Hoera, vakantie! Zes weken lang de boeken en schriften aan de kant en genieten van vrijheid en niets ‘moeten’. Ga je nog een paar weken op pad naar binnen- of buitenland? Of blijf je thuis dit jaar? Of je nou op reis gaat of niet, vakantie maakt kinderen gelukkiger, creatiever en slimmer, is gebleken uit onderzoek. Uit de routine stappen en een nieuwe, andere omgeving verkennen heeft positieve gevolgen voor de hersenontwikkeling, creativiteit en concentratie van je kind. En daar hoeft je kind helemaal niet zoveel voor te doen, alleen maar spelen! Lees verder wat je kind leert in de tijd dat het niet naar school gaat de komende zes weken:

welk-effect-op-kinderen

Aandacht en concentratie neemt toe na 20 minuten in de natuur

Of je nu ver weg op vakantie gaat of dicht bij huis blijft, de natuur opzoeken is altijd een goed idee. Tijd in de natuur heeft een positief effect op de ontwikkeling. Omringd zijn door bomen, water, bergen en open lucht verlaagt de bloeddruk, vermindert stress en heeft een positief effect op kinderen met bijvoorbeeld ADHD. En daar hoef je niet uren voor door het bos te wandelen. Uit onderzoek van de universiteit van Melbourne blijkt dat aandacht en concentratie bij kinderen toeneemt na slechts 20 minuten in de natuur!

Creativiteit

Op vakantie gaan is een manier om de horizon van kinderen te verbreden. Nieuwe ervaringen opdoen en de verandering van omgeving is een positieve stimulans voor de creativiteit van een kind. Het zorgt ervoor dat hij of zij leert om gebeurtenissen met een nieuw perspectief te bekijken. Een onderzoek van de universiteit van Indiana in de Verenigde Staten suggereert dat zelfs de gedachte aan een verre bestemming de creativiteit kan stimuleren. Dus begin maar vast met de voorpret!

Geluksgevoel

Die voorpret, daar ligt het meeste plezier al: het plannen van een welverdiende vakantie en de spanning van het reizen. Vakantie verhoogt het geluksgevoel. Mensen die regelmatig op vakantie gaan zijn over het algemeen meer tevreden. Ze zijn goed in staat hun wensen en behoeften te combineren. Wat is er beter dan een nieuwe reiservaring, wetend dat je er meer tevreden en gelukkig van terug komt?

aftelkalender Vakantie heeft positief effect op kinderen

Tips om de voorpret te voeden

Voor de meeste kinderen is de vooruitblik van een reis spannend in positieve zin, maar het kan zijn dat uw kind last heeft van de stress of spanning als de dagelijkse routine verstoord wordt. Om kinderen enthousiast te maken en te helpen met deze spanning, kan het werken om ze te betrekken bij de voorbereidingen voor de vakantie:

  • dagen aftellen met een kalender tot het begin van de vakantie
  • alvast een paar uitstapjes en activiteiten plannen
  • alvast informatie zoeken over waar jullie naartoe gaan
  • eenvoudige woordjes/zinnen leren in de lokale taal
  • laat ze foto’s van verschillende plekken op de bestemming zien en laat ze hun favoriete kiezen
  • vertel interessante of grappige verhalen over de plekken die jullie gaan bezoeken
  • maak een plan voor verschillende activiteiten zodat kinderen de kans hebben om hiertussen te kiezen

Familieband vakantie heeft positief effect op kinderen

Familieband

Op vakantie versterkt de band als ouder met je kind. Je hebt simpelweg meer tijd samen als gezin, je brengt meer tijd samen door. Meer aandacht van ouders versterkt ook het gevoel van eigenwaarde van het kind. Interesse en aanwezigheid zijn twee belangrijke factoren die bijdragen aan het groeiproces van op jonge leeftijd, van adolescentie naar volwassenheid. Tijdens een vakantie nemen kinderen ook gedragspatronen van hun vader en moeder over. Ook voor ons als ouders kan de vakantie een leerzame tijd zijn. Vakantie is een goed moment voor ouders om te leren over hun sterke en zwakke punten in de opvoeding en aanpak van hun kinderen. Het zorgt voor beter begrip en een betere communicatie tussen ouder en kind. Familievakanties zijn niet alleen waardevol op het moment zelf, maar worden ook fijne herinneringen en die versterken de familieband. Herinner jij je nog de vakanties van toen je kind was? De mooiste herinneringen uit mijn jeugd zijn onze familievakanties in Frankrijk.

Hersenontwikkeling en IQ

Hersenontwikkeling en IQ

Als kinderen, net zoals volwassenen, zich ontspannen en genieten, komen er stofjes vrij in de hersenen die ervoor zorgen dat we ons beter voelen en minder stress ervaren. Een kind in de vakantie de ruimte en mogelijkheid om te spelen en nieuwe omgevingen te ontdekken. Het spelen en het leren zoeken naar oplossingen hebben een grote invloed op de ontwikkeling van de persoonlijkheid van een kind. Op vakantie bevinden zich de ideale omstandigheden om dit te oefenen. Dit betekent een sterke ontwikkeling in de frontale kwab, waar beoordelingsvermogen, probleemoplossing, planning en impulsbeheersing geregeld wordt. Doordat je (kind) uit de routine stapt en de dagelijkse omgeving verandert, wordt het meer gestimuleerd om te spelen. Dat stimuleert weer de frontale hersenkwab, die verantwoordelijk is voor gunstige effecten als stressregulatie, aandacht en concentratie, planningsvermogen en leervermogen. Vakantie heeft ook een positieve invloed op de mentale en fysieke gezondheid van kinderen, die in verband staan met een verhoogd IQ bij kinderen.

Dit blog is gebaseerd op een onderzoek van HomeToGo. HomeToGo is een onafhankelijke meta-zoekmachine voor vakantiewoningen die het mogelijk maakt om snel en makkelijk accommodaties te zoeken en te vergelijken. Er is keuze uit meer dan 9 miljoen aanbiedingen in meer dan 200 landen van meer dan 250 websites. Met gebruik van slimme filters kunnen de bezoekers gemakkelijk hun ideale vakantiewoning vinden op basis van bestemming, reisdata, budget en voorzieningen van hun voorkeur. Kijk voor meer informatie op www.hometogo.nl