Back to school: 5 handige tips

Als de zomervakantie zijn einde nadert en je kind gaat 'back to school', is het hoog tijd om je kind nieuwe schoolspullen te geven. Dat geldt voor de allerkleinsten, de peuters die naar een peuterspeelzaal gaan, maar zeker ook voor de wat oudere basisschoolkinderen....

GeoFort in Herwijnen, een tip voor een leuk dagje uit met kinderen

In de vakanties zijn wij altijd op zoek naar leuke dagjes uit met kinderen. Na een oproepje ontvingen we via onze Instagram pagina de tip voor een bezoek aan GeoFort in Herwijnen en dus gingen we er op uit naar dit spannende forteiland. Benieuwd naar onze ervaring?...

Betaald ouderschapsverlof opnemen

Vanaf 2 augustus 2022 kunnen ouders die werken in loondienst betaald ouderschapsverlof opnemen. Dit is geregeld in de Wet arbeid en zorg (WAZO) en het is mogelijk om hiervoor een uitkering van UWV te krijgen. Deze nieuwe regeling moet het met name voor vaders en...

Routine op vakantie: zo kom je zelf ook uitgerust terug

Vakantie is heerlijk en de verleiding om alles te laten 'vieren' - ook het ritme van alledag - is groot. Lekker relaxt wel, niet op de tijd hoeven letten, alles op je gemak doen, de ochtendspits en bijbehorende stress overslaan. Maar je baby of peuter is gebaat bij...

10 momenten wanneer ik supertrots ben op mijn peuter

Gisteren barstte mijn moederhart bijna uit elkaar van trots! Mijn dochter van 2,5 jaar en ik zaten in de auto, parallel aan de weg waarop wij reden lag een spoor en in mijn spiegel zag ik dat er een trein aan kwam. Mijn dochter is enorm fan van treinen dus ik riep...

Ga jij wel eens buiten de deur eten met je kind(eren)? Of blijf je liever thuis, omdat het zo'n gedoe is, je bang bent dat ze zich gaan vervelen en de boel afbreken?

Wij gaan al vanaf dat Finn een baby is regelmatig buitenshuis eten. Omdat we dat zelf leuk vinden en daar simpelweg mee door zijn gegaan na zijn geboorte. Zowel in Nederland als op vakantie in het buitenland. Natuurlijk was dat – zeker toen hij nog wat kleiner was, hij is nu 5 jaar – niet altijd een succes. En natuurlijk gaat er echt regelmatig een telefoon aan voor een spelletje of een filmpje. Maar als je goed voorbereid bent, gaat het meestal prima. Tips voor een hapje buiten de deur met je kinderen:

1. Toch geen succes? No worries

Allereerst: wees flexibel. Krijgt je kind echt het heen en weer en breekt hij de zaak af: reken af en ga naar huis. Vraag desnoods of je het eten mag meenemen. Niets zo rot als gehaast je eten naar binnen werken met klotsende oksels en jammerend kind naast je. Bestel onderweg naar huis lekker een pizza.

2. Kies een relaxt restaurant

Kies een eetgelegenheid waar je je op je gemak voelt, vermijd chique witte tafellakens en meergangenmenu's. Mijn ervaring is dat tegenwoordig heel veel (steeds meer) zaken ingericht zijn op de komst van gezinnen. Maar er zijn wel degelijk verschillen. Wat ik zelf prettig vind is een zaak die wat ruimer is ingericht, zodat je er met je kinderwagen of buggy niet opgelaten voelt. En als je een kind hebt dat al loopt, dan is het fijn dat ie af en toe even kan opstaan en lopen zonder het serverend personeel in de weg te lopen.

3. Check de menukaart

Check vooraf of de menukaart of er iets op staat dat je kinderen lusten. Bij ons helpt het ook om vooraf te bespreken wat we gaan doen en wat er te eten is. De discussie 'eten wat de pot schaft' wil je niet in een restaurant (en de rest van het restaurant ook niet).

4. Neem zelf eten of snacks mee

Ga je met je baby? Neem dan zelf iets te eten mee. Vaak is het geen probleem om dat even te laten opwarmen. Of neem voor de zekerheid iets mee als je een wispelturige peuter hebt die ineens geen croissantjes meer lust (het zou kunnen dat dit een praktijkvoorbeeld is…). En een snack meenemen voor de zekerheid is altijd een goed idee. Voor het geval je kind NU ECHT HONGER heeft en niet kan wachten op zijn pasta.

5. Neem altijd vermaak mee

Wij ontbijten regelmatig bij een zaak waar ze een grote kast hebben met boeken, spelletjes en speelgoed. Dat is wel uniek, maar steeds vaker hebben lunchtentjes/restaurants een speelhoekje. Of er wordt vaak wel een kleurplaat gegeven met potloodjes.

Het beste is om er niet vanuit te gaan dat er vermaak is. Dus wees voorbereid en stop wat afleiding in de tas voor een relaxte middag of avond. Afhankelijk van de leeftijd kun je iets meenemen van speelgoed (dat bij voorkeur op tafel gebruikt kan worden), een voorleesboekje, een kleurboek, kleurplaat, doeboek, stiften of potloden, stickers, tekenpapier, of een (gezelschaps)spelletje. Ik stop bijvoorbeeld als we weggaan bijna standaard het pakje UNO Junior kaarten in mijn tas.

6. Kies een gunstig tijdstip

Ga op tijd, zo vroeg mogelijk. Het kan wel even duren voordat het eten op tafel staat en we weten allemaal hoe een kind met honger kan zijn… Vroeg starten heeft meer voordelen: als het wel goed gaat, is er nog prima tijd voor een koffie of een drankje na.

7. Hou het kort

Voor het geduld van je kind is het het beste om er geen lange tafelsessie van te maken. Neem alleen een hoofdgerecht en eventueel een toetje. Dat toetje kan meteen een leuke beloning zijn voor je kind.

Geniet van je lunch, diner of terrasje. En gaat het vandaag niet? Dan een volgende keer vast wel!