Het ouderschap brengt een overvloed aan vreugde en vervulling, maar ook een scala aan verantwoordelijkheden en uitdagingen. Eén van de meest besproken, maar vaak onderschatte, aspecten van het ouderschap is de mental load. Deze onzichtbare last heeft een enorme impact...
Hieperdepiep hoera! Je kind is jarig en dat is natuurlijk altijd feest. Als je creatief bent en het leuk vindt om te knutselen, dan is een traktatie bedenken en het maken ervan ook een feest. Maar als je niet zo crea bent, even geen inspiratie hebt of weinig tijd om...
Regelmatig kom ik als kinderfysiotherapeut bij ouders op huisbezoek en merk ik dat baby’s te weinig op hun buik worden gelegd als ze wakker zijn. Sinds een tijdje geldt de regel dat baby’s niet meer op hun buik of in zijligging in bed neergelegd mogen worden om te...
“Hoe was het?”. “Goed.” “Wat heb je allemaal gedaan?”. “Vanalles.” Dit zijn de volledige notulen van het gesprek tussen mij en één van de Zoons op een doordeweekse avond, als we thuis komen na school en werk. Ik heb de jongens een hele dag gemist en ben razend...
In veel buurten is er behoefte aan veilige, leuke en toegankelijke plekken waar mensen samen kunnen komen en bewegen. De Citybox, een sportkooi van het Nederlandse bedrijf IJslander, speelt hier perfect op in. Deze sportkooi is speciaal ontworpen om sporten mogelijk...
Wil je je vruchtbare dagen en ovulatie berekenen? Lees dan snel verder voor meer informatie en gebruik onze gratis tool om je vruchtbare dagen te berekenen.
Hoe kun je leren vertrouwen als je zo vaak teleurgesteld bent? Adoptieblog van Cat over hechting na de adoptie van haar kindje en de impact op hun gezin.
Heb je een kinderwens? In dit artikel vertellen we je alles over de mogelijkheden om te letten op je voeding en levensstijl om sneller zwanger te worden.
Het leukste na het ontdekken dat je zwanger bent: het delen met je vrienden en familie! Bekijk hier onze tips voor een leuke zwangerschapsaankondiging.
Als je baby gaat slapen, is het advies om het op de rug te leggen. Maar overdag is het belangrijk om je baby regelmatig op de buik te leggen. Waarom is spelen op de buik voor baby’s zo belangrijk?
Pijn bij borstvoeding of tussen voedingen in? Borstvoeding kan vermoeiend en pittig zijn, maar pijn hoort het niet te doen. Dit zijn veelvoorkomende oorzaken en dit kun je eraan doen.
Kolven is niet gemakkelijk; het kost je soms veel tijd, pijn en moeite. Deze handige tips kun je gebruiken om het kolven te vergemakkelijken. Kolven is niet leuk Je had je heel erg verheugd op het moment dat je jouw baby voor de eerste keer aan je borst mocht leggen,...
‘Hoe was het?’ ‘Goed.’ Meer kreeg Heidi er meestal niet uit na een schooldag van haar jongens. Met ‘Slaapklets’ krijgt ze hele verhalen en álle details.
Hoeveel slaap heeft een kind nodig? Natuurlijk verschilt dat enigszins per kind, maar handig is het wel om ongeveer te weten op welke leeftijd je hoeveel slaap nodig hebt.
Faalangst kan het leven van je kind behoorlijk belemmeren. Hoe herken je faalangst bij je kind en hoe ga je daar als ouder mee om? Tips van een kindercoach.
Als bonusmoeder ga je het een keer meemaken: Moederdag. Hoe gaat dat nou, Moederdag in een samengesteld gezin? Met 5 tips van Suzanne, zelf bonusmoeder.
Het leven als ouder kan behoorlijk uitputtend zijn. Wil je meer energie? Lees dan hier onze tips voor meer energie, zodat jij weer die leuke moeder kunt zijn!
Als moeder lijk je nooit genoeg uren in de dag te hebben. Wil je ook tijd besparen? 8 tips om iedere dag op een slimme en makkelijke manier een beetje tijd te winnen.
Op zoek naar veilige, leuke en toegankelijke plekken om te bewegen en sporten? Dan is de Citybox echt iets voor jou! Lees hier alles over de voordelen.
Wil je graag op reis naar een ver land met je gezin, maar ben je bang dat de vliegreis op een fiasco uitloopt? Dat hoeft niet! Wij helpen je met 10 tips voor vliegen met een kind.
De zenuwen van de baby gaan zich bij achttien weken zwangerschap specialiseren in de zintuigen. Dat betekent dat de baby sneller en scherper gaat horen, zien, ruiken, proeven en voelen. De baby is hierdoor volop in beweging. De lichamelijke zwangerschapsklachten bij de moeder nemen toe nu de buik snel dikker wordt.
18 weken zwanger: het zwaartepunt in je lichaam verandert, dus let op je houding
Je baby in een rap tempo, alsmaar door. Dat wil voor jou ook zeggen dat je baarmoeder blijft groeien, waardoor je zwaartepunt langzaam verandert. Je houding verandert hierdoor: je buik gaat meer naar buiten staan en je rug meer naar voren. Als je rond de 18 weken zwanger bent, wordt het belangrijk dat je gaat letten op je houding om klachten als lage rugpijn en bekkeninstabiliteit te voorkomen. Hier zijn een paar tips.
Til en buk niet teveel. Anders krijg je hier last van in je rug.
Wissel houdingen af, zorg dat je niet te lang in één bepaalde houding staat of zit, zodat je niet onnodig lang een houding aanneemt, waardoor het zwaar wordt.
Ga zitten op je zitbotjes en blijf in deze houding rechtop zitten. Zoek waar mogelijk steun voor in je rug in de vorm van een leuning of kussens. Ga liever op een hoge stoel zitten, dan op een diepe bank of lage stoel. Het is beter om je benen niet over elkaar te leggen, want dan komt er meer rek op je benen doordat je bekken niet meer optimaal wordt ondersteunt.
Lopen doe je het beste in een actief, sneller tempo. Slenteren is slecht voor je: als je te moe wordt ga je bij elke stap hangen je in je bekkenbanden.
Sta goed op twee benen en zet niet een knie op slot. Ga als je buik dikker wordt steeds iets meer naar achteren leunen om de lichaamszwaartekracht boven je voeten te houden.
Baby bij 18 weken zwanger: je baby kan sneller en scherper horen, zien, ruiken, proeven en voelen
Je baby maakt bij een zwangerschap van achttien weken een grote ontwikkeling in zijn zenuwstelsel door. De zenuwen van je baby gaan zich specialiseren, waardoor je baby steeds meer kan. Als je 18 weken zwanger bent, specialiseren je hersenen zich onder andere in de verschillende zintuigen.
Je baby gaat beter en sneller horen, zien, ruiken, proeven en voelen. Hierdoor wordt de kans steeds groter dat jij je baby gaat voelen als je met je handen over je buik wrijft. Laat ook je partner dit doen, zo raakt hij of zij ook meer betrokken bij jullie zwangerschap en baby. Je voelt niet alleen in de rondte met zijn handen, maar is ook druk bezig met het luisteren naar geluiden en met rondkijken. Hoewel je baby als je achttien weken zwanger bent beter en sneller kan kijken, blijft het nog lastig voor hem om zijn blik langere tijd op een ding te richten. Dit zie je ook nog als je baby net geboren is: hij kijkt dan regelmatig nog even scheel.
Hoe groot is je baby met 18 weken zwanger?
Je baby is alweer zo groot als een klein waterflesje van een half liter: hij is 20 centimeter groot. Hoewel hij in zijn lengte niet veel is toegenomen vergeleken met het moment dat je 17 weken zwanger was, weegt je baby maar liefst 50 gram meer. Je baby weegt bij een zwangerschap van achttien weken 190 gram.
Moeder 18 weken zwanger: steeds meer lichamelijke klachten
Je lichaam krijgt meer en meer te verduren nu je buik dikker wordt als je 18 weken zwanger bent. De zwangerschapsklachten nemen hierdoor weer toe. Het zijn nu vooral de lichamelijke klachten die op komen zetten: lage rugpijn en bekkeninstabiliteit komen opzetten doordat je zwaartekracht en houding verandert. Spataderen en aambeien ontstaan bij je verslapte aderen. Er wordt door je hart steeds meer bloed door je lichaam gepompt waardoor je je vaker moe voelt.
Zwangerschapsklachten bij 18 weken zwanger
Naast toenemende lichamelijke klachten kun je als je 18 weken zwanger bent ook meer last krijgen van tandplak. Heb jij nog meer kwalen? Lees dan het artikel ‘Zwangerschapsklachten’ voor een compleet overzicht met kwalen. Dit zijn de meest voorkomende zwangerschapsklachten bij een zwangerschap van achttien weken.
De vermoeidheid slaat toe bij 18 weken zwanger. Dat je in de tweede helft van het tweede trimester weer vermoeid raakt, komt doordat je hart heel hard aan het werk is. Je hart moet ervoor zorgen dat er overal in je lichaam voldoende bloed stroomt en dat vreet jouw energie.
Je krijgt spataderen. Dit zijn verdikte aderen die zichtbaar worden door je huid, die zich meestal op de benen bevinden. Als spataderen veel voorkomen in je familie dan heb je er meer kans op. is er een grote kans dat de spataderen die je al hebt zich uit gaan breiden. Spataderen worden veroorzaakt door verslapte aderen. Dat je aderen zich verslappen bij een zwangerschap komt door extra druk op je bloedvaten en zwangerschapshormonen. Lees het artikel ‘Spataderen tijdens zwangerschap’ voor tips en adviezen.
Je krijgt aambeien. Dit zijn inwendige of uitwendige gezwollen bloedvaatjes bij je anus, aan de binnenkant van de endeldarm. Ze jeuken, voelen pijnlijk of branderig aan. Aambeien ontstaan door de druk die op je aderen komt te staan als je langdurig perst voor je ontlasting, dus als je last hebt van obstipatie. Lees het artikel ‘Aambeien tijdens zwangerschap voor meer informatie over aambeien.
Je hebt lage rugpijn. Doordat je zwaartekracht en houding verandert, krijg je hier veel sneller last van. Het is een vervelende kwaal, maar je kunt er wel rekening mee houden, zodat je er minder last van hebt. Je moet daarvoor vooral niet teveel bukken en tillen. Ook bij alle andere houdingen en bewegingen moet je goed op je houding letten. Hoe, dat lees je hierboven onder het kopje: ‘Achttien weken zwanger: het zwaartepunt in je lichaam verandert, dus let op je houding’. Ook in het artikel ‘Lage rugpijn zwangerschap staat wat je het beste kunt doen bij lage rugpijn.
Je hebt last van je bekken. Ook deze klacht ontstaat door je veranderende zwaartekracht en houding en ook hiervoor geldt dat je goed op je houding moet letten. Er zijn ook speciale bekken bodem spieren oefeningen om deze klacht te beperken.
Je krijgt tandplak. Dit ontstaat door zwangerschapshormonen. Je tandvlees bloed sneller en je krijgt sneller tandplak. Verzorg je gebit goed: poets, flos en stoker er op los. Hiermee kun je het voorkomen. Heb je al extra tandplak of erg vaak bloedend tandvlees ga dan een keer extra naar de tandarts. Vertel daar wel dat je zwanger bent in verband met eventuele röntgenfoto’s.
Wat moet je doen bij 18 weken zwanger?
Er hoeft deze week niet zoveel, dus geniet maar lekker van je 18 weken zwangerschap en je baby, terwijl je langzaam steeds meer spullen in huis haalt. Heb je al geshopt voor leuke babyspullen of wacht je hier nog even mee? Over twee weken, als je twintig weken zwanger bent, weet je bij de 20 weken echo eindelijk of je een jongetjes of meisje krijgt, dan kun je pas echt goed gaan shoppen en de juiste naam gaan verzinnen. Of wil jij helemaal niet weten wat het wordt?
Tip van de week: Koop een voornamenboek
Ben je met 18 weken zwanger al bezig met namen verzinnen voor je baby? Weet je al een of een paar leuke namen? Als je het nog lastig vindt, dan is het misschien een idee om naast op het internet ook een voornamenboek te kopen. Deze heb je in allerlei formaten en vormen. Het is heerlijk om samen op de bank het boek open te slaan en te zoeken naar een leuke naam voor jullie kleintje. Of ga afzonderlijk van elkaar op zoek en maak ieder een eigen lijstje met voorkeursnamen en kijk daarna of er gezamenlijke voorkeursnamen zijn.
Dit artikel is afkomstig van MamaLove.nl. Het artikel is geschreven door de redactie van MamaLove in samenwerking met een partner die deskundig is op het gebied van dit onderwerp. MamaLove is er voor alle zwangere vrouwen, (aanstaande) mama’s en papa’s en gezinnen. Het platform met betrouwbare informatie voor gezonde zwangerschappen, gelukkige baby’s en kinderen en zelfverzekerde ouders is eind 2021 overgenomen en samengevoegd met Meer Voor Mama's.