Het lichaam van je baby is bijna volledig ontwikkeld. Nu is het tijd voor de hersenen van je baby om zich verder te ontwikkelen. Bij een zwangerschap van 30 weken wordt er hersenweefsel aangemaakt, waardoor de baby slimmer wordt. En de moeder geniet van het contact met haar baby, maar heeft ook last van meer en meer zwangerschapsklachten.

30 weken zwanger: Heb jij ook last van gekke dromen?

Als je 30 weken in verwachting bent, dan kan het zo zijn dat je plotseling heel levendig en gek gaat dromen. In je dromen beval je in een auto of wordt je baby geboren met lange, puntige oren. Is dit een slecht voorteken? Welnee. Het is heel normaal dat je bij een zwangerschap van 30 weken gek gaat dromen.

Dat komt doordat je bevalling ineens wel heel dicht nadert: over 10 weken of misschien wel minder, wordt je baby al geboren. Dat levert je naast vreugde, bewust of onbewust ook angst. Deze angsten komen naar voren in je dromen, waardoor je dromen naar kunnen zijn of zelfs een nachtmerrie. Neem ze niet al te serieus en zet ze van je af. Zorgen maken heeft geen zin en is enkel slecht voor jezelf en voor je baby.

Je baby wordt slimmer

Op de groei na, is je baby als je 30 weken zwanger bent, zo goed als af. Alle lichaamsdelen en organen van je baby zijn ontwikkeld. Je baby maakt steeds meer vet aan, zodat hij zich straks warm voelt als hij geboren wordt. Hierdoor verdwijnen de donshaartjes. Ze worden in het vruchtwater losgelaten. Het kan zijn dat je baby een donshaartje inslikt. Dat is niet iets om je zorgen over te maken. De darmen van je baby worden zo alvast getraind op het echte werk: het verwerken van voedsel. Als je 7,5 maand zwanger bent, verandert er weinig aan het lichaam van je baby.

Wel verandert er iets aan zijn geest. De hersenen van je baby worden rimpeliger. Zo komt er meer ruimte voor hersenweefsel. De hersenen worden hierdoor groter, waardoor je baby, als je 30 weken zwanger bent, snel slimmer wordt.30-weken-zwanger

Hoe groot is je baby met 30 weken zwangerschap?

Als je 30 weken in verwachting bent dan is je baby zo groot als een komkommer. Dat is ongeveer 40 centimeter. Hoewel je baby ten opzichte van een week geleden, toen je 29 weken zwanger was, in lengte niet veel is gegroeid, is je baby wel flink toegenomen in zijn gewicht. Hij weegt 200 gram meer dan een week geleden. Dat is 1300 gram. In de komende weken blijft zijn gewicht in een razend tempo toenemen.

Moeder 30 weken zwanger: je grootste vijand is brandend maagzuur

Bij een zwangerschap van 30 weken kan brandend maagzuur de kop opsteken. Dat komt doordat zwangerschapshormonen je spieren tot ontspanning brengen, waaronder de spieren in je maag. Hierdoor komt maagzuur gemakkelijker weer omhoog in je keel en slokdarm. Je kunt hier een bittere of zure smaak in je mond krijgen. Brandend maagzuur uit zich ook in maagpijn. Je hebt een zeurende, stekende of brandende pijn in de bovenbuik.

Wat je eraan kunt doen? Eet in kleine porties, eet niet te vet, eet rustig, ga meteen liggen na het eten, eet niet vlak voor het slapengaan, til niet teveel, voorkom obstipatie tijdens de zwangerschap en ontspan. Dit voedsel kun je beter vermijden als je last hebt van brandend maagzuur: koffie, sinaasappelsap, frisdrank en scherpe kruiden. Ook alcohol stimuleert brandend maagzuur, maar inmiddels wist je al dat alcohol tijdens zwangerschap niet goed is.
30-weken-zwanger-brandend-maagzuur

Zwangerschapsklachten bij 30 weken zwanger

Naast brandend maagzuur kun je als je 7,5 maand zwanger bent, ook last hebben van andere zwangerschapskwalen, waaronder de volgende.

  • Je voelt je moe. Net als in het eerste trimester slaat ook in het derde trimester de zwangerschapsvermoeidheid weer toe. Deze keer heeft je vermoeidheid andere oorzaken. Je raakt moe door het slecht slapen tijdens de zwangerschap, de zorgen die door je hoofd spelen, je buik die steeds zwaarder wordt, je lichamelijke klachten en alles wat je moet regelen, terwijl je ook nog werkt. Of zijn er voor jou nog andere dingen waar jij moe van wordt nu je 30 weken zwanger bent?
  • Je bent duizelig en/of hebt hoofdpijn. Doordat je slechter slaapt kun je je duizelig gaan voelen of last krijgen van hoofdpijn. Deze klachten kunnen ook komen doordat je bloedarmoede hebt.
  • Je hebt lage rugpijn en/of last van je bekken. Doordat je buik steeds dikker wordt, verandert je zwaartekracht en daarmee ook je houding. Hierdoor kun je pijn krijgen aan je onderrug en bekken. Bekken bodem oefeningen kunnen een oplossing zijn. Ook het afwisselen van houdingen, voldoende bewegen, rechtop staan en zitten, kunnen helpen tegen deze lichamelijke klacht. Heb je erg veel last? Ga dan naar een fysiotherapeut voor raad en advies.
  • Je hebt brandend maagzuur. Je maagzuur komt omhoog doordat de spieren in je maag verslapt zijn en daardoor het maagzuur gemakkelijk door laten naar je keel en slokdarm.

Staat jouw klacht of staan jouw klachten er niet bij? Lees dan het artikel ‘Zwangerschapsklachten’ voor een compleet overzicht van klachten.

Wat moet je doen bij 30 weken zwanger?

Begint de stress voor de bevalling en het moederschap al toe te slaan? Of blijf jij volledig kalm? Iedere vrouw is verschillende, dus er is geen goed of kwaad. Wat je echter wel beter kunt doen als je 30 weken zwanger bent, is niet teveel tegelijk willen doen. Doe gewoon alles wat noodzakelijk is op z’n tijd. Niets heeft in dit stadium van je zwangerschap haast. Alles wat je nu wilt doen, kan ook nog later, bijvoorbeeld op het moment dat je met zwangerschapsverlof, je niet meer hoeft te werken en wat meer vrije tijd hebt. Natuurlijk mag je ook nu alvast wat doen.

  • Je houdt een intakegesprek met je kraamzorg. Meestal neemt de kraamzorg zelf contact met je op. Het intakegesprek wordt vaak telefonisch gevoerd. Het kan ook zijn dat je langs moet gaan bij het kraambureau. Degene met wie je nu in gesprek bent is niet je kraamverzorgster. Wie dit wordt, is pas bekend, wanneer je baby er is. Wat al wel wordt besproken in de intake is hoeveel uren kraamzorg je krijgt en wat jij verwacht van de kraamzorg. Kloppen je verwachtingen niet, dan worden ze eventueel bijgesteld.
  • Lees je in over thuis bevallen, als je wilt dat je baby thuis wordt geboren. Heb je hiervoor al een kraampakket aangevraagd?
  • Plan een 4D echo in, als je hier belangstelling voor hebt. Anders dan de termijn echo en de 20 weken echo, wordt deze echo niet vergoed, maar leuk is hij uiteraard wel.

30 weken zwanger - zwanger stel bij auto met kinderwagen

Tip van de week: rij ter voorbereiding met de auto naar het ziekenhuis waar je gaat bevallen

Ga je in het ziekenhuis bevallen? Dan moet je straks waarschijnlijk met enige spoed naar het ziekenhuis worden gereden. Je wilt niet dat de stress dan toe gaat slaan, omdat je partner de weg niet weet of omdat er te hard over hobbels wordt gereden. Bereid je voor op jullie wilde tour naar het ziekenhuis en rij hem alvast. Ben je toch eenmaal in het ziekenhuis, kijk dan ook alvast waar de rolstoelen staan en wat de kortste route is naar de kraamafdeling en verloskamers.