Bevallingsfoto’s kunnen een prachtig beeld geven van de emotie die gepaard gaat met een bevalling. Geboortefoto’s helpen de moeder om de bevalling te verwerken en zijn een blijvende herinnering aan een uniek moment. Iedere bevalling is anders en het is op voorhand niet te voorspellen hoe de foto’s eruit zullen zien. Dat maakt het maken van een goede bevalling foto dan ook erg lastig. Het moment kan niet opnieuw gedaan worden. Vooral close up foto’s en foto’s waar de emotie eraf spat, doen het erg goed in de lijst van mooiste bevallingsfoto’s.

De bevallingsfoto, een prachtig moment om vast te leggen

Een bevalling is een moment waarbij een moeder helemaal in zichzelf keert. Tijdens het persen komen er oerkrachten bij haar naar boven. Dit is prachtig om vast te leggen, juist doordat het zo rauw en natuurlijk is. Een natuurlijke bevalling is dan ook een heel intense belevenis.

Ook de baby ziet er tijdens en net na de bevalling heel puur uit. Nog nat van het vruchtwater en eventueel nog deels in de vliezen gewikkeld, geeft dit een prachtig beeld. Sommige baby’s zijn even onder de indruk van de bevalling terwijl andere baby’s gelijk van zich laten horen. Hoe mooi is het om de eerste reactie van een baby vast te kunnen leggen op foto. Een paar uur later ziet de baby er al heel anders uit.

bevallingsfoto - koppel met pasgeboren baby

Bron: iStock

Je bevallingsfoto online delen vergt veel moed

Hoewel niet iedere vrouw staat te springen op een foto van haar meest intieme lichaamsdeel, is dit lichaamsdeel bij een goede bevallingsfoto juist niet te zien. Bij close up foto’s van de bevalling kun je niet eens zien wie er op de foto staat. Veel vrouwen willen dus toch graag foto’s van hun bevalling hebben. Liefst wel mooie foto’s natuurlijk.

Het online delen van bevallingsfoto’s gaat een stap verder. Het vergt de nodige moed. Het gaat om een heel intieme gebeurtenis die vervolgens door iedereen bekeken kan worden. Gelukkig mag iedere vrouw zelf kiezen of foto’s gepubliceerd mogen worden. Soms zijn foto’s ook gewoon te mooi om niet te delen. Een bevalling is immers niks om je voor te schamen. Wij zijn in ieder geval blij dat de vrouwen op de hier getoonde bevallingsfoto’s de moed hebben om hun bevalling te tonen.

bevallingsfoto - pasgeboren baby huilt en spreidt armpjes

Hoe we de mooiste bevallingsfoto’s van 2024 hebben beoordeeld

De beoordeling van een foto is altijd subjectief. Niet iedereen vindt hetzelfde mooi. Toch voldoet een goede foto aan een paar basisregels binnen de fotografie. Hier hebben wij dan ook rekening mee gehouden bij het beoordelen van de mooiste geboortefoto’s.

Belichting en focus

Door met licht en donker te werken kan het onderwerp van een foto letterlijk in de spotlight gezet worden. Je haalt hiermee een rommelige achtergrond weg. Deze is namelijk donkerder. Het brengt de focus op wat echt belangrijk is in de foto. Bij het beoordelen van een foto moet het onderwerp dan ook gelijk duidelijk zijn.

evalllingsfoto - vrouw aan het bevallen in bad

Bron: Unsplash (fotograaf: Olivia Anne Snyder)

Scherpte

De foto moet scherp zijn op onderwerp waar het over gaat. De rest van de foto is bij voorkeur juist niet scherp. Hoeveel er wel scherp mag zijn heeft te maken met scherptediepte of afstand. Als de emotie van de moeder getoond wordt, dient haar gezicht scherp te zijn. Als de foto draait om de baby, dan moet die scherp in beeld gebracht zijn. Foto’s waarbij alles scherp is, zijn al snel rommelig en saai.

Afstand

Niet alleen het onderwerp van de foto is scherp, maar een deel voor of achter het onderwerp ook. De kunst is om dit precies juist te krijgen. Niet te veel en niet te weinig dus. Je kunt dichtbij het onderwerp gaan staan om een foto te maken, of juist iets verder weg en vervolgens inzoomen. Dit geeft een heel ander beeld qua dieptezicht van de foto. De scherptediepte van de foto dient dus te kloppen.

De keuze van wat er in beeld is gebracht telt natuurlijk ook mee bij de beoordeling van een foto. Gaat het om een close up, of wordt de totale sfeer in beeld gebracht? Het een is niet perse beter dan het ander. Het doel van de foto moet duidelijk zijn.

Compositie

Bij de juiste compositie staat het onderwerp niet altijd in het midden van de foto. Binnen de fotografie wordt gebruikt gemaakt van de gulden snede. Daarbij wordt een foto in negen (ongelijke) vakken verdeeld. Het onderwerp wordt bij voorkeur op de snijpunten van de lijnen geplaatst. Dit geeft een interessantere compositie dan wanneer het onderwerp in het midden staat.

Ook moet het onderwerp groot genoeg in beeld zijn. Het moet duidelijk zijn waar de foto om draait. Dit geldt ook voor een baby fotograferen trouwens.

bevallingsfoto - pasgeboren baby in bevalbad

Bron: iStock

Zelf mooie bevallingsfoto’s maken

Je kunt een fotograaf inhuren die professioneel foto’s van je bevalling gaat maken, maar je kunt ook een bekende vragen om dit te doen. Het is fijn als de persoon die foto’s maakt al enige ervaring heeft met fotografie. Deze persoon weet dan al dat er rekening gehouden moet worden met belichting, focus, scherpte, afstand en compositie.

Laat de bevallingsfoto’s in kleur maken. Een foto omzetten in zwart wit kan altijd nog. Dit is eenvoudig te doen via de computer. Laat de persoon die de foto’s maakt ook vrij. Zodra je beperkingen oplegt (bijvoorbeeld geen vagina in beeld of geen nageboortefoto’s) durft de fotograaf zijn gang niet meer te gaan. Zo kun je een hele mooie bevallingsfoto mislopen. Foto’s kunnen altijd nog uit de map verwijderd worden, maar het moment is er maar één keer. Tegenwoordig hebben we de luxe om oneindig veel foto’s te kunnen maken. Het kan dus haast niet misgaan.

Tot slot nog een punt voor op het lijstje met tips voor de bevalling: Als je mooie bevallingsfoto’s wilt laten maken, regel dat dan op tijd. Je kunt dan een goede fotograaf kiezen en iemand kiezen waar je een goede klik mee hebt en die rekening houdt met je persoonlijk wensen. Of het nou gaat om thuis bevallen, of bevallen in het ziekenhuis, het is een moment dat erg privé en intiem is.

bevallingsfoto - voetjes van pasgeboren baby

Bron: iStock