Back to school: 5 handige tips

Als de zomervakantie zijn einde nadert en je kind gaat 'back to school', is het hoog tijd om je kind nieuwe schoolspullen te geven. Dat geldt voor de allerkleinsten, de peuters die naar een peuterspeelzaal gaan, maar zeker ook voor de wat oudere basisschoolkinderen....

GeoFort in Herwijnen, een tip voor een leuk dagje uit met kinderen

In de vakanties zijn wij altijd op zoek naar leuke dagjes uit met kinderen. Na een oproepje ontvingen we via onze Instagram pagina de tip voor een bezoek aan GeoFort in Herwijnen en dus gingen we er op uit naar dit spannende forteiland. Benieuwd naar onze ervaring?...

Betaald ouderschapsverlof opnemen

Vanaf 2 augustus 2022 kunnen ouders die werken in loondienst betaald ouderschapsverlof opnemen. Dit is geregeld in de Wet arbeid en zorg (WAZO) en het is mogelijk om hiervoor een uitkering van UWV te krijgen. Deze nieuwe regeling moet het met name voor vaders en...

Routine op vakantie: zo kom je zelf ook uitgerust terug

Vakantie is heerlijk en de verleiding om alles te laten 'vieren' - ook het ritme van alledag - is groot. Lekker relaxt wel, niet op de tijd hoeven letten, alles op je gemak doen, de ochtendspits en bijbehorende stress overslaan. Maar je baby of peuter is gebaat bij...

10 momenten wanneer ik supertrots ben op mijn peuter

Gisteren barstte mijn moederhart bijna uit elkaar van trots! Mijn dochter van 2,5 jaar en ik zaten in de auto, parallel aan de weg waarop wij reden lag een spoor en in mijn spiegel zag ik dat er een trein aan kwam. Mijn dochter is enorm fan van treinen dus ik riep...

Je gaat naar het toilet en ontdekt plotseling bloed in je urine. Of je ziet dat er een beetje bloed in je slipje zit. Ben je zwanger, dan wil je absoluut geen bloed vinden in het toilet of in je slip. Toch kan het gebeuren dat je tijdens je zwangerschap te maken krijgt met bloedverlies. Ook als je al in het tweede trimester van je zwangerschap zit.

In dit artikel lees je wat de mogelijke oorzaken zijn van bloedverlies. Let op: trek zelf geen conclusies na het lezen van de informatie in dit artikel. Bij bloedverlies neem je altijd contact op met je verloskundige. Ook als je er vrijwel zeker van bent dat er niets aan de hand is.

Oorzaak #1: een (dreigende) vroeggeboorte

Heb je bloedverlies in het tweede trimester van je zwangerschap, dan kan dit betekenen dat er een vroeggeboorte dreigt. Zeker als je last hebt van rugpijn, buikkrampen en/of een drukkend gevoel in je bekken en/of je buik, is de kans op een (dreigende) vroeggeboorte aanwezig. Wij raden je aan om contact op te nemen met je verloskundige als je deze klachten ervaart.

Oorzaak #2: een (dreigende) miskraam

Als je het eerste trimester van je zwangerschap goed doorgekomen bent, is de kans op een miskraam aanzienlijk kleiner. Dit betekent echter niet dat je geen miskraam meer kunt krijgen. Als je bloed verliest tijdens het tweede trimester van de zwangerschap, kan dit duiden op een miskraam. Zeker in het begin van het tweede trimester, tot de 16e week, is het nog mogelijk om een miskraam te krijgen.

Heb je een miskraam, dan heb je eerst te maken met vrij licht bloedverlies. Dit bloedverlies wordt langzaamaan steeds heviger. Ook wordt het bloed steeds helderder.

Oorzaak #3: het verliezen van een slijmprop

Als je zwanger bent, wordt je baarmoeder netjes afgesloten met een grote slijmprop. Dit klinkt gevaarlijk, maar is juist gezond. De slijmprop die je baarmoeder afsluit, voorkomt namelijk dat je kindje in aanraking komt met bacteriën en andere ziektekiemen van buitenaf. De meeste vrouwen verliezen de slijmprop die hun baarmoeder afsluit ongeveer twee weken voor de bevalling. Toch kan dit ook eerder gebeuren, ofwel tijdens het tweede trimester van de zwangerschap. Dit is niet gevaarlijk. Je hoeft je bij het verliezen van de slijmprop dan ook geen zorgen te maken.

De slijmprop die je baarmoeder afsluit om je kindje te beschermen, is dik, bloederig en draderig. Het is duidelijk geen stroompje (helder)rood bloed, maar een echte prop van slijm.

Vermoed je dat je jouw slijmprop verloren bent, maar weet je het niet zeker? Neem dan voor de zekerheid contact op met je verloskundige. Het is nooit verkeerd om je bij twijfel even goed te laten onderzoeken, zeker niet als de slijmprop eerder uitgestoten wordt dan je verwacht had.

Oorzaak #4: een poliep

Tijdens je zwangerschap is je baarmoeder extra goed doorbloed. Dit brengt vele voordelen met zich mee, maar het betekent ook dat een eventuele poliep in de baarmoeder gemakkelijker kan gaan bloeden. Heb je een poliep in je baarmoeder, dan is het bloed dat je verlies helderrood.

Oorzaak #5: een loslatende placenta

Je wil er liever niet aan denken, maar je placenta kan te vroeg los laten. Dit wordt ook wel placenta abruptio genoemd en brengt je kindje in gevaar. Als je placenta te vroeg los laat, ofwel nog tijdens de zwangerschap, heb je last van hevig bloedverlies en buikkrampen. Het bloed dat je verlies is helderrood tot donkerrood.

Oorzaak #6: een laagliggende placenta

Je kunt ook te maken krijgen met bloedverlies door een laagliggende placenta, ook wel placenta previa genoemd. Heb je een laagliggende placenta, dan ligt de placenta voor een deel voor de baarmoedermond. Ook dit veroorzaakt bloedingen. De bloedingen kunnen licht zijn, maar ook vrij hevig. Doorgaans voel je geen pijn.

In sommige gevallen lost het probleem van de laagliggende placenta zich vanzelf op. Dit gebeurt als de placenta met je kindje omhoog groeit, tijdens het tweede trimester van je zwangerschap. Hoewel je natuurlijk hoopt dat je placenta vanzelf omhoog groeit, kun je hier niet op rekenen. Daarom neem je ook bij een laagliggende placenta (of het vermoeden van een laagliggende placenta) contact op met je verloskundige.

Oorzaak #7: een onbekwame baarmoederhals

Heb je een onbekwame of incompetente baarmoederhals, dan gaat je baarmoederhals simpelweg te vroeg open. Dit komt het meest voor in week 18 tot en met week 23.

Heb je inderdaad een onbekwame baarmoederhals, dan kan je baby te vroeg geboren worden. Daarom is het belangrijk contact op te nemen met je verloskundige als je vermoed dat je een bloeding hebt door een te vroeg geopende baarmoederhals. Om een vroeggeboorte te voorkomen, kan de verloskundige namelijk een bandje om de baarmoederhals plaatsen. Dit bandje wordt ook wel een cerclage genoemd.

Oorzaak #8: een scheur in de baarmoeder

Je kunt ook een bloeding krijgen in het tweede trimester van je zwangerschap door een scheur in de baarmoeder. Dit komt overigens niet vaak voor, maar het kan wel voorkomen bij vrouwen die in het verleden met een keizersnede bevallen zijn. Het litteken dat de keizersnede achter heeft gelaten in de baarmoeder, scheurt in dit geval open.

Dit klinkt niet bepaald prettig en is het ook absoluut niet. Als er een scheur in de baarmoeder ontstaat, komt je kindje namelijk gedeeltelijk in de buikholte terecht. Dit is niet alleen onprettig voor de kleine, maar ook voor jou. Jij krijgt hierdoor namelijk hevige buikpijn.

Oorzaak #9: een blaasontsteking

Veel vrouwen krijgen tijdens de zwangerschap te maken met een blaasontsteking. Een blaasontsteking gaat niet altijd gepaard met bloed uit de urinebuis, maar dit is wel mogelijk. Als je bloed verliest tijdens het tweede trimester van je zwangerschap, kan dit dus ook komen door een blaasontsteking. Zeker als je de klachten van een blaasontsteking ervaart, is de kans groot dat het om een bloeding door een ontsteking in de blaas gaat. Laat dit wel altijd onderzoeken door een arts. Heb je inderdaad een blaasontsteking, dan moet je deze direct laten behandelen.

Oorzaak #10: aambeien

Tot slot kun je ook bloed in je slipje vinden door aambeien. Ook dit is een klacht waar veel vrouwen tijdens de zwangerschap mee te maken krijgen. Heb je aambeien, dan is er geen sprake van vaginaal bloedverlies. Het zijn de aambeien rond de anus die de bloeding veroorzaken. Dit is echter niet altijd goed te zien, zeker niet als je bloed in je slipje vindt. Daarom kan het lijken of je een vaginale bloeding hebt, terwijl je in feite last hebt van bloedende aambeien.

Aambeien komen vaker voor bij vrouwen die moeite hebben met hun stoelgang. Herken jij jezelf in deze omschrijving? Dan is de kans aanwezig dat je geen vaginale bloeding hebt gehad, maar dat je te maken hebt met aambeien. Toch is het altijd verstandig om dit te laten onderzoeken, ‘just in case’.

Oorzaak onbekend

Veel vrouwen die te maken krijgen met bloedverlies, ontdekken nooit de oorzaak van de bloeding. Dit voelt misschien niet helemaal goed, maar in feite is het een goed teken dat er niets ernstigs aan de hand is. Heb je je volledig laten onderzoeken en is er geen oorzaak gevonden? Dan kun je met een gerust hart naar huis. De oorzaak van de bloeding is misschien niet achterhaald, maar er is ook niets ernstigs aan de hand met jou en/of je kindje.

Bloedverlies tijdens het tweede trimester? Bel je verloskundige

Zit jij in het tweede trimester van je zwangerschap en heb je bloed verloren? Neem dan altijd contact op met je verloskundige, ook als je denkt dat er niets aan de hand is.

Ook na het lezen van dit artikel, is het belangrijk om bij bloedverlies gewoon contact op te nemen met je verloskundige. Je hebt misschien een vermoeden wat er aan de hand is, maar natuurlijk wil je jouw medische situatie goed laten onderzoeken door een expert. Wacht daarom niet langer, maar bel direct.