Wil je je vruchtbare dagen en ovulatie berekenen? Lees dan snel verder voor meer informatie en gebruik onze gratis tool om je vruchtbare dagen te berekenen.
Het is algemeen bekend dat kinderen veel geld kosten. Je betaalt niet alleen kleding, meubels voor op de kinderkamer, speelgoed en alles van de baby uitzetlijst, maar hebt ook geld nodig om je kindje te laten sporten, studeren en ga zo maar door. Waar veel mensen echter geen rekening mee houden, is dat je kindje ook geld kost als hij of zij nog helemaal niet ter wereld is gekomen. Een zwangerschap brengt namelijk ook bepaalde kosten met zich mee.
Op deze pagina lees je meer over de kosten van de gemiddelde zwangerschap. Zo worden er in dit artikel diverse kostenposten beschreven waar je tijdens de zwangerschap mee te maken krijgt, zodat je precies weet waar je aan toe bent als je inderdaad zwanger bent.
Positiekleding
In de eerste maanden van je zwangerschap kun je nog best je oude kleding aan. Als je buik wat dikker wordt, is het echter niet meer prettig om een strakke spijkerbroek te dragen. Ook strakke rokjes, jurkjes en t-shirts zitten niet meer lekker. Daarom ga je na een tijdje positiekleding dragen.
Je bepaalt helemaal zelf hoeveel geld je uit wil geven aan positiekleding. Zo kun je positiekleding van dure merken kopen, maar kun je er ook voor kiezen goedkopere positiekleding aan te schaffen. Heb je een standaard budget, dan geef je gemakkelijk een paar honderd euro uit aan positiekleding. Met een groter budget zijn de totale uitgaven zelfs nog hoger.
Wil je jouw positiekleding zo goedkoop mogelijk aanschaffen, zodat er meer geld overblijft voor de kleine? Dan koop je jouw positiekleding gewoon tweedehands. Dit is helemaal niet zo verkeerd, aangezien de meeste positiekleding slechts enkele maanden of zelfs enkele weken gedragen wordt. Door jouw positiekleding tweedehands te kopen, kun je tientallen euro’s per kledingstuk besparen. Zo kan de totale besparing op jouw kosten al snel hoog oplopen.
De pret-echo
De meeste mensen willen graag een pret-echo van hun kindje laten maken. Door deze echo te laten maken, kun je een foto of zelfs een filmpje van je ongeboren kindje mee naar huis nemen. Deze foto of dit filmpje kun je bijvoorbeeld ook aan vrienden en familie laten zien.
Wel is het belangrijk om er rekening mee te houden dat het maken van een pret-echo geld kost. De kosten van de pret-echo liggen tussen de 40 euro en 100 euro. Wat de kosten precies bedragen, verschilt per aanbieder van de pret-echo. Goed om te weten: de andere echo’s die je van jouw kindje laat maken, worden door je zorgverzekeraar vergoed. Wel moet je de echo’s in dit geval laten maken bij een ziekenhuis die een contract heeft met jouw zorgverzekeraar.
De combinatietest
De combinatietest wordt alleen vergoed door de zorgverzekeraar als je een medische indicatie hebt om deze test te mogen doen. Heb je deze medische indicatie niet, maar wil je de test toch laten afnemen? Dan betaal je de kosten van de test zelf. De kosten van de combinatietest bedragen ongeveer 175 euro.
Blijkt uit de combinatietest dat jouw kindje een verhoogd risico heeft op een chromosoomafwijking? Dan worden de kosten van de test alsnog vergoed door de zorgverzekeraar. Ook als je geen medische indicatie hebt gehad om de test af te nemen.
Zwangerschapscursussen
De meeste mensen kiezen ervoor een zwangerschapscursus te volgen, zeker tijdens de eerste zwangerschap. Je kunt bijvoorbeeld een borstvoedingscursus volgen, maar ook naar zwangerschapsgymnastiek gaan.
De kosten die je betaalt om een zwangerschapscursus te volgen, verschillen per cursus. Cursussen die door de gemeente gesubsidieerd worden, zijn bijvoorbeeld goedkoper dan cursussen zonder subsidie. Daarom kan het lonen om diverse cursussen met elkaar te vergelijken, voor je je bij een cursus inschrijft. Voor 1 les zwangerschapsgym betaal je 7,50 tot 15 euro. Voor een complete cursus betaal je ongeveer 200 euro.
De kosten laten vergoeden door je verzekering
De noodzakelijke medische kosten die je moet betalen als je zwanger bent, bijvoorbeeld voor de echo’s die je krijgt, worden in de basisverzekering vergoed. Dit betekent dat je deze kosten niet zelf hoeft te betalen, ook niet als je geen aanvullende verzekering hebt. Ook geldt er voor deze kosten geen eigen risico. Wel heb je altijd een eigen bijdrage voor kraamzorg en een ziekenhuisbevalling, als jouw bevalling in het ziekenhuis geen medische noodzaak heeft.
Heb je een aanvullende verzekering? Dan heb je misschien geluk. In dit geval kan jouw zorgverzekeraar wellicht enkele kosten die niet in de basisverzekering worden vergoed, alsnog vergoeden. Je kunt achterhalen of dit bij jou het geval is door de polisvoorwaarden van je aanvullende verzekering eens door te nemen.
Natuurlijk worden de kosten die je maakt bij het kopen van positiekleding, niet vergoed door de zorgverzekeraar. Ook niet met een aanvullende verzekering. Wel kan het zo zijn dat een bepaalde zwangerschapscursus door je verzekeraar vergoed wordt. Controleer de polisvoorwaarden van jouw zorgverzekering en je komt er vanzelf achter of dit bij jouw aanvullende verzekering het geval is.
Kosten van de zwangerschap besparen: 5 tips
Als je zwanger bent, geef je veel geld uit. Niet alleen aan kleding, meubels voor op de kinderkamer en knuffels voor die kleine, maar ook aan vele andere zaken. Wij geven je graag enkele tips om jouw kosten te verlagen. Door onderstaande tips te raadplegen, houd je meer geld over voor andere belangrijke dingen. Denk hierbij aan een goede kinderwagen, een mooie wieg en schattige kinderkleding.
Koop tweedehands positiekleding
Je draagt jouw positiekleding slechts enkele maanden of zelfs weken. Eigenlijk is het dan ook zonde om gloednieuwe positiekleding te kopen. Door tweedehands kleding te kopen, bespaar je veel geld. En de vrouw die ze voor jou heeft gedragen, heeft ze ook slechts enkele weken of maanden aan gehad. De kleding zal dan ook niet snel beschadigd zijn.
Ook tweedehands positiekleding kan erg mooi zijn. Sterker nog, er zijn zelfs mensen die positiekleding van dure merken verkopen. Niet voor een hoge prijs, maar voor een schijntje van de verkoopprijs. Hoe dan ook, het checken van het aanbod tweedehands positiekleding is altijd interessant. Zelfs als je een paar tweedehands items aanschaft, kun je al een paar tientjes tot enkele honderden euro’s besparen.
Doe je pret-echo bij een goedkope aanbieder
De kans is groot dat er meerdere aanbieders van de pret-echo bij jou in de buurt gevestigd zijn. Heb je besloten dat je deze echo echt uit wil laten voeren? Vergelijk de kosten van diverse pret-echo aanbieders dan eens met elkaar. Met een beetje geluk vind je een aanbieder die slechts 40 of 50 euro vraagt voor de echo. Aangezien er ook aanbieders zijn die 100 euro rekenen voor een pret-echo, bespaar je veel geld door naar een goedkopere aanbieder te gaan.
Vergelijk zwangerschapscursussen met elkaar
Volg je een zwangerschapscursus die subsidie krijgt van de gemeente? Dan betaal je als deelneemster minder geld voor deze cursus. Het loont dan ook zeker om de kosten van diverse cursussen met elkaar te vergelijken. Natuurlijk schrijf je je alleen in voor een cursus als je je hier goed bij voelt, maar het kan zeker geen kwaad om de kosten van diverse cursussen eens naast elkaar te leggen.
Check de polisvoorwaarden van je verzekering
Sommige kosten krijg je vergoed van je zorgverzekeraar. Zeker als je een aanvullende verzekering hebt met interessante voorwaarden voor zwangere vrouwen, kan de totale vergoeding van jouw verzekeraar erg hoog zijn. Declareer je jouw kosten niet, dan krijg je echter niets terug van je verzekeraar. Daarom is het aan jou de gemaakte kosten die je van je verzekeraar vergoed krijgt, in te dienen.
Om te voorkomen dat je bepaalde kosten onnodig zelf betaalt, raden wij je aan de polisvoorwaarden van je verzekering eens te controleren. Ben je een bepaalde kostenpost tegengekomen die je zelf hebt betaald? Dan kun je de kosten van deze kostenpost mogelijk nog declareren. Neem voor meer informatie even contact op met je zorgverzekeraar.
Sluit een aanvullende verzekering af
Soms kan het lonen om een aanvullende verzekering af te sluiten, die meer kosten vergoed. Of dit ook echt het geval is, verschilt per verzekeringsmaatschappij, per aanvullende verzekering en is bovendien afhankelijk van de kosten die je maakt.
Wij raden je aan om contact op te nemen met je zorgverzekeraar. Je zorgverzekeraar kan je meer vertellen over de aanvullende verzekeringen die het bedrijf aanbiedt en kan je bovendien helpen om te bepalen of een aanvullende verzekering wel of niet interessant is voor jou. Is dit het geval, dan kun je deze verzekering direct afsluiten. Je kunt op de website van jouw verzekeraar overigens ook meer informatie vinden over de aanvullende zorgverzekeringen die deze verzekeraar aanbiedt.