Vroege zwangerschapstest: alles wat je moet weten

Vraag je je af of je in verwachting bent? Als aanstaande ouders wil je natuurlijk zo snel mogelijk zekerheid hebben. Gelukkig zijn er tegenwoordig verschillende soorten zwangerschapstesten op de markt, waaronder de vroege zwangerschapstest of de early...

7 pluspunten van een autovakantie met kinderen

Een autovakantie met kinderen, is dat wel leuk voor iedereen? Als je verder weg wil is het een lange rit, misschien heel vermoeiend en vervelend. Om meteen met de deur in huis te vallen: ja, een autovakantie is heel goed te doen en dit kun je zelf heel makkelijk leuk...

25 stoere meisjesnamen: inspiratie

Als je op zoek bent naar een stoere naam voor een meisje, dan moet deze in ieder geval kort en krachtig zijn. In dit artikel hebben we 25 korte stoere meisjesnamen voor je verzameld. De namen in dit artikel zijn tijdloos, hip, vlot en gemakkelijk uit te spreken. Ook...

Kinderwens? Let op je voeding en levensstijl om sneller zwanger te worden.

Heb je een kinderwens? In dit artikel vertellen we je meer over de mogelijkheden om de natuur een handje op weg te helpen. We vertellen je alles over de mogelijkheden om te letten op je voeding en levensstijl om sneller zwanger te worden. Kinderwens en zwanger worden...

Diarree bij een baby

Iedereen kan te maken krijgen met diarree. Ook je baby kan een waterige en dunne ontlasting krijgen door een storing in de spijsvertering. Het gevaar van diarree bij een baby is dat jonge kinderen sneller uit kunnen drogen door een te dunne ontlasting. Het is dan ook...

Hoera, voorjaarsvakantie! Iets om naar uit te kijken na de kerstvakantie en voordat de echte lente begint. Het is altijd even afwachten wat het weer doet in februari: de ene keer kun je op de schaats, de andere keer verregen je en als je geluk hebt laat de lente zich alvast een beetje zien. Maar of je nu op zoek bent naar een leuke buitenactiviteit of dat je liever iets voor binnen zoekt: er zijn genoeg leuke dingen te doen in de voorjaarsvakantie (of: krokusvakantie). We zetten graag wat tips voor uitjes in de voorjaarsvakantie voor je op een rij:

Theaterbezoek met kinderen

Nog niet eerder gedacht aan een bezoek aan het theater met je kind? Doen! Er zijn tegenwoordig zo veel leuke voorstellingen te zien in diverse theaters voor kinderen. Al vanaf 2 jaar kun je samen naar een theatervoorstelling, dan zijn de voorstellingen nog vrij kort, ongeveer een half uur. Precies goed voor de concentratiespanne van je kleintje.

Bij het Maaspodium in Rotterdam zijn in de voorjaarsvakantie dagelijks de mooiste familievoorstellingen te zien. Rondom de voorstellingen zijn er toffe workshops en worden fijne proeverijtjes geserveerd. Kijk op www.maastd.nl/agenda voor het programma en reserveer alvast een plaatsje (en op zondag een ontbijtje, yum!)

Natuurlijk: naar de bioscoop!

Lekker opwarmen in de bioscoopstoel met wat drinken en popcorn: er draaien veel leuke films in de bioscoop op dit moment! De Gelaarsde Kat 2, Oeps! Kids overboord, Wil de Krokodil, Boonie Bears redden de aarde, Hotel Sinistra en nog veel meer. Check kinepolis.com of de site van de bioscoop bij jou in de buurt. Kijk ook eens in de wat kleinere bioscoop bij jou in de buurt, waar net even wat andere films worden vertoond die minstens zo leuk zijn. Daar draaien films zoals Yuku en de Himalayabloem, Knor en Koning Worst, Kleine All,

Theaterfestival Krokus Kabaal

Krokus Kabaal is een vrolijk theater- en kunstfestival voor kinderen van 2 t/m 12 jaar in Den Haag dat ieder jaar in de voorjaarsvakantie word gehouden. Van 25 februari tot en met 3 maart 2023 is er van alles te zien en te doen op wel 10 locaties! Er zijn allerlei activiteiten, van dans tot acrobatiek tot theater maken. Verder zijn er superleuke voorstellingen te zien voor kinderen van alle leeftijden. Kijk voor het hele programma, tijden en voorstellingen op KrokusKabaal.nl

Erop uit in de natuur

Een frisse neus halen is altijd een goed idee. Nog leuker: een van de uitjes in de voorjaarsvakantie die OERRR organiseert. De agenda van OERRR (van Natuurmonumenten) staat vol met ontzettend leuke en leerzame buitenactiviteiten en creatieve uitdagingen voor kinderen voor de voorjaarsvakantie.

Wandelen met de boswachter en samen een broodje bakken, vilten met schapenwol, een spannende nachtwandeling maken in het bos of door de duinen, maak een wolventocht, ga als duindetective op zoek naar sporen, maak een vogelsnack of nest of nestbol, ga uilenballen pluizen of maak een van de voorjaarswandelingen met het hele gezin. Er is ontzettend veel te doen en te beleven in de Nederlandse natuur. Ontzettend leuk om te doen en ook nog leerzaam en fijn in de natuur. Bekijk alle activiteiten voor kinderen op Natuurmonumenten.nl voor alle activiteiten, prijzen (OERRR-leden krijgen korting) en reserveer meteen een plekje.

Kaboutertjes zoeken

Als het goed weer is, is het heerlijk om strand, bos, heide of duin op te zoeken. Warm aankleden en zon en frisse lucht opsnuiven, zul je! Ik ben wel van het type: een kind kan zich prima zelf vermaken en er is natuurlijk voldoende te doen, zien en maken in de natuur. Maar mocht je toch iets te ‘doen’ willen hebben in het bos, ga dan naar een Kabouterpad.

Staatsbosbeheer heeft in verschillende bossen in heel Nederland leuke routes gemaakt voor gezinnen met kinderen. Het zijn routes van 500 tot 1500 meter, dus voor kinderbeentjes precies lang genoeg. Onderweg luister je naar een verhaal uit het kabouterboek en doe je kabouteropdrachten. En bij de meeste Kabouterpaden krijg je ook nog een echte puntmuts die je mee naar huis mag nemen. Kijk op Staatsbosbeheer.nl/Kabouterpad waar een Kabouterpad zit bij jou in de buurt.

Spannende rondvaart voor kinderen

Gezocht: Zoetwaterpiraten! Een rondvaart door Amsterdam saai voor kinderen? Daar heeft Blue Boat wat op verzonnen: de kids cruise. De ‘Gezocht: Zoetwaterpiraten’ cruis voor kinderen is een audioverhaal voor kinderen om te luisteren tijdens de gewone rondvaart. Ideaal dus om te doen met het hele gezin! Het is een interactief verhaal waarin Harold de huiskan en Sjonnie de Amsterdamse muis ze meenemen op avontuur door de Amsterdamse grachten. Bij het kaartje zit een opdrachtenboekje, potloodjes en een echte piratenverrekijker inbegrepen. Kijk voor meer informatie op BlueBoat.nl

Een van de liefste uitjes in de voorjaarsvakantie: Lammetjesdagen

Heel leuk om In het voorjaar worden lammetjes geboren, dus organiseert OERRR door het hele land Lammetjesdagen. Op boerderijen door heel Nederland kun je lammetjes bewonderen, leer je vanalles over schapen en zijn er allerlei leuke activiteiten.

Op ontdekking in een museum

Ik heb het echt ontdekt sinds ik een Museumkaart heb: het is echt heel leuk om met je kind naar een museum te gaan. Bijna elk museum houdt tegenwoordig rekening met kinderen, ook en juist de wat kleinere en wat minder bekende musea. Uit een kleine persoonlijke steekproef hebben wij ervaren dat juist de wat kleinere musea hun best doen om het leuk te maken.

In het Mariniersmuseum in Rotterdam kun je bijvoorbeeld een speurtocht doen en leren spoorzoeken als een echte marinier. Mijn zoontje heeft het hier na twee maanden nog steeds over. Ook Wonderryck in Denekamp (Overijssel) is een superleuk museum waar veel te ontdekken valt. In dit natuurhistorisch museum is een enorme collectie bijzondere dieren en fossielen te zien. In het interactieve Funky Forest kun je je eigen digitale bos maken: laat de bomen groeien en maak water uit de waterval! In de vakanties zijn er altijd extra activiteiten en workshops.

Kijk welke leuke musea er bij jou in de buurt zitten en ga op ontdekking! Of kijk op www.kunstfanaatjes.nl voor meer tips over museumbezoeken.

Escape room voor kinderen

In mijn zoektocht naar ‘leuke dingen doen in de voorjaarsvakantie’ bedacht ik ineens: zouden er ook escape rooms bestaan voor kinderen? En verhip, die bestaan! En er zijn er veel, ook nog.

Er zijn escaperooms voor kinderen met superleuke en spannende thema’s zoals The Chocolate Factory in Schagen, De Geheimen van Professor Schnitzel in Amersfoort, De Verlaten Kermis in Spijkenisse, Het Geheim van Baron Beltracchi in Heerenveen of Once upon a time in Assen waar je de gebroeders Grimm moet helpen bij Heel leuk voor een kinderfeestje, maar ook in de vakantie met wat opgetrommelde vriendjes, vriendinnetjes, neefjes en nichtjes. Wel van tevoren even checken vanaf welke leeftijd de escaperoom is, de meesten zijn vanaf 10 jaar maar er bestaan ook escaperooms vanaf 6 jaar.

Bezoek een kasteel

Een van de leukste uitjes in de voorjaarsvakantie is een bezoek aan een echt kasteel. Spannend! In Nederland zijn veel kastelen te bezoeken waar ook veel wordt georganiseerd voor kinderen. Onlangs bezochten wij Slot Loevestein en dat was een hele belevenis! Je kunt je verkleden als een heuse ridder of jonkvrouwe, met je eigen sleutel kun je het kasteel openen en diezelfde sleutel geeft toegang tot verhalen en filmpjes door het hele kasteel. Ook overal in het kasteel worden verhalen verteld van de vroegere bewoners van het kasteel. In de vakantie zijn er leuke extra activiteiten en workshops.

Ook in Kasteel Muiderslot kun je je verkleden voor een spannende speurtocht waarna je bekroond wordt met een echte riddermedaille. Tijdens de vakanties zijn er meespeeltheaters en familievoorstellingen. Ook Kasteel de Haar is leuk om te bezoeken met kinderen en in het park kun je een speurtocht doen (vanaf 6 jaar). Deze vakantie heeft Kasteel Ter Haar een prijsvraag uitgeschreven voor kinderen van 4-10 jaar wie de mooiste foto van het kasteel kan maken. Er zijn nog veel meer kastelen in Nederland, zoek er eentje op in de buurt en maak er een toffe dag uit van.

Klimpark

Zin in een actief uitje in de voorjaarsvakantie? Ga naar een klimbos of een klimpark! In een klimpark zijn er verschillende klimroutes uitgezet waar je je tussen de bomen echt een avonturier voelt. Klim je parcours via ladders, touwnetten, hangbruggen en obstakels. De routes zijn ingedeeld op niveau en/of leeftijd, dus er is voor iedereen een leuke route te klimmen. Er is begeleiding van een instructeur en je zit altijd gezekerd, dus het is veilig. Bekijk hier de leukste klimbossen in Nederland

Blijf thuis en maak er een feestje van

Leuke activiteiten genoeg dus, maar vergeet ook niet dat je kind het net zo leuk vindt om een dag thuis door te brengen. Even tot rust komen is ook belangrijk!

  • Pak lakens en knijpers en maak een hut onder tafel en stoelen, zet een tablet neer en kijk een film in jullie zelfgemaakte tent.
  • Sleep de matrassen naar beneden en houd een logeerpartijtje met het hele gezin in de woonkamer.
  • Zeg een dagje ‘ja’ tegen alles wat je kind vraagt.
  • Verzamel veel (grote) dozen en knutsel samen een groot piratenschip of kasteel en organiseer een verkleedfeest in thema voor vriendjes en vriendinnetjes
  • Houd een winterpicknick in de woonkamer (of gewoon buiten, kan jou het schelen)
  • Doe een spelletjesmarathon,
  • Bak koekjes en pannenkoeken
  • Lees meters boeken voor
  • Knutsel je een slag in de rondte
  • Of ga gewoon een beetje lanterfanten. En de dag erna heb je weer genoeg energie voor een leuk uitstapje.

Fijne vakantie!