Hoe word je zwanger? Rond vruchtbaarheid heerst nog altijd heel wat onwetenheid over zaken met betrekking op het zwanger raken, waaronder leeftijd, gewicht, timing en levensstijl. Met een groot aantal mythen rond het proces, vind je in dit artikel.

De fabels over vruchtbaarheid

Zwanger raken is eenvoudig

Tijdens onze jeugdjaren leren we allemaal hoe we een zwangerschap moeten vermijden, maar als we ouder worden merken we dat wanneer we een baby willen, het zwanger raken niet zo eenvoudig is. Sterker nog, één op de zes stellen heeft moeite zwanger te raken. Het is aan te raden dat vrouwen van 35 jaar en ouder niet langer dan zes maanden wachten voordat ze hulp zoeken. Vrouwen jonger dan 35 jaar 12 maanden proberen en als ze een aandoening hebben die het moeilijk maakt om zwanger te worden, om sneller hulp te zoeken.

Onvruchtbaarheid is een vrouwelijk probleem

Vruchtbaarheidsproblemen kunnen complex zijn, omdat er zoveel factoren zijn betrokken bij het zwanger raken. De eenvoudigste manier om naar onvruchtbaarheid te kijken, is dat het voor een derde een vrouwelijk probleem inhoudt. Voor nog een derde is het probleem gerelateerd aan de man en voor nog een derde hebben beide partners een vruchtbaarheidsprobleem. Daarnaast is het belangrijk om te vermelden dat er in sommige gevallen geen duidelijke oorzaak is vastgesteld, meer bekend als onverklaarbare subfertiliteit. Het kan nuttig zijn om enkele basistests te doen die je kunnen geruststellen.

Zwanger raken na het innemen van de pil duurt een tijdje

Een lange geschiedenis van het nemen van de pil heeft geen invloed op je kansen om zwanger te raken. Neem je de pil, dan ovuleer je niet. Dit is nu eenmaal de taak van de pil. Maar na het stoppen met voorbehoedsmiddelen zoals de pil, begin je gewoon opnieuw te ovuleren. Plan je je ovulatie goed in, dan kun je zwanger raken. Ongeacht de hoeveelheid tijd waarbij je de pil genomen hebt.

Geslachtsgemeenschap hebben terwijl je ovuleert

Sperma kan tot vijf dagen lang in het vruchtbare baarmoederhalsslijm overleven. Het hebben van seks in de dagen voorafgaand aan de ovulatie verhoogt dus je kansen op bevruchting. Seks vóór de eisprong (en niet tijdens!) zorgt ervoor dat er voldoende sperma beschikbaar is. Een ovulatie speekseltest of andere ovulatie-voorspellingskits helpen je de toename van het hormoon LH te identificeren dat 24 tot 36 uur vóór het loslaten van het ei verhoogt. Helaas zijn ze niet altijd nauwkeurig in het helpen begrijpen van je __eigen vruchtbaarheid.

Het liften van de benen in de lucht na geslachtsgemeenschap

Gezond sperma telt miljoenen snelle zwemmers, allemaal geprogrammeerd om door de baarmoederhals en de baarmoeder te reizen naar de eileider wanneer het ei wordt vrijgegeven. Het handhaven van bepaalde posities tijdens of na het vrijen helpt niet, noch hindert dit proces.

Wachten op een stijging van de lichaamstemperatuur

Het gebruik van je lichaamstemperatuur kan nuttig zijn als hulpmiddel om je cyclus te begrijpen en te identificeren wanneer je normaal gesproken ovuleert. De temperatuurstijging treedt echter op na de ovulatie. Als je tot die tijd wacht om seks te hebben, verklein je je kans om zwanger te raken met enkele uren.

IVF is de enige optie

Dit is volledig uit de lucht gegrepen. Afhankelijk van je situatie zijn er verschillende andere vruchtbaarheidsbehandelingen beschikbaar. Jouw dokter kiest de behandeling die het meest geschikt is voor je situatie. Sommige koppels hebben gewoon behoefte aan advies over levensstijl, timing van geslachtsgemeenschap of gewoon meer tijd om de zwangerschap op een natuurlijke wijze te laten plaatsvinden.

Met IVF kun je zwanger raken op elke leeftijd

Met zoveel beroemdheden die op het eind van hun 40-jarige leeftijd nog baby’s krijgen, is de overtuiging gegroeid dat een vrouw op elke leeftijd vruchtbaarheidsbehandelingen kan krijgen met haar eigen eieren. Dit is helaas niet het geval. Het CDC in de Verenigde Staten heeft extreem betrouwbare gegevens over de succespercentages van kunstmatige voortplantingstechnologie. De kans dat één voltooide cyclus een levende geboorte produceert, is 40-50% onder de leeftijd van 35, 20-25% op de leeftijd van 38-40, en 4-5% op de leeftijd van 42.

Ik heb al een kind, een tweede is geen probleem

Steeds meer vrouwen lijden aan secundaire onvruchtbaarheid. Zelfs als je eerste zwangerschap natuurlijk en gemakkelijk verliep, kan het soms moeilijk zijn om een __tweede keer zwanger te raken. Aangezien je ouder bent dan de eerste keer dat je zwanger bent geraakt, kan het aantal eieren lager en de kwaliteit ervan slechter zijn.

Lichaamsbeweging heeft geen effect

Integendeel, het handhaven van een gezonde levensstijl is erg belangrijk. Maar in sommige omstandigheden kan een teveel aan lichaamsbeweging schadelijk zijn. Mannen met spermaproblemen, vermijden best krachtige oefeningen die de teelballen kunnen oververhitten (bijv. overmatig fietsen). Te veel lichaamsbeweging kan ook de voortplantingscyclus van een vrouw verstoren, waardoor het moeilijker wordt om zwanger te raken. Lichaamsbeweging is belangrijk voor het geestelijk en lichamelijk welzijn, maar gematigdheid is de sleutel tot succes.

Stress heeft geen impact op zwanger raken

Stress en de impact op de vruchtbaarheid zijn moeilijk te kwantificeren, maar het beheersen van stress is belangrijk voor onze algehele gezondheid. Bij sommige vrouwen kan ernstige stress de ovulatie vertragen, wat resulteert in onregelmatige cycli en het moeilijker maakt om zwanger te raken.

Alleen vrouwen hebben extra foliumzuur nodig

Vrouwen moeten foliumzuur nemen tijdens het proberen zwanger raken, evenals tijdens de zwangerschap. Voor mannen met spermabronnen wordt foliumzuur voorgeschreven omdat er wetenschappelijk bewijs is dat het de gezondheid van het sperma verbetert. Vitamine D wordt ook aanbevolen omdat uit bewijs blijkt dat heel wat mensen een tekort hebben aan vitamine D.

De feiten

Glijmiddelen

Glijmiddelen kunnen geslachtsgemeenschap veel leuker (en comfortabeler) maken, maar sommige glijmiddelen kunnen de conceptie uitdagen. Bepaalde glijmiddelen kunnen zelfs de vruchtbaarheid schaden door het sperma te beïnvloeden. Kiezen voor een spermavriendelijk glijmiddel is de optie om je kansen op zwangerschap te behouden.

Mondhygiëne

Die parelwitte tanden zijn meer waard dan die perfecte profielfoto op sociale media! Een studie in de Journal of Periodontology heeft uitgewezen dat vrouwen die vruchtbaarheidsbehandelingen nodig hadden meer bloedingen en ontstekingen van het tandvlees hadden dan vrouwen die op natuurlijke wijze zwanger raakten. Zorg er dus voor dat je elke zes maanden een bezoek brengt aan de tandarts en minstens twee keer per dag je tanden poetst!

Cholesterol

Een hoog cholesterolgehalte schaadt niet alleen het hart, het beïnvloedt ook het vermogen om zwanger te raken negatief. Vrouwen met een hoog cholesterolgehalte hebben meer tijd nodig om zwanger te raken en wanneer jij en je partner cholesterolproblemen hebben, ligt een succesvolle zwangerschap nog moeilijker. Hoopvol voor een derde lid in het gezin? Zorg er dan voor dat jullie beiden regelmatig je cholesterolwaarden controleren.

Ongezond eten

Als je niet de juiste voedingsstoffen binnenkrijgt (denk aan enkelvoudig onverzadigde vetten, zink, vitamine D en B6), verstoor je de regulering van reproductieve hormonen zoals progesteron, insuline en testosteron. Opteer voor gezonde voeding om zwanger te worden op de boodschappenlijst! Dat helpt je om gezond zwanger te worden.

Roken

In de categorie feiten en fabels vruchtbaarheid is roken onmisbaar. Maar welke informatie is juist? De American Society for Reproductive Medicine (ASRM) schat dat roken gekoppeld is aan 13% van de gevallen van onvruchtbaarheid. Tevens wees een studie in de controle van tabak uit dat niet-rokende vrouwen die werden blootgesteld aan sigarettenrook 36% meer kans hebben op vruchtbaarheidsproblemen. Gelukkig wordt je vruchtbaarheidsniveau na ongeveer een jaar weer normaal, dus als je probeert zwanger te worden (of gewoon een langer, gezonder leven te leiden), zeg de sigaretten vaarwel en moedig je vrienden en familie aan hetzelfde te doen.