De dagen worden langer en de temperaturen gaan omhoog. Het is weer lente! Een fijne tijd om weer zo veel mogelijk buiten te zijn met je peuter. Maar wat kan je allemaal gaan doen? Bekijk hieronder de 10 leukste buitenactiviteiten voor peuters en verveel je geen moment.

1. Kabouterpad

Ga naar een Kabouterpad! Dit is onze eerste tip in het overzicht met buitenactiviteiten voor peuters. Er zijn in Nederland 30 speciale kabouterpaden te vinden. Deze liggen in de Nederlandse bossen en zijn speciaal gericht op kinderen tussen de 3 en 7 jaar. Kinderen lopen er op een speciaal pad waarbij ze op zoek gaan naar kaboutersporen en kabouters zelf.

Het is een toegankelijke manier om lekker in het bos te lopen. Voor ongeveer 5 Euro koop je een kleine speurtocht. Kinderen krijgen hierbij ook een rode kaboutermuts en soms ook een rugzakje mee. Zo voelen ze zichzelf ook even kabouter. Alle kabouterpaden zijn te vinden op de website van het Staatsbosbeheer.

Buitenactiviteiten voor peuters kabouterpad

2. Middagje naar het strand

Het hoeft geen 30 graden te zijn om een middagje met je peuter naar het strand te gaan. Zodra er niet te veel wind staat is het al heerlijk voor je peuter om zich uit te kunnen leven. Neem schepjes, emmers en een bal mee en je hebt er geen kind meer aan. Kies er ook voor om je auto dicht bij een strandtent te parkeren zodat je samen nog lekker wat kan eten en drinken.

Tuinieren met kinderen - buitenactiviteiten voor peuters

3. Buitenactiviteiten voor peuters: Eenvoudig tuinieren

Nu de lente aangebroken is kan je jouw tuin ook weer klaarmaken voor het voorjaar. Peuters willen niets liever dan hierbij meehelpen. Er zijn zelfs kleine bezems te koop zodat ze zelf echt mee kunnen helpen. Laat ze lekker de blaadjes opgeven en in een grote emmer doen. Ook vinden ze het leuk om mee te helpen om het onkruid uit de aarde te halen. Heb je zelf groene vingers? Maak samen een moestuintje. Dit is één van de buitenactiviteiten voor peuters die nog leerzaam is ook!

4. Natuurspeeltuin

Peuters houden van klimmen en klauteren en kunnen hun energie goed kwijt in een speeltuin. Je hebt altijd wel een speeltuin in je wijk. Ook zijn er speciale natuurspeeltuinen. Hier kan je peuter met takken, bomen en waterpartijtjes spelen. Meer heb je eigenlijk ook niet nodig. Lees ook ons blog over alle natuurspeeltuinen in Nederland.

Buitenactiviteiten voor peuters spelletjes

5. Buiten spelletjes spelen

Je hebt samen zo een leuke dag vol met allerlei buiten spelletjes. Denk aan de volgende spelletjes en buitenactiviteiten voor peuters:

• Stoepkrijten
• Skippyballen
• Bellen blazen
• Verven met water (pak een emmertje met water en een kwastje en maak samen kunstwerken)
• Verstoppertje spelen
• Minispeurtochtje in de tuin
• Voetballen
• Trampolinespringen

6. Dagje naar de dierentuin

Peuters houden ontzettend van dieren. Het is daarom heel leuk om je peuter een dagje mee te nemen naar de dierentuin. Je hebt natuurlijk de klassieke dierentuinen zoals Diergaarde Blijdorp en Artis. Hier loop je zelf langs alle dieren verblijven. Daarnaast heb je ook themaparken zoals bijvoorbeeld de Apenheul. In de Apenheul loop je zelf tussen de aapjes. Je krijgt een speciale tas waar je je eigen tas in moet doen. Aapjes zijn nieuwsgierig en kunnen zo op je springen en je tas open maken. Een hele leuke belevenis voor het hele gezin.

7. Fietsen

Fietsen is één van de leukste buitenactiviteiten voor peuters. Het is op deze leeftijd leuk als ze zelf al een fietsje hebben waarmee ze wat rondjes kunnen rijden. Ook is het leuk om je kind op je eigen fiets mee te nemen naar een leuk park. Neem een kleedje met wat te drinken en te eten mee en ga samen lekker picknicken.

Buitenactiviteiten voor peuters bouw een hut

8. Buitenactiviteiten voor peuters: Bouw een hut

Ook het bouwen van een hut mag niet ontbreken in dit overzicht met leuke buitenactiviteiten voor peuters. Ga samen op zoek naar takken, bladeren en andere natuurlijke materialen en bouw een leuke hut in de tuin of in het park. Peuters vinden het superleuk om te bouwen en om hun eigen ruimte te hebben. Leg een kleedje in de hut en laat jouw peuter hier ook gezellig in picknicken.

9. Ga naar een peutervriendelijk pretpark

Een dagje naar een pretpark voor kinderen is altijd leuk! In een regulier pretpark zijn er echter vaak maar een paar attracties waar je peuter in kan. Kies daarom voor een pretpark dat gericht is op jonge kinderen zoals de Julianatoren in Apeldoorn, De Waarbeek in Hengelo, Drievliet in Den Haag, Tivoli in Berg en Dal en Sprookjeswonderland in Enkhuizen.

10. Maak een schattenjacht

Het hoeft niet alleen Pasen te zijn om wat te verstoppen in je tuin! Je kan ook andere dingen verstoppen tijdens andere dagen van het jaar. Denk aan stickers, balletjes, snoepjes of gezonde snacks. Jouw peuter is hier wel even zoet mee! En alleen daarom al vinden wij het één van de leukste buitenactiviteiten voor peuters.