Wil je je vruchtbare dagen en ovulatie berekenen? Lees dan snel verder voor meer informatie en gebruik onze gratis tool om je vruchtbare dagen te berekenen.
Veelvuldig je baby fotograferen: oef, schuldig! Ook ik maak ontzettend veel foto’s (en af en toe een filmpje) van mijn dochter. Vaak genomen met mijn iPhone (want: altijd in de buurt) en dan ontstijgen ze het huis-tuin-en-keuken-kiekjes-niveau meestal niet. Maar soms zit er toch een pareltje bij dat het fotoalbum wel haalt. Dat zijn vaak de foto’s die net een beetje anders zijn, bijvoorbeeld een mooie zwart-wit foto of foto’s genomen vanuit een leuk perspectief.
Niets mis natuurlijk met een recht-toe-recht-aan foto, ook die kunnen geweldig leuk zijn! Maar mocht je op zoek zijn naar wat afwisseling en niet meteen een professionele fotograaf willen inhuren, dan geef ik hieronder drie tips om je baby vanuit een creatief perspectief te fotograferen:
1. Je baby fotograferen in vogelperspectief
Maak eens met je camera of mobiele telefoon een foto van recht boven je kind. Als je dit recht erboven doet wordt dit ook wel een ‘extreem vogelperspectief’ genoemd. Voorbeelden van momenten waarbij je dit leuk kunt toepassen zijn bijvoorbeeld:
- In bed, als je kindje nog heerlijk ligt te slapen;
- Tijdens het spelen, van boven geeft het kleurrijke speelgoed om je kindje heen de foto een extra dimensie;
- Tijdens het eten, zeker als je kindje net begint met eten en er een lekkere troep ontstaat.
2. Je baby fotograferen in close-up
In plaats van je hele kind op de foto te zetten, concentreer je je op een detail zoals bijvoorbeeld de ogen met die prachtige wimpertjes. Op die manier krijg je mooie detailfoto’s die net even anders zijn dan de standaard babykiekjes. Vooral als je kindje net geboren is zijn dit leuke foto’s om te maken, ook omdat ze dan (in vergelijking met oudere kinderen) nog lekker stil liggen en je daardoor alle tijd hebt om de foto’s te nemen. Voorbeelden van leuke momenten om eens goed in te zoomen of lekker dichtbij te gaan staan:
- Die prachtige wimpers en dat lieve neusje van je pasgeboren baby. Hetzelfde geldt voor handjes, voetjes en ieniemienie teentjes;
- Het mondje van je kind als de eerste ondertandjes zijn doorkomen;
- Je kindje die heerlijk aan het kroelen is met zijn of haar favoriete knuffel.
NB: Veel digitale camera’s en zeker camera’s in telefoons zijn er niet voor gemaakt om heel ver in te zoomen, dan wordt de kwaliteit van de genomen foto snel minder. Je baby fotograferen in close-up? Kom een paar stappen dichterbij staan!
3. Achterkant van je baby fotograferen
Neem eens een foto van de achterkant van je kind. Dat klinkt misschien gek, je wilt toch juist dat vrolijke of lieve gezichtje op de foto hebben? Toch zijn foto’s die van achteren zijn genomen vaak hartstikke leuk! Ze laten juist zien wat jouw kind op dat moment ziet en beleeft. Een paar voorbeelden van momenten om juist achter je kind te gaan staan:
- De eerste keer dat ze zelf staan, of de eerste stapjes die je kind aan de hand van papa of mama doet;
- Op vakantie, als je kindje lekker in het zand zit te spelen en uitkijkt over de zee;
- Op de kinderboerderij, in de speeltuin of in de dierentuin, om mee te beleven wat je kind tijdens zo’n dagje aan nieuwe dieren en dingen ziet.
Lees ook: Foto’s van je kind op social media, wel of niet doen?
Update: deze blog verscheen voor het eerst op 10 augustus 2015 en werd op 4 maart 2022 geactualiseerd.