Vanaf 28 weken zwangerschap gaat het derde trimester van de zwangerschap in. Door de groeiende buik komen zwangerschapsklachten als bekkenpijn, lage rugpijn, zwellingen en brandend maagzuur steeds meer op de voorgrond bij de moeder. De baby is ondertussen volop aan het groeien en bewegen.

28 weken zwanger: Veel beweging in je buik

Als je 28 weken zwanger bent, dan voel je zeer waarschijnlijk je baby heel vaak bewegen. Elke baby is anders en heeft een eigen patroon van beweging. De ene baby begint te schoppen als je even rustig gaat zitten. De andere baby gaat van ’s avonds laat tot diep in de nacht tekeer. Waarschijnlijk herken je het patroon van je baby al; weet je precies wanneer je baby klaarwakker is en wanneer hij zijn slaapjes doet. Is dit bij jou niet het geval? Probeer dan eens het volgende.

  • Ga rustig op je linkerzij liggen vlak nadat je je avondmaaltijd op hebt en concentreer je op je buik.
  • Als je baby wakker is, dan kun je je baby op dit moment in deze houding het beste voelen. Na het avondeten schoppen de meeste baby’s wel zes keer per uur. Veel baby’s zijn wakker vlak na de avondmaaltijd, maar als jouw baby slaapt, dan voel je natuurlijk niets. Probeer het dan op een ander moment.
  • Ga weer op je linkerzij liggen. Deze keer op een moment waarvan jij weet dat je baby al eerder wakker was. Voel je je baby nu wel bewegen? Zo niet, neem dan contact op met je verloskundige. Maak je niet meteen al te veel zorgen; de ene baby is rustiger dan de andere en de ene moeder voelt meer dan de andere moeder.

Ontwikkeling baby: de longen zijn klaar

Als je baby nu ter wereld zou komen, dan kan hij het overleven, omdat zijn longen nu volgroeid zijn. Hoewel het niet goed is als een baby zo vroeg geboren wordt en er, als de weeën vroegtijdig komen, weeën remming en longrijping wordt ingezet om de kansen voor de baby te vergroten.

Maar jouw baby moet gewoon nog even in je buik blijven zitten, zodat de longen sterk genoeg zijn, je baby volgroeid is, je baby een flinke vetlaag heeft, de organen zich volledig hebben ontwikkeld en je baby in hoofdligging is gaan liggen. Als je 28 weken zwanger bent, gebeurt er het volgende met je baby.

  • De longen zijn ontwikkeld. Dat wil echter niet zeggen dat dit bij elke baby zo is en dat je met zekerheid weet dat je baby zijn longen volop kan gebruiken als hij nu wordt geboren. In een later stadium van je zwangerschap heb je meer zekerheid over de longrijping van je baby.
  • De organen van je baby ontwikkelen zich verder.
  • De armen en benen van je baby worden molliger. Dat komt doordat je baby nu vooral nog in de breedte groeit: je baby wordt voorzien van een flinke vetlaag om het straks lekker warm te hebben als hij wordt geboren.
  • Je baby kan vanaf 28 weken zwangerschap in hoofdligging gaan liggen. Dat betekent dat je baby met zijn hoofdje naar beneden gaat liggen, zodat hij straks op een natuurlijke manier geboren kan worden. Helaas zitten er ook koppige baby’s tussen: sommige baby’s gaan met hun kont naar boven liggen, in stuitligging. Anderen gaan over dwars liggen, in dwarsligging. Als je 28 weken zwanger bent, hoeft je baby nog niet per se in hoofdligging te liggen om een natuurlijke bevalling mogelijk te maken. Daar heeft hij nog alle tijd voor. De meeste baby’s gaan pas in een veel later stadium in de juiste houding liggen. Ook zijn er baby’s die van een stuitligging in een dwarsligging in een hoofdligging gaan liggen. Zelfs dan kan het nog gebeuren dat je kleintje zich toch weer de andere kant op draait. Zelfs dan is er nog geen reden tot paniek: slechts bij 3 procent van de zwangere vrouwen blijft de baby in stuitligging liggen. De meeste baby’s draaien zich spontaan in de juiste houding aan het einde van de zwangerschap. Je verloskundige of gynaecoloog houdt de houding van je baby nauwkeurig in de gaten. Mocht je baby verkeerd liggen, dan kan de gynaecoloog proberen de baby in de juiste houding te leggen, maar dat is voor jou nu nog lang niet aan de orde.

Hoe groot is je baby met 28 weken zwangerschap?

Je baby is alweer zo groot als een aubergine. Dat is ongeveer 37 centimeter groot. Hoewel je baby in zijn lengte niet zo snel meer groeit, neemt het gewicht in snel tempo toe. Ten opzichte van vorige week, toen je 27 weken zwanger was, is je baby 100 gram gegroeid. Je baby weegt, als je 28 weken zwanger bent, ongeveer 900 gram. Dat is al bijna een kilo.
foetus-28-weken-zwanger

Moeder 28 weken zwanger: het derde trimester is aangebroken

Nog maar twaalf weken te gaan. Hoewel je natuurlijk niet helemaal precies weet wanneer je baby komt. Je baby kan ook te vroeg geboren of pas bij 42 weken worden geboren. Je gaat je steeds meer richten op de komst van je baby als je 28 weken zwanger bent. Helaas kun je hier niet alleen maar van genieten; de zwangerschapsklachten nemen toe.

Zwangerschapsklachten bij 28 weken zwanger

Door de enorme groei van je buik nemen de lichamelijke zwangerschapsklachten toe.

  • Je hebt last van brandend maagzuur tijdens de zwangerschap. Dat je maagzuur vanuit je maag omhoog wordt gedrukt naar je keel, komt door de extra druk van je baarmoeder op je maag.
  • Je krijgt zwellingen. Je handen, enkels, voeten, armen, benen en/of je gezicht houden vocht vast, waardoor er zwellingen ontstaan. Vocht vasthouden ontstaat door een ontregeling van de vochthuishouding. Deze ontregeling komt tot stand door zwangerschapshormonen, een belemmering in de afvoer van bloed en door de toename van bloed, wat zorgt voor extra druk.
  • Je hebt lage rugpijn en/of pijn aan je bekken. Onder invloed van zwangerschapshormonen worden de verbindingen tussen je bekkenbeenderen zachter gemaakt. Hierdoor kun je lage rugpijn of bekkeninstabiliteit krijgen. Bekken bodem spier oefeningen en een afwisseling van beweging en rust kunnen je hierbij helpen.

28 weken zwanger - zwangere vrouw met rugpijn

Wat moet je doen bij 28 weken zwanger?

Het is fijn dat je op de bezoekjes naar de verloskundigenpraktijk en/of het ziekenhuis na, niet op vaste momenten dingen hoeft te doen die te maken hebben met je zwangerschap of de komst van je baby. Je kunt gewoon alles op z’n tijd doen. Ben je doodop? Neem dan je rust. Heb je een moment van energie? Ga dan wat doen. Je weet vast wel wat er nog moet gebeuren. Hier zijn een paar ideeën.

  • Geboortekaartjes ontwerpen. Misschien wil je er een gedichtje of spreuk op plaatsen, die je alvast kunt verzinnen of opzoeken.
  • De babykamer inrichten. Is hij al af? Misschien heb je nog accessoires nodig of kleertjes voor in de kledingkast.

28-weken-zwanger-met-notitieblok

Tip van de week: Ga bijhouden wanneer en hoe vaak je baby beweegt

Schrijf in een boekje op wanneer je baby precies beweegt. Noteer er ook bij hoe vaak je hem op een bepaald moment voelt bewegen. Zo kun je het slaap-waakritme van je baby achterhalen en nog meer genieten van de beweegmomenten en het contact met je baby. Betrek ook je partner hierbij, zodat hij ook nu al mee kan genieten van de baby. Voel je je baby niet tot nauwelijks als je 28 weken zwanger bent, neem dan contact op met je verloskundige.