Kinderen horen te spelen, toch? Kinderen hebben een geweldige fantasie en zijn dan ook dol op speelgoed. Wat zijn 4 belangrijke redenen waarom spelen met speelgoed  voor kinderen zo belangrijk is?

1. Goed voor de motoriek

Spelen in het algemeen is belangrijk voor de motoriek van het kind. Buiten spelen – zoals fietsen, ravotten, klimmen – is vaak goed voor de grove motoriek. Spelen met speelgoed is ook goed voor de fijne motoriek. Iets bouwen, in elkaar zetten, knutselen: het is behalve heel leuk ook goed voor de motoriek, de hand-oog coördinatie en voor de zintuigen. Het spelen met verschillend speelgoed met verschillende texturen is daarom ook belangrijk. Maak behalve van ‘vast’ speelgoed daarom ook gebruik van (kinetisch) zand, klei, (gekleurde) rijst en water onder andere.

drie kinderen spelen met speelgoed in speelgoedkamer

2. Speelgoed stimuleert de fantasie

Spelen met speelgoed is ook goed voor het stimuleren van de fantasie van een kind. Vrij bouwen met Lego of blokken, tekenen en knutselen, maar ook rollenspellen zoals ‘koken’ in een speelgoedkeukentje en spelen met bijvoorbeeld Playmobil. Kinderen houden ervan om bepaalde rolspellen te spelen. De fantasie van kinderen is eindeloos en vaak veel groter dan die van volwassenen. Laat de fantasie van je kind dus altijd de vrije loop. Dit is niet alleen goed voor het plezier, maar ook voor de algemene ontwikkeling van je kind.

Kies bijvoorbeeld voor open ended toys, speelgoed met een open einde, dat fantasie en creativiteit stimuleert bij kinderen omdat het op meer dan één manier te gebruiken is.

twee kinderen spelen met houten treinbaan spelen met speelgoed

3. Spelen goed voor sociale vaardigheden

Spelen met speelgoed goed voor sociale vaardigheden? Ja! Kinderen die samen opgaan in spel leren spelenderwijs om met elkaar om te gaan, dit stimuleert ook het empathisch vermogen van je kind. Kinderen spelen vaak niet alleen, maar samen met vriendjes of vriendinnetjes of bijvoorbeeld op een crèche of school. Door met andere kinderen samen te spelen, leren kinderen empathisch vermogen op te bouwen. Belangrijk voor relaties in alle vormen in de toekomst van je kind: op school, werk, in vriendschappen en liefdesrelaties. Om samen te werken, te communiceren en samen doelen te behalen.

peuter bouwt een blokkentoren spelen met speelgoed

4. Het is goed voor de hersenen

Spelen met speelgoed kan je kind op vele vlakken helpen te ontwikkelen, ook cognitief. Niet alleen het leren van bepaalde praktische vaardigheden, maar ook het leren wachten op je beurt bij een spel (geduld) en omgaan met verliezen of winnen (emotionele vaardigheden). Kinderen leren veel en snel, en met spelen wordt dat makkelijk en leuk.

Speelgoed dat de cognitieve en sociale vaardigheden van een kind stimuleert kan bijvoorbeeld een gezelschapsspel zijn. Daarbij kun je denken aan een spelletje als memory, waarbij het geheugen van je kind wordt getraind. Maar ook Mens erger je niet of Monopoly.

Spelen met speelgoed is leuk!

Een voor de hand liggende reden, maar voor je kind het belangrijkst: spelen met speelgoed is vooral heel leuk! Wat voor speelgoed je ook kiest, zorg dat het de fantasie van je kind prikkelt. Kies voor open ended speelgoed bijvoorbeeld, speelgoed waar je kind zelf fantasie voor moet gebruiken om er iets van te maken of mee te doen. Ook het roteren van speelgoed is een goed idee, zeker als een kind zich gaat vervelen. Zet niet al het speelgoed in het zicht, maar haal eens in de zoveel tijd weer iets ‘nieuws’ tevoorschijn van zolder of uit de kast.

Nog een ander heel belangrijk voordeel van spelen met speelgoed – met name voor het welzijn van je kind – is dat een kind het hoofd kan leegmaken. Na school of een dag opvang of verjaardag is het voor een kind heel goed om even te aarden en lekker te spelen.