Wil je je vruchtbare dagen en ovulatie berekenen? Lees dan snel verder voor meer informatie en gebruik onze gratis tool om je vruchtbare dagen te berekenen.
Tijdens de voorbereidingen voor je bevalling ben je het vast al wel tegengekomen: een Doula. Sommige vrouwen zweren erbij en anderen vinden het misschien maar niets. De keuze om wel of niet voor deze ondersteuning te kiezen is soms lastig, maar aan de hand van deze informatie kun je straks een afgewogen beslissing maken.
Wat is een Doula?
Allereerst: wat is een Doula precies? Het is een zelfstandig zorgprofessional met veel ervaring en kennis. Ze helpt je tijdens je zwangerschap, je bevalling en de periode hierna. Deze ondersteuning bestaat uit een mentaal, emotioneel en fysiek gedeelte.
Gedurende je zwangerschap leer je haar kennen en bouw je geleidelijk een vertrouwensband met haar op. Vervolgens helpt ze jou en je partner bij het voorbereiden op de bevalling. Zo kunnen jullie samen je medische achtergrond, voorkeuren en wensen doornemen en een geboorteplan opstellen.
Begeleiding
Wanneer je bevalling begint ligt je je Doula hierover in en komt ze naar je huis of naar het ziekenhuis. Ze blijft vervolgens gedurende de hele bevalling bij je om jou (en je partner) te ondersteunen. Zo zorgt ze ervoor dat je rustig blijft, helpt ze met de communicatie tussen iedereen in de ruimte. En geeft ze (ontspannings-)massages, ademhalingsoefeningen en advies over bepaalde bevalhoudingen.
Ook zorgt ze ervoor dat je je eigen grenzen en voorkeuren bewaakt en je je (voor zo ver dat mogelijk is) zo veel mogelijk aan je geboorteplan kunt houden. Hiernaast maken sommige Doula’s tijdens de bevalling foto’s, zodat je later nog eens terug kunt kijken op deze bijzondere ervaring. Na afloop van de geboorte kun je telefonisch of via e-mail contact houden en heb je vaak nog een post partum gesprek.
Inhoud pakket:
Vaak kun je bij een Doula kiezen uit verschillende pakketten. Een basispakket bestaat uit:
- Kennismakingsgesprek
- Vervolggesprekken tijdens de zwangerschap
- Samen het geboorteplan opstellen
- Telefoon/email contact voor vragen en mentale steun
- Aanwezigheid gedurende de bevalling
- Gesprek na de bevalling
- Bevallingsverslag (inclusief foto’s)
Naast dit basispakket bieden sommige Doula’s ook aanvullende diensten. Zo bieden ze bijvoorbeeld massages aan jou en je pasgeboren baby, voedingsadvies voor tijdens en na de bevalling, fotoshoots en verschillende zwangerschapscursussen.
Ondersteuning
Doula’s zijn niet getraind op verloskundige activiteiten of ingrepen en zijn dan ook niet bevoegd om medische handelingen uit te voeren. Wel hebben ze vaak veel kennis van het medische gedeelte van de bevalling en kunnen ze helpen met de communicatie tussen jou en de artsen en verpleegkundigen, door ingewikkelde termen te vertalen en alles in eenvoudige taal te omschrijven.
Ze kan je zowel tijdens een thuisbevalling, als tijdens een bevalling in het ziekenhuis ondersteunen. Ze wordt meestal door de aanstaande ouders ingehuurd en werkt als zelfstandig zorgprofessional. De kosten liggen voor een basispakket vaak tussen de 750 en 1.500 euro. Tip: informeer bij je zorgverzekeraar of zij dit mogelijk (deels) vergoeden.
Zoals eerder gezegd is de keuze om wel of geen Doula bij je bevalling te betrekken erg persoonlijk. Denk je na het lezen van deze informatie, dat is iets voor mij? Via www.doula.nl/vind-een-doula kun je de profielen van de verschillende dames lezen en zo kijken wie het beste bij jou past!