De zomervakantie is nu voor heel Nederland begonnen, hoera! Misschien ben je al op plaats van bestemming of misschien vertrek je binnenkort. Hoe dan ook, als je op vakantie gaat dan ben je ongetwijfeld al een lijst aan het maken met wat je mee moet nemen. Of je nou gaat vliegen of met de auto gaat, de volgende dingen mag je – naast je tandenborstel, tandpasta, paspoort en zwembroek of bikini – écht niet vergeten. Geen uitgebreid afvinklijstje, maar kort lijstje met dingen – zowel noodzakelijke als 'o wat een goed idee dank voor de tip!' dingen – waar je wellicht wat aan hebt:

Armbandje met telefoonnummer

Op het strand, op de camping, in het zwembad of in het pretpark, in de drukte kun je je kind in een split second uit het oog verliezen. Ook al denk je nog zo goed op te letten, zorg dat je kinderen voorzien zijn van SOS-armbandjes. Voor een paar euro kun je siliconen bandjes laten maken met de naam van je kind en jouw telefoonnummer of die van je partner. En zijn je kinderen oud genoeg om afspraken mee te maken, spreek dan op elke locatie met ze af wat te doen als jullie elkaar kwijt zijn. Op het strand kun je ze wijzen op de strandwachten en zeggen dat ze daar naartoe moeten als ze jou niet meer kunnen vinden.

Fijne liedjes voor onderweg

De rit naar Zuid Frankrijk of Spanje kan lang duren, zeker als deze gevuld is met kinderliedjes die je thuis ook al 156.000 keer hebt moeten opzetten. In onze auto draaien mijn vriend en ik altijd onze eigen muziek, maar als we op vakantie gaan dan maken we een uitzondering. We hebben we een Spotify-lijstje gemaakt met favoriete liedjes van onze zoon, wiens smaak uiteenloopt van AC/DC tot K3 en van Nielson tot Justin Timberlake. Dus op zich is dat wel goed vol te houden. Nog beter: onlangs maakte Peter van der Ploeg van NRC een lijst met muziektips voor ouders die even genoeg hebben van K3. Doe er je voordeel mee.

XXL hydrofieldoeken

Om af te drogen, maar ook bijvoorbeeld als zonnescherm of noodlakentje: ik vind de XXL hydrofieldoek echt onmisbaar op vakantie. Het fijne is ook dat ze niet veel ruimte innemen, opgerold passen ze in bijna elke tas. Plus: ze zijn er in allerlei leuke printjes tegenwoordig. Lees ook dit blog voor meer handige tips wat je kunt doen met een XXL hydrofieldoek.

Alleen op vakantie met je kind? Vraag toestemming

Ben je alleenstaande ouder na het overlijden van je partner of ben je gescheiden en ga je alleen op vakantie met je kind? Dan moet je officieel toestemming hebben om alleen te vliegen met je kind. Met name in de vakantieperiodes controleert de marechaussee op de vlieghavens of alleenstaande ouders die met hun kinderen reizen wel toestemming hebben om dit te doen. Om lange wachttijden te voorkomen, kun je dit beter vooraf regelen met een formulier. Op de site van de Rijksoverheid vind je precies welke formulieren er nodig zijn voor elke situatie. Lees er meer over in ons blog

Vermaak voor onderweg

Neem genoeg vermaak mee voor onderweg, afhankelijk van hoe lang de reis is en met welk vervoermiddel je gaat. Neem wat buitenspeelgoed mee als je met de auto gaat en laat je kinderen even lekker spelen bij een rustplek om de zoveel uur. Ga je vliegen? Dan is een klein cadeautje met iets lekkers of een speeltje elk uur een fijne break voor ongeduldige wiebelkontjes. Kies voor tijdens de reis vooral speelgoed dat niet te klein is of weg kan rollen onder een stoel of in een gangpad. Hier doen stickerboekjes en een magneetpuzzel het bijvoorbeeld goed. Lees voor meer ideeën onze 8 tips voor een autovakantie met een peuter

EHBO-kistje

Een ongeluk zit in een klein hoekje, dus houd een EHBO-kistje bij de hand. Bij de drogist kun je standaard EHBO-doosjes kopen met de noodzakelijke dingen. Of stel er zelf eentje samen. Neem in ieder geval de basics mee, zoals pleisters, pijnstillers, thermometer, anti-muggenspul en betadine. O, en overweeg om na de vakantie een EHBO-cursus te volgen. Fijne vakantie!

Lees ook: Kindvriendelijke hotels in Spanje