Na twee ‘relaxvakanties’ na een drukke tijd met werk en/of verhuizing hadden we wel weer zin om wat meer te doen en te zien van de omgeving waar we zouden verblijven. Na wat overleg over de bestemming – Weer een eiland? Ibiza misschien? Of Sicilië? – hakten we de knoop door en stippelden we een route uit voor een rondreis door Toscane. We boekten in een paar plaatsen een slaapplek en de rest zouden we wel zien. Twee weken sightseeing en een week strand: zin in!

Onze reis startte op Rotterdam Airport, waarvandaan we naar Pisa vlogen. Met de auto had ook gekund, maar vanuit onze woonplaats – onder de rook van Rotterdam – was dit te aantrekkelijk om niet te doen. Sneller bovendien. Een auto zouden we ter plaatse huren.

Pisa met kinderen

In Pisa hadden we voor drie nachten een familiekamer geboekt in een hotel in het centrum van Pisa, op 5 minuten lopen van dé toren. Vanuit daar wilden we uiteraard Pisa bekijken en ook Lucca. Omdat we een dag kwijt waren door regen (de enige dag regen van de vakantie, gelukkig), is Lucca niet gelukt maar hebben we wel Pisa goed kunnen bekijken.

Uiteraard moet je de scheve toren (Campanile) bekijken op het Piazza dei Miracoli (plein der wonderen), of je nu een cheesy foto wil maken of niet. Op het plein staan ook de Duomo, het Baptisterium en de Camposanto (een ommuurde begraafplaats) en die laatste is werkelijk prachtig om doorheen te wandelen. Je kunt een ticket kopen voor deze drie monumenten en dat vond ik wel een aanrader. Je bent er geen hele dag mee bezig, hooguit 1,5 uur als je het op precies lang genoeg voor onze kleuter. Een combiticket voor de Duomo, Baptisterium en Camposanto kost 7 Euro, de Duomo mag je eigenlijk gratis bezoeken. Wil je alleen de Duomo bezoeken, dan moet je wel een ticket met een tijdslot ‘reserveren’. Je kunt online tickets kopen, maar ook aan de deur. Let op, in de Duomo moet je gepast gekleed: geen blote schouders en knieën.

De toren van Pisa kun je ook beklimmen, maar dat mag pas vanaf 8 jaar (of je moet in dat kalenderjaar 8 jaar worden). Tickets voor het beklimmen van de Campanile kosten per persoon 18 Euro. Tickets koop je online vanaf max. 20 dagen en minimaal één dag van tevoren.

Ook leuk om te doen: een wandeling over de oude stadsmuur van Pisa (tickets zijn 3 Euro per persoon). De originele stadsmuur van Pisa is nog bijna volledig intact en vanaf de muur heb je mooi uitzicht op het plein der wonderen en op de huizen die in de stad staan. Je kunt de stadsmuur op verschillende plekken verlaten, wat fijn is als. Een ticket is voor een eenmalige bezichtiging, dus als je eenmaal de stadsmuur hebt verlaten kun je er niet nog een keer op. We hebben een deel van de muur bewandeld tot het te warm werd. Toen was het tijd voor een ijsje in de schaduw.

Overigens kun je op het Plein der Wonderen heerlijk vertoeven op het gras bij het Baptisterium. Even bijkomen, wat drinken en genieten van het uitzicht. Let wel: het gras bij het Baptisterium is okee, aan de voorkant bij de Duomo mag je het gras niet betreden.

Niet alleen de omgeving rondom de scheve toren is het bezoeken waard, ik zou ook zeker een wandeling maken langs de rivier de Arno. Bekijk het Palazzo Blu (een museum) en het schattige en mooie kerkje Santa Maria della Spina. Als je over Piazza Garibaldi loopt en via de Ponte di Mezzo de Arno oversteekt kom je in de de belangrijkste winkelstraat van Pisa, met leuke (Italiaanse, maar ook internationale) winkels.

Treinreizen in Italië

Treinreizen in Italië – althans, in Toscane – is ons heel goed bevallen. We vlogen op Pisa met het idee daar een auto te huren voor de rondreis. Eenmaal daar bedachten we dat we net zo goed het eerste deel met het openbaar vervoer konden doen. In zowel Pisa als in Florence hadden we een hotel in het centrum dus konden we alles lopend prima doen en het station was ook op loopafstand. Een ticket haal je simpelweg bij een automaat (in verschillende talen in te stellen), even afstempelen en gaan. Er is airco, genoeg zitplaats (althans, buiten spitsuur) en bergruimte voor koffers en tassen. De verbindingen zijn doorgaans direct en het is niet duur.

Online of bij het station zelf kun je de vertrektijden bekijken. Vanuit Pisa ben je in een half uurtje in Lucca, een uurtje naar Florence en vanuit Florence deden we er 1,5 uur over naar Siena. Omdat we toch veelal in de stad verbleven waar we waren, hadden we geen auto nodig. Zo hebben we behoorlijk wat kosten kunnen besparen en een fijne bijkomstigheid is dat het ook beter is voor het milieu.

Florence met kinderen

Juli, hartje zomer en dus piek hoogseizoen: Oef, wat was het warm in Florence en vreselijk druk. In 2018 ben ik in mei op een talenreis in Florence geweest en verliefd geworden op de stad. Maar toen was het al vrij druk, dus ik was enigszins voorbereid. Toch viel het me een beetje tegen qua drukte. Daarbij zaten we met ons hotel net iets te ver lopen van het centrum. Dus voordat we iets konden zien of doen hadden we er al een hele wandeling in de zon op zitten. Niet heel fijn voor een kleuter, dus we hielden de uitstapjes kort en spendeerden de rest van de middag in het zwembad op het dak van ons hotel.

Eigenlijk is Florence in het hoogseizoen dus – met of zonder kinderen – af te raden. Ga je toch – voor een dagje bijvoorbeeld – dan kan ik aanraden om het bezichtigen van dé highlights over te slaan om te voorkomen dat je de halve dag in de rij staat. Maak een mooie stadwandeling langs de Duomo, Campanile en Baptisterium, aai het zwijntje Il Porcellino voor geluk in een volgend leven, wandel langs Palazzo Vecchio en het Uffizi Museum over de Ponte Vecchio naar Palazzo Pitti en loop over de Ponte Santa Trinita weer terug naar het centrum. Eet onderweg een lekker ijsje bij een ‘gelateria’, een welkom pauzemomentje met kinderen. Wil je (in hoog- of laagseizoen) de Duomo en/of de andere bezienswaardigheden beklimmen of bezoeken, boek dan ruim op tijd online je tickets.

Iets anders leuks doen in Florence met kinderen? Bezoek dan het Leonardo da Vinci museum. Nadat we de veel te lange rij bij de Duomo voorbij liepen, kwamen we bij een praktisch leeg museum aan (qua mensen dan, hè). Het is niet supergroot, precies groot genoeg voor de aandachtsspanne van een kleuter. In elke ruimte zie je verschillende replica’s van uitvindingen van Da Vinci. De meesten mag je aanraken en uitproberen en dat maakt dit museum zo tof. Hoe werkt een katrol? En wat gebeurt er als je aan dit touwtje/hendeltje trekt? Onze nieuwsgierige kleuter – die het museum steevast Van Gogh noemt, waarom weet ik niet – heeft het er nog steeds over. Als laatste betreed je een ruimte waar je helemaal los kunt met puzzels, kleurplaten, tekenen in spiegelbeeld en het bouwen van een brug met alleen stokken.

Het Leonardo Da Vinci Museum heeft twee locaties. Wij zijn in het museum aan de Via dei Servi geweest, de andere locatie (aan de Via Camillo Cavour) is een paar straten verder. Deze hebben wij zelf niet bezocht, maar van andere begreep ik dat deze ook zeker de moeite waard is. Een ticket voor het Leonardo Da Vinci museum kost 7 Euro. Tegen gereduceerd tarief kun je ook de tweede locatie bezoeken.

lopen

Siena met kinderen

Siena was de derde stad die we bezochten en vergeleken met Florence vond ik het een oase van rust. En wat is het een mooie stad! Het prachtige plein met Palazzo Pubblico is echt een plaatje.

We hebben het Museo Civico bezichtigd (heel snel, want de kleuter was die dag nogal ongeduldig) dat in het Palazzo Pubblico gevestigd is. Je kunt ook de toren van het Palazzo beklimmen, waar je mooi uitzicht hebt over de stad. Reserveer tijdig je ticket, er mag een beperkt aantal mensen op de toren per dag. Struin ook vooral door de straatjes rondom het plein, daar vind je de typische Italiaanse doorkijkjes, steegjes met waslijnen vol was en leuke restaurants. De eetgelegenheden op het plein zou ik vermijden qua kwaliteit en prijs.

Overigens zijn we vanuit Siena ook nog een dag naar San Gimignano gereden. Een allerschattigst plaatsje met prachtig uitzicht. Mocht je het willen bekijken, dan zou ik ’s ochtends vroeg vertrekken. Het is er toeristisch en een parkeerplek vinden kan een uitdaging zijn als je wat later bent. Overigens ben je er in een ochtendje wel klaar, dus kun je ’s middags een duik nemen in het zwembad.

Leuke uitstapjes met kinderen in Toscane

Toscane ligt voor een deel aan de kust, en als er iets is waar kinderen zich een dag prima kunnen vermaken dan is het wel het strand. Zit je aan de kust, dan heb je verder weinig nodig in mijn ogen. Maar wil je er een dagje op uit met kinderen, dan is er ook genoeg te doen.

Als je wat grotere kinderen hebt die hun zwemdiploma(‘s) hebben, is een bezoek aan een waterpark heel leuk. Er zijn verschillende (een stuk of 12) waterparken in Toscane te vinden. De meesten liggen in het kustgebied tussen Lucca en Piombino. Google even op ‘waterpark Toscane’ en je vindt ze allemaal.

Parco Preistorico is een walhalla voor de kleine dinoliefhebber. In dit dinoparkje heeft de eigenaar zelf alle dino’s op ware grootte nagemaakt. Er valt een hoop te leren over de dino’s via de borden (naast het Italiaans kan je met de QR-codes ook de Engelse uitleg downloaden). Daarnaast zijn er ook grotten, fijne picknickplaatsen in de schaduw en een speeltuin waar de kinderen zich kunnen vermaken. Vooral leuk voor de kleuterleeftijd.

In de buurt van Pisa vind je Piccolo Mondo: een klein attractiepark met (voornamelijk) kermisattracties voor kinderen en een zwembad met de hoogste waterglijbaan van Toscane. Parco di Pinocchio is een themapark in Collodi, het geboortedorp van de bedenker van Pinokkio. Je kunt er allerlei actieve activiteiten doen (tokkelen over de rivier bijvoorbeeld), leuke shows zien, zelf aan de slag om beelden, schilderijen en poppen te maken en in het Casa della Farfalle kun je prachtige vlinders bekijken. Attractiepark Cavallino Matto in Marina di Castagneto is het meest populaire en grootste pretpark in Toscane. Maar denk niet Efteling-groot, met in totaal 28 attracties vond ik Cavallino Matto heel overzichtelijk en precies goed voor een warme augustus-middag. Er zijn attracties voor jong en oud: op de website cavallinomatto.it kun je met een meetlatje precies zien hoeveel attracties er voor jouw kind(eren) zijn. Overigens ligt het attractiepark tussen de bomen en is er zodoende genoeg schaduw en dat kan in de Toscaanse zomer heel fijn zijn.

Auto huren in Toscane

In elke stad kun je wel een auto huren. Om wachttijden te voorkomen en vooral ook om te voorkomen dat je te veel betaalt, kan ik aanraden om een auto online te boeken. De verhalen hierover had ik ooit wel eens gehoord, maar ik kon me niet voorstellen dat het superveel zou schelen. Daar ben ik van teruggekomen. Nadat we binnenstapten bij een autoverhuurbedrijf en een exorbitant hoge prijs werd gevraagd, zijn we vervolgens online hetzelfde gaan opzoeken. Dezelfde auto (zelfs nog een type groter) met alle verzekeringen etc. Hiermee hebben we onszelf ruim 800 Euro (!) bespaard. En de volgende dag bij dezelfde locatie konden we de auto ophalen. Ik kan er nog steeds niet over uit. Online boeken dus, die huurauto.

Overnachten in Toscane

Ik vind op vakantie gaan geweldig, maar het uitzoekwerk van tevoren vind ik niet zo leuk. Meestal verzand ik met mijn zoektocht in van alles, maar niet op de idyllische plekken die ik bij anderen altijd zie. Dus meestal laat ik uiteindelijk het uitzoekwerk aan mijn vriend over. Die vond drie fijne hotels in de steden die we bezochten

We hebben op twee locaties aan het strand overnacht, in een hotel en op een vakantiepark. De stranden Marina di Bibbona en Marina di Castagneto Carducci zijn heel geschikt voor kinderen.

Wandelen in Toscane: neem een draagzak mee

Veel (willen) zien betekent ook veel wandelen. De oude steden van Toscane lenen zich niet echt om te fietsen (heb ik ervaren na een hobbelig ritje op een leenfiets in Florence). Een buggy of kinderwagen is natuurlijk mogelijk en in sommige omstandigheden handig, zeker als je kind nog een middagslaapje doet. Wel moet je er rekening mee houden dat er in de oude stadscentra wat uitdaging ligt qua toegankelijkheid met een kinderwagen. Zo heeft Florence heel smalle trottoirs en Siena kent veel hoogteverschil in de binnenstad met veel steile straatjes die veel klim- en daalwerk vereisen.

We hadden het geluk dat onze zoon van 5 jaar nog in de draagzak paste én ook wilde. Zo konden we wat meer zien zonder ‘ik ben zo moe’ en kon hij ook nog uitrusten (en af en toe een oogje dicht doen). Al jaren mijn vakantietip met kleine kinderen: koop, huur of leen een draagzak. Extra tip: in een Tula Toddler kan je kind zeker nog tot en met 5 jaar. Ik heb er zelf extenders bij gekocht zodat hij net iets lekkerder zit.

Toscane met kind: voor herhaling vatbaar?

Terugkijkend op onze zomervakantie ben ik heel blij dat we dit hebben ondernomen. De rondreis hebben we zelf uitgestippeld en precies de plekken bezocht die we wilden zien. We hebben op één regenachtige ochtend iedere dag stralend weer gehad, mooie steden bekeken, veel quality time gehad samen, heerlijk gegeten, een wat ons betreft mooie balans gevonden tussen cultuur en vermaak voor Finn en overall enorm genoten.

Of het altijd even leuk was? Nee. Het was af en toe echt te warm om iets te ondernemen, onze kleuter had deze zomer een ‘fase’ (you know) en ik had te hoge verwachtingen van Florence in de zomer (dat bleek toch echt te druk en te warm). Maar: met kinderen op vakantie is eigenlijk continu je verwachtingen bijstellen en dat is ons wel gelukt vind ik. Iets sneller door dat ene monument, de andere helft van het museum skippen, de enorme rij voor de Duomo zien en impulsief een andere activiteit zoeken (hoera voor TripAdvisor) en soms gewoon ‘abort mission’ en terug naar het hotelzwembad. Alles is eigenlijk prima zolang je zelf maar flexibel kunt zijn. Stel je in op een vakantie waarin je niet alles kunt doen wat je zelf zou willen zien en doen. Dan komt het wel goed, beloofd.

Heb jij nog leuke tips voor Toscane met kinderen? Laat het ons weten!

Lees ook het blog van Rianne met haar tips voor leuke vakantiehuizen in Toscane