten, want waar laat je de kleurpotloden/stiften? En puzzelen kan al helemaal niet. Ik zag alles al door de hele auto verspreid liggen… Toen kreeg ik de tip van Grimm's magneetpuzzel: een metalen doosje met houten puzzelstukjes met magneetjes. Leuk! Ik heb 'm besteld en toen we net op weg waren cadeau gegeven aan onze peuter. Écht puzzelen en mooie figuren maken lukt nog niet, het was vooral puzzelstukjes verplaatsen maar ik denk dat deze nog wel een tijdje mee gaat. En heel eerlijk: ik heb er zelf ook een tijdje mee gespeeld.

3. Zoekzakjes

Hier had ik nog nooit van gehoord, maar superleuk idee en een goede zoethouder-voor-een-tijdje: zoekzakjes. Marieke Huijzers zit achter dit creatieve idee, zij maakt de zoekzakjes voor kinderen vanaf ongeveer 1 tot 6 jaar. In een zoekzakje zitten korreltjes en een stuk of 25 minifiguurtjes die je kind kan gaan zoeken. Ideaal om kleine hoofdjes en handjes een poosje bezig te houden, bijvoorbeeld onderweg of in de wachtkamer. De stof van de zoekzakjes kun je zelf uitzoeken, bestellen doe je op de Facebookpagina van Zoekzakjes

4. Grabbelton/koffertje

Deze tip had ik al eens gekregen en met succes uitgevoerd tijdens een eerder vliegreis: een aantal kleine cadeautjes voor onderweg. Zoals bijvoorbeeld een klein notitieboekje met stickers, een autootje, een houten diertje, iets van Lego, een boekje of bijvoorbeeld een zoekzakje. Dit keer had ik ze in een koffertje gedaan zodat de peuter eruit kon 'grabbelen'. Dat leek een goed idee, maar mijn zoon werd nogal onrustig van het idee dat er nog meer cadeautjes in het koffertje zaten en kon niet wachten tot er een uur voorbij was. Gevolg, 'mamaaaa, nog een cadeautje!'. Dus die cadeautjes gingen iets sneller 'op' dan gepland. Hmm. Op de terugweg heb ik gewoon af en toe een cadeautje gegeven en heb ik in het koffertje tussendoortjes gedaan (doosje rozijntjes, knijpzakje fruit, smikkelvinger van Ella's Kitchen en een klein doosje smarties) waar hij af en toe iets uit mocht zoeken.

5. Autoraamstickers

Deze ken je vast wel uit je eigen kindertijd: autoraamstickers! Altijd een succes, want deze stickers mogen voor de verandering eens wél op de ramen geplakt worden. Ze laten geen sporen achter en kunnen meerdere keren gebruikt worden. Er kunnen dus steeds opnieuw nieuwe kunstwerkjes gemaakt worden, gegarandeerd houd je de kinderen hier even zoet mee. Voor ons was dit geen optie jammer genoeg, aangezien we vaste zonneschermpjes op de ramen gemonteerd hebben.

6. Kleine (kleur)boekjes

Geen raamstickers voor ons dus, maar stickerboeken doen het hier wel altijd goed. Ik heb mijn zoontje daarom een eigen notitieboekje gegeven waarin hij naar hartelust stickers kan plakken en kan tekenen. Paar velletjes stickers mee en een potlood: check. Ook uitstekend vermaak in een restaurant tijdens het wachten op het eten. Ideaal, want qua formaat past ie gewoon in je handtas/jaszak/achterzak van je spijkerbroek. Ook had ik uitdeelboekjes (van die boekjes in pocketformaat) meegenomen van Woezel & Pip. Handzaam en peuterproof.

kleur-boek

7. Luisterboeken/verhaaltjes

Luisterverhaaltjes zijn een hit bij ons thuis de laatste tijd. Elk bezoekje aan de bibliotheek neem ik weer een andere cd mee met verhaaltjes: van Kikker, Nijntje, Fiep Westendorp of Jip. en Janneke. Mijn zoontje luistert er graag naar tijdens een kort autoritje of thuis als ontspanning. Hij gaat vaak helemaal op in de verhaaltjes met gezichtsuitdrukkingen en vaak vertelt ie daarna het verhaal nog eens na. Goed idee dus om zo'n cd mee te nemen in de auto en een iets betere vorm van vermaak dan filmpjes kijken in mijn ogen. Met het luisteren naar verhalen stimuleer je de fantasie van je kind en vergroot je de woordenschat. Voor de rest luisterden we tijdens de autorit gewoon naar onze eigen muziek, het moet voor papa en mama ook leuk blijven natuurlijk. 😉

8. Leuke iPad spelletjes voor peuters

Waar zouden we zijn zonder de tablet? Ja, het liefst wil ik ook dat mijn peuter zich vermaakt zonder 'schermpje', maar ik ben toch echt heel blij met de iPad voor onderweg. Zeker nu ik tips heb gekregen voor leuke spelletjes, waarbij ik toch meer het idee heb dat hij iets 'doet' en zijn brein stimuleert in vergelijking tot het passieve gestaar naar bewegende beelden. Onze reis naar en van Berlijn duurde beide keren langer door files from hell en vergde van ons allen wat meer geduld, dus een heel welkome afleiding die spelletjes. Ik downloadde er drie en daar heeft onze peuter zich heel goed mee vermaakt (en nog steeds).

  • De spellen van Dr Panda zijn heel geschikt voor peuters en zijn leerzaam. Er zijn ontzettend veel varianten. Wij kozen voor 'huis' met huishoudelijke taken, maar je hebt ook supermarkt, zwembad, restaurant of ijscowagen. De handelingen die je moet doen zijn heel logisch dus het spel hebben ze zo onder de knie. De apps kosten €2,99 per stuk, en je kunt ook bundels met meerdere spellen kopen tegen gereduceerd tarief.
  • Lego Duplo heeft ook leuke spellen voor peuters (Animals, Trains en Food). Het zijn een soort interactieve tekenfilms waarbij je dingen kunt laten bewegen en de karakters kleine handelingen moet laten doen (tekenen op een kaartje, kaartje in de envelop, envelop in de doos, dat soort dingen). De apps zijn gratis te downloaden.
  • De app My Little Town van Wonderkind is niet echt een spel, maar een zoekplaatje met bewegende onderdelen. Of 'een prentenboek voor peuters' zoals ze het zelf noemen. Je kunt kiezen voor een plaatje van de stad in de ochtend, middag of avond. Druk op een willekeurig onderwerp op het plaatje en het begint te bewegen en/of het maakt geluid: de wekker gaat af en mensen worden wakker, rook komt uit de schoorsteen, de kerkklokken luiden etc. Vooraf dacht ik dat mijn peuter er gauw op uitgekeken raakte, maar hij speelt alledrie de spellen even graag.

Heb jij nog meer tips voor onderweg? Deel ze met ons!

Met dank aan tipgevers Brigitte, Carolien, Cindy, Jeanique en Jonas.