Dreumes leeftijd: wanneer is een kind een dreumes?

Dreumes leeftijd: een dreumes is een kind tussen de 12 en 24 maanden oud. Het is een bijzondere leeftijd waarop kinderen ontzettend snel ontwikkelen en veel ontdekken. Het is dan ook een hele uitdaging om er eentje in huis te hebben, maar het is ook ontzettend leuk om...

6 voorbereidingen voor de herfst

De herfstmaanden staan weer voor de deur. Tijd om de zomerkleding op te ruimen en de herfst- en wintergarderobe een nieuw leven te geven. Ben jij klaar voor de herfstmaanden? Wij hebben alle nodige voorbereidingen die handig zijn om te regelen voor je gezin op een...

10 redenen waarom voorlezen belangrijk is

Wist je dat dagelijks voorlezen belangrijk is voor de verdere ontwikkeling van je kind? Uit het onderzoek dat Meer Voor Mama's deed in samenwerking met kinderboekenclub Kinderboekerij vroegen we onder andere of er dagelijks voorgelezen wordt. En het blijkt onder...

Leuke bordspellen voor volwassenen

Onlangs vroeg ik tips voor leuke spellen die je met twee volwassenen kunt spelen. Want elke avond bankhangen voor de televisie begon me een beetje de keel uit te hangen. Bovendien ben ik dol op spelletjes doen, maar is onze spelletjeskast voornamelijk voorzien van...

Mijn bevalling: Zo had het niet moeten gaan, kleintje

Het is een warme zomermiddag, ik zwaai mijn schoonmoeder uit nadat ze mij heeft geholpen met schoonmaken. Daarna wil ik verder gaan met het uitzoeken en opruimen van mijn CD’s. Zo'n typisch nutteloos klusje voor in je laatste verlofdagen. Maar ik voel me niet zo...

Ga jij wel eens buiten de deur eten met je kind(eren)? Of blijf je liever thuis, omdat het zo'n gedoe is, je bang bent dat ze zich gaan vervelen en de boel afbreken?

Wij gaan al vanaf dat Finn een baby is regelmatig buitenshuis eten. Omdat we dat zelf leuk vinden en daar simpelweg mee door zijn gegaan na zijn geboorte. Zowel in Nederland als op vakantie in het buitenland. Natuurlijk was dat – zeker toen hij nog wat kleiner was, hij is nu 5 jaar – niet altijd een succes. En natuurlijk gaat er echt regelmatig een telefoon aan voor een spelletje of een filmpje. Maar als je goed voorbereid bent, gaat het meestal prima. Tips voor een hapje buiten de deur met je kinderen:

1. Toch geen succes? No worries

Allereerst: wees flexibel. Krijgt je kind echt het heen en weer en breekt hij de zaak af: reken af en ga naar huis. Vraag desnoods of je het eten mag meenemen. Niets zo rot als gehaast je eten naar binnen werken met klotsende oksels en jammerend kind naast je. Bestel onderweg naar huis lekker een pizza.

2. Kies een relaxt restaurant

Kies een eetgelegenheid waar je je op je gemak voelt, vermijd chique witte tafellakens en meergangenmenu's. Mijn ervaring is dat tegenwoordig heel veel (steeds meer) zaken ingericht zijn op de komst van gezinnen. Maar er zijn wel degelijk verschillen. Wat ik zelf prettig vind is een zaak die wat ruimer is ingericht, zodat je er met je kinderwagen of buggy niet opgelaten voelt. En als je een kind hebt dat al loopt, dan is het fijn dat ie af en toe even kan opstaan en lopen zonder het serverend personeel in de weg te lopen.

3. Check de menukaart

Check vooraf of de menukaart of er iets op staat dat je kinderen lusten. Bij ons helpt het ook om vooraf te bespreken wat we gaan doen en wat er te eten is. De discussie 'eten wat de pot schaft' wil je niet in een restaurant (en de rest van het restaurant ook niet).

4. Neem zelf eten of snacks mee

Ga je met je baby? Neem dan zelf iets te eten mee. Vaak is het geen probleem om dat even te laten opwarmen. Of neem voor de zekerheid iets mee als je een wispelturige peuter hebt die ineens geen croissantjes meer lust (het zou kunnen dat dit een praktijkvoorbeeld is…). En een snack meenemen voor de zekerheid is altijd een goed idee. Voor het geval je kind NU ECHT HONGER heeft en niet kan wachten op zijn pasta.

5. Neem altijd vermaak mee

Wij ontbijten regelmatig bij een zaak waar ze een grote kast hebben met boeken, spelletjes en speelgoed. Dat is wel uniek, maar steeds vaker hebben lunchtentjes/restaurants een speelhoekje. Of er wordt vaak wel een kleurplaat gegeven met potloodjes.

Het beste is om er niet vanuit te gaan dat er vermaak is. Dus wees voorbereid en stop wat afleiding in de tas voor een relaxte middag of avond. Afhankelijk van de leeftijd kun je iets meenemen van speelgoed (dat bij voorkeur op tafel gebruikt kan worden), een voorleesboekje, een kleurboek, kleurplaat, doeboek, stiften of potloden, stickers, tekenpapier, of een (gezelschaps)spelletje. Ik stop bijvoorbeeld als we weggaan bijna standaard het pakje UNO Junior kaarten in mijn tas.

6. Kies een gunstig tijdstip

Ga op tijd, zo vroeg mogelijk. Het kan wel even duren voordat het eten op tafel staat en we weten allemaal hoe een kind met honger kan zijn… Vroeg starten heeft meer voordelen: als het wel goed gaat, is er nog prima tijd voor een koffie of een drankje na.

7. Hou het kort

Voor het geduld van je kind is het het beste om er geen lange tafelsessie van te maken. Neem alleen een hoofdgerecht en eventueel een toetje. Dat toetje kan meteen een leuke beloning zijn voor je kind.

Geniet van je lunch, diner of terrasje. En gaat het vandaag niet? Dan een volgende keer vast wel!