We hebben allemaal unieke kinderen

In mijn praktijk zie ik als kinderfysiotherapeut dagelijks verschillende, unieke kinderen. Op het ene moment zie ik een kind dat rondstuitert door de behandelkamer. Op het andere moment zie ik een kind voor me zitten dat bijna in de huid van zijn ouder kruipt. Het ene...

Sprookjesachtige knotwilgenroute in de Rhoonse grienden

Statig staan ze daar, keurig in het gelid. Sommige hebben alweer een volle bos op hun kop, andere nog niet. Knotwilgen, daarover heb ik het. Onmiskenbaar mijn favoriete bomen. In het Nationaal Park ‘De Biesbosch’, zeer dicht bij mijn huis, stikt het ervan. De bomen...

Opgroeien in de digitale wereld

Ik ben geboren in een analoge wereld. Kun je nagaan hoe oud ik ben. Mijn eerste kennismaking met de digitale wereld was de ‘Commodore 64’ die in de praktijk van mijn vader stond. Met name op mijn broer had dat ding een onweerstaanbare aantrekkingskracht. Hij...

Zo organiseer je een slaapfeestje in de achtertuin

Is jouw kind binnenkort jarig en ben je op zoek naar een originele manier om een kinderfeestje te vieren? Een slaapfeestje in de achtertuin kan dan een leuk idee zijn! Je hebt voor zo’n slaapfeestje niet zoveel nodig en de kinderen zullen het fantastisch vinden. In...

Kind ziek op vakantie: Wat kun je doen?

Zijn jullie lekker met het gezin aan het genieten van zon, zee en strand, wordt je kind ziek op vakantie. Wat moet je doen en wie kun je bellen voor hulp? Wat te doen bij een zonnesteek of diarree? Handige tips om goed voorbereid op reis te gaan en wat je kunt doen...

In de tijden dat mensen binnen moeten zitten, komt verveling al snel om de hoek kijken. Dat is helemaal niet nodig, want er zijn manieren waarop je jezelf, maar ook zeker je kinderen kan weten te vermaken. Met dit lijstje van 10 knutsel ideeën om samen met de kinderen te maken, komen jullie allemaal op een goede manier de dag door en is er van verveling geen sprake meer.

1. Een kijkdoos maken

Een kijkdoos is ontstaan in de geschiedenis, toen mensen op een speciale manier een verhaal wilden vertellen. Wat is er nou leuker dan een eigen verhaal tot leven te brengen. Daar is een kijkdoos ideaal voor. Door middel van een oude doos, en van karakters kun je een leuke kijkdoos maken. Kinderen vinden het erg leuk om de poppetjes zelf te maken en na afloop in hun eigen gemaakte kijkdoos te turen. Samen kunnen jullie ook een leuk verhaal erbij bedenken zodat het een groot avontuur wordt.

2. Zelf een eigen vaasje maken

Heb je nog een glas over? Dan is het een leuk idee om samen een vaas te maken van het glaasje. Het ontwerpen van een vaasje doe je door het glas eerst een kleur te geven. Vervolgens kun je samen met de kinderen ervoor zorgen dat deze vaasjes op een unieke manier kan versieren. Het is natuurlijk heel leuk om er een tekst op te schrijven. Dit is vooral leuk als je het vaasje aan iemand cadeau wilt doen. Doordat het gemaakt is van glas, is het ideaal om er bijvoorbeeld bloemen in te steken of puur decoratief op tafel te laten staan.

3. Een plantenbak van wasknijpers maken

Een ander leuk idee is om een eigen plantenbak te maken van wasknijpers. Je plakt de wasknijpers aan elkaar in een ronde vorm, en vervolgens zorg je ervoor dat je een boden erbij maakt. Deze plantenbak ziet er niet alleen heet stijlvol en uniek uit, maar ook is het functioneel en leuk om te maken.

4. Creatief met ballonnen

Ballonnen hebben niet alleen als functie dat ze worden opgehangen tijdens verjaardagsfeestjes, maar ze zijn er ook voor geschikt om er eens leuk mee te gaan knutselen. Dan gaat het niet alleen om het maken van papier mache, maar ook om het versieren van de ballonnen. Zo kun je bijvoorbeeld de leukste fruitsoorten maken door de ballonnen op die manier te versieren.

5. Aan de slag met strijkkralen

Iedereen heeft wel eens in zijn jeugd met strijkkralen gespeeld. Alhoewel het tegenwoordig niet meer zo in is om met strijkkralen aan de slag te gaan, blijft het nog steeds leuk om er de meest mooie kunstwerken mee te maken. Het knutselen met strijkkralen is vrij makkelijk, en daarom is het ook voor velen leuk om met de kraaltjes aan de slag te gaan. Zo kun je bijvoorbeeld verschillende soorten hartjes maken die je vervolgens aan een touwtje hangt.

6. Een eigen boek maken

Vele kinderen vinden het leuk als hen een verhaaltje wordt voorgelezen. Daarnaast zijn er ook kinderen die zelf al kunnen lezen. Hoe leuk is het dan om een eigen boek te maken. Je kunt notitieboeken kopen en deze helemaal naar wens versieren, om vervolgens de pagina’s te vullen met een eigen verhaal.

7. Broches maken

Met vilt en stof kun je heel veel knutselen. Een van de leukste zaken die je kunt maken met deze twee materialen zijn broches. Broches op zichzelf zijn al leuk om op te spelden, maar je kunt er natuurlijk ook medailles van maken die opgespeld kunnen worden tijdens een wedstrijdje.

8. Bakjes voor theelichtjes knutselen

Met glaasjes kun je een eigen bakje maken voor theelichtjes. Door doorzichtig glas komt het kaarslicht mooi tot zijn recht. Als het bakje ook nog eens mooi wordt versierd met eigen knutselwerkjes, dan is het plaatje helemaal compleet.

9. Knutselen met kastanjes

Dit is een knutselwerkje dat voornamelijk in de herfst kan worden uitgevoerd. Zodra de kastanjes op de grond zijn gevallen, is het leuk om de goede te verzamelen om hier vervolgens mee te knutselen. Je kunt een ketting ermee maken, maar daarnaast zijn de kastanjes er ook ideaal voor om er satéprikkers doorheen te steken om er zo dieren van te maken. Bekijk ook deze 5 tips om lekker te herfst knutselen.

10. Creatief met eten

Ook van het eten kun je een leuk knutselwerk maken. Vooral als kinderen geen makkelijke eters zijn, kun je samen met hen een leuk knutselwerk maken van het gerecht. Door bijvoorbeeld fruit op een leuke manier te snijden en er vormpjes van te leggen en dit samen met je kind te doen, wordt het eten al veel leuker.