Leuke kerstfilms voor kinderen op Netflix

Hoera, kerstvakantie! Een paar weken uitrusten van het jaar en samen leuke dingen doen in de kerstvakantie: zin in! En gezellig samen kerstfilms kijken natuurlijk. Installeer je op de bank met thee, warme choco en wat lekkers. We hebben voor jou alle leuke kerstfilms...

7 Tips voor het kerstdiner op school

*ping* Berichtje in de app van school, onderwerp: 'Kerstdiner op school'. Voor de één betekent dat instant stress, de ander maakt zich er niet druk om en weer een ander vindt het misschien zelfs wel leuk. Ik behoor ergens in het midden tussen de tweede en de derde...

Vruchtbare dagen en ovulatie berekenen

Als je probeert om zwanger te worden is het belangrijk om rekening te houden met je vruchtbare dagen en je ovulatie. Vrijen op vruchtbare dagen vraagt timing. Wanneer is je ovulatie en ben je vruchtbaar? Vlak voor je ovulatie ben je het meest vruchtbaar. Met onze...

5 tips om lekker te slapen tijdens je zwangerschap

Dat een zwangerschap gepaard gaat met de nodige kwaaltjes en ongemakken is wel algemeen bekend. Niet goed slapen tijdens je zwangerschap is een veel gehoorde klacht. Ook zit je de dag vaker op het toilet, beweeg je jezelf wat langzamer voort en als je pech hebt ben je...

Flessenwarmer: zo kies je de perfecte flessenwarmer in 2024

Als je een baby hebt, dan weet je hoe belangrijk het is om de fles goed op te warmen voordat je deze aan je baby geeft. Een flessenverwarmer kan daarbij uitkomst bieden. Maar welke is nu de beste keuze voor jou? In dit artikel bespreken we alles wat je moet weten over...

Als je zwanger bent wil je absoluut geen bloed vinden in het toilet of in je onderbroek. Toch kan het gebeuren dat je er tijdens je zwangerschap te maken krijgt. Ook als je al in het tweede trimester van je zwangerschap zit. In dit artikel lees je wat mogelijke oorzaken kunnen zijn van bloedverlies tijdens je tweede trimester. Let op: trek zelf geen conclusies na het lezen van de informatie in dit artikel. Neem bij bloedverlies altijd contact op met je verloskundige! Ook als je er vrijwel zeker van bent dat er niets aan de hand is.

mogelijke oorzaken zijn van bloedverlies tijdens je tweede trimester

Oorzaak 1 van bloedverlies tijdens je tweede trimester: een (dreigende) vroeggeboorte

Heb je bloedverlies tijdens je tweede trimester van je zwangerschap, dan kan dit betekenen dat er een vroeggeboorte dreigt. Zeker als je last hebt van rugpijn, buikkrampen en/of een drukkend gevoel in je bekken en/of je buik, is de kans op een (dreigende) vroeggeboorte aanwezig. Wij raden je aan om contact op te nemen met je verloskundige als je deze klachten ervaart.

Oorzaak 2: een (dreigende) miskraam

Als je het eerste trimester van je zwangerschap goed doorgekomen bent, is de kans op een miskraam al aanzienlijk kleiner. Dit betekent echter niet dat je geen miskraam meer kunt krijgen. Als je bloed verliest tijdens het tweede trimester van de zwangerschap, kan dit duiden op een miskraam. Zeker in het begin van het tweede trimester, tot de 16e week van je zwangerschap, is het nog mogelijk om een miskraam te krijgen.

Een miskraam kenmerkt zich doordat het begint met vrij licht bloedverlies. Dit bloedverlies wordt langzaamaan steeds heviger. Ook wordt het bloed steeds helderder.

Oorzaak 3: het verliezen van een slijmprop

Je baarmoeder wordt altijd netjes afgesloten met een grote slijmprop als je zwanger bent. De slijmprop die je baarmoeder afsluit voorkomt dat je kindje in aanraking komt met bacteriën en andere ziektekiemen van buitenaf. De meeste vrouwen verliezen de slijmprop die hun baarmoeder afsluit ongeveer twee weken voor de bevalling. Toch kan dit ook eerder gebeuren, ofwel tijdens het tweede trimester van de zwangerschap. Dit is niet gevaarlijk. Je hoeft je bij het verliezen van de slijmprop dan ook geen zorgen te maken.

De slijmprop die je baarmoeder afsluit om je kindje te beschermen, is dik, bloederig en draderig. Het is duidelijk geen stroompje (helder)rood bloed, maar een echte prop van slijm.

Vermoed je dat je jouw slijmprop verloren bent, maar weet je het niet zeker? Neem dan voor de zekerheid contact op met je verloskundige. Het is nooit verkeerd om je bij twijfel goed te laten onderzoeken, zeker niet als de slijmprop eerder uitgestoten wordt dan je verwacht had.

Bloedverlies tijdens je tweede trimester

Oorzaak 4 van bloedverlies tijdens je tweede trimester: een poliep

Tijdens je zwangerschap is je baarmoeder extra goed doorbloed. Dit brengt vele voordelen met zich mee, maar het betekent ook dat een eventuele poliep in de baarmoeder gemakkelijker kan gaan bloeden. Heb je een poliep in je baarmoeder, dan is het bloed dat je verlies helderrood.

Oorzaak 5: een loslatende placenta

Je wil er liever niet aan denken, maar je placenta kan te vroeg los laten. Dit wordt ook wel placenta abruptio genoemd en brengt je kindje in gevaar. Als je placenta te vroeg los laat, nog tijdens de zwangerschap, heb je last van hevig bloedverlies en buikkrampen. Het bloed dat je verliest is helderrood tot donkerrood.

Oorzaak 6: een laagliggende placenta

Je kunt ook te maken krijgen met bloedverlies tijdens je tweede trimester door een laagliggende placenta, ook wel placenta previa genoemd. Heb je een laagliggende placenta, dan ligt de placenta voor een deel voor de baarmoedermond. Ook dit veroorzaakt bloedingen. De bloedingen kunnen licht zijn, maar ook vrij hevig. Doorgaans voel je geen pijn.

In sommige gevallen lost het probleem van de laagliggende placenta zich vanzelf op. Dit gebeurt als de placenta met je kindje omhoog groeit, tijdens het tweede trimester van je zwangerschap. Hoewel je natuurlijk hoopt dat je placenta vanzelf omhoog groeit, kun je hier niet op rekenen.

Bloedverlies tijdens je tweede trimester mogelijke oorzaak laagliggende placenta

Oorzaak 7: een onbekwame baarmoederhals

Het ligt niet aan jou, maar heb je een onbekwame of incompetente baarmoederhals, dan gaat je baarmoederhals simpelweg te vroeg open. Als dit voorkomt dan is dat meestal in week 18 tot en met week 23.

Heb je inderdaad een onbekwame baarmoederhals, dan kan je baby te vroeg geboren worden. Daarom is het belangrijk contact op te nemen met je verloskundige als je vermoed dat je een bloeding hebt door een te vroeg geopende baarmoederhals. Om een vroeggeboorte te voorkomen, kan de verloskundige namelijk een bandje om de baarmoederhals plaatsen. Dit bandje wordt ook wel een cerclage genoemd.

Oorzaak 8: een scheur in de baarmoeder

Bloedverlies tijdens je tweede trimester kan ook komen door een scheur in de baarmoeder. Dit komt overigens niet vaak voor, maar het kan wel voorkomen bij vrouwen die in het verleden met een keizersnede bevallen zijn. Het litteken dat de keizersnede achter heeft gelaten in de baarmoeder, scheurt in dit geval open.

Dit gaat gepaard met hevige buikpijn en kan je kindje in gevaar brengen. Als er een scheur in de baarmoeder ontstaat, komt je kindje namelijk gedeeltelijk in de buikholte terecht.

Oorzaak 9 van bloedverlies tijdens je tweede trimester: een blaasontsteking

Veel vrouwen krijgen tijdens de zwangerschap te maken met een blaasontsteking. Een blaasontsteking gaat niet altijd gepaard met bloed uit de urinebuis, maar dit is wel mogelijk. Als je bloed verliest tijdens het tweede trimester van je zwangerschap, kan dit dus ook komen door een blaasontsteking. Zeker als je de klachten van een blaasontsteking ervaart, is de kans groot dat het om een bloeding door een ontsteking in de blaas gaat. Laat dit wel altijd onderzoeken door een arts. Heb je inderdaad een blaasontsteking, dan moet je deze direct laten behandelen.

Bloedverlies tijdens je tweede trimester mogelijke oorzaak aambeien of blaasontsteking

Oorzaak 10: aambeien

Tot slot kun je ook bloed in je onderbroek vinden door aambeien. Veel vrouwen krijgen hier tijdens de zwangerschap mee te maken. Heb je aambeien, dan is er geen sprake van vaginaal bloedverlies. Het zijn de aambeien rond de anus die de bloeding veroorzaken. Dit is echter niet altijd goed te zien, zeker niet als je bloed in je onderbroek vindt. Daarom kan het lijken of je een vaginale bloeding hebt, terwijl je in feite last hebt van bloedende aambeien.

Aambeien komen vaker voor bij vrouwen die moeite hebben met hun stoelgang. Herken jij jezelf in deze omschrijving? Dan is de kans aanwezig dat je geen vaginale bloeding hebt gehad, maar dat je te maken hebt met aambeien. Toch is het altijd verstandig om dit te laten onderzoeken, ‘just in case’.

Oorzaak onbekend bij bloedverlies tijdens je tweede trimester

Vaak als je te maken krijgt met bloedverlies tijdens je tweede trimester, wordt de oorzaak van de bloeding niet ontdekt. Dit voelt misschien niet helemaal goed, maar in feite is het een goed teken dat er niets ernstigs aan de hand is. Heb je je volledig laten onderzoeken en is er geen oorzaak gevonden? Dan kun je met een gerust hart naar huis. De oorzaak van de bloeding is misschien niet achterhaald, maar er is ook niets ernstigs aan de hand met jou en/of je kindje.

Bloedverlies tijdens je tweede trimester. Bel je verloskundige

Bloedverlies tijdens je tweede trimester? Bel je verloskundige

Heb jij bloedverlies tijdens je tweede trimester? Neem dan altijd contact op met je verloskundige, ook als je denkt dat er niets aan de hand is!

Ook na het lezen van dit artikel, is het belangrijk om bij bloedverlies tijdens je tweede trimester gewoon contact op te nemen met je verloskundige. Je hebt misschien een vermoeden wat er aan de hand is, maar natuurlijk wil je jouw medische situatie goed laten onderzoeken door een expert. Wacht daarom niet langer, maar bel direct als je last hebt van bloedverlies tijdens je tweede trimester.

vrouw telefoneert - bloedverlies tijdens je tweede trimester