Dus je verwacht een kindje? Gefeliciteerd! Voordat het zo ver is, wil je natuurlijk alles goed op orde hebben. Dat is nog een flink karwei, want je moet onder andere de babykamer inrichten, schattige of juist stoere kleertjes uitzoeken en verzorgingsproducten voor je nieuwe spruit regelen. Je wilt als aanstaande ouder natuurlijk wel overal op voorbereid zijn.

Je hebt vast ook al nagedacht over alle producten die je nodig hebt rond en tijdens de bevalling. Dat zijn er ook behoorlijk wat. Wist je dat je via de meeste verzekeringen eenvoudig een kraampakket kunt regelen? Voor veel mensen die een aanvullende verzekering hebben, kan dit zelfs geheel kosteloos. Daarom kun je het beste op tijd een kraampakket aanvragen via je zorgverzekeraar. Maar wat is zo'n kraampakket precies en wat zit er allemaal in? En hoe regel je zoiets eigenlijk? Hieronder lees je meer over alle mogelijkheden.

Wat is een kraampakket?

Maar wat is dat nou eigenlijk, zo'n kraampakket? En wat zit er allemaal in?

Tijdens je zwangerschap verzamel je vaak een gigantische baby-uitzet. Het kraampakket is daar een onmisbaar onderdeel van. In een kraampakket zitten voornamelijk medische producten die je goed kunt gebruiken tijdens en na de bevalling. Hiermee kun je jezelf en je baby goed verzorgen in de prachtige en toch vaak vermoeiende dagen nadat je kindje ter wereld is komen. De kraampakketten die je kunt aanvragen via je verzekeraar zijn vaak samengesteld in overleg met experts, zoals verloskundigen. Zij weten precies wat er die eerste, vaak zware dagen nodig is.

Zoals je leest is een kraampakket dus wat anders dan de babyboxen of zwangerschapsdozen die je vaak gratis kunt aanvragen. Deze zitten namelijk vaak vol met proefverpakkingen en kleine cadeautjes. Ook heel leuk om te hebben, maar niet voldoende om de hele verzorging rondom de bevalling te regelen.

Wat er precies in het kraampakket zit, verschilt per aanbieder. Er zijn pakketten waarin alleen producten zitten voor de basisverzorging rondom de bevalling, maar er zijn ook uitgebreidere pakketten te verkrijgen. Die laatste categorie bevat echter vaak ook producten die je in de praktijk niet nodig zult hebben. Meestal kun je er rekening mee houden dat de volgende producten aanwezig zijn:

  • Een beschermer voor je matras en/of een kraammatras; zo hoeft je vertrouwde matras geen schade op te lopen door de bevalling, en slaap je daarna weer lekker in je eigen, schone bedje.
  • Verzorgingsproducten zoals watten, gaasjes en alcohol; Soms krijg je ook pleisterrollen of kompressen.
  • Een navelklem om de navelstreng mee af te klemmen. Deze klem dicht ook gelijk de navelstreng af.
  • Kraamverband; om het bloedverlies na de bevalling op te kunnen vangen. In sommige pakketten zitten zelfs speciale broekjes om het vloeien op te vangen.
  • Desinfecterende handgel en zeep, zodat bacteriën geen kans krijgen, en;
  • Een thermometer om de temperatuur van je baby op te nemen.

Heb je al een kraampakket in huis, maar wil je je liever toch nog een beetje extra voorbereiden? Dan kun je op het internet handige checklists vinden, zodat je na kunt gaan welke producten je aa zou kunnen vullen. In principe is de inhoud van een kraampakket voldoende, maar sommige vrouwen voelen zich er beter bij om nog wat extraatjes achter de hand te hebben. Denk dan bijvoorbeeld aan kant-en-klare verzorgingsproducten zoals vochtige doekjes.

Nu is het zo dat je het kraampakket bij een bevalling in het ziekenhuis waarschijnlijk niet nodig gaat hebben. Toch kun je er beter eentje achter te hand hebben. Je weet immers nooit waar je kindje uiteindelijk ter wereld komt. Het komt meer dan eens voor dat vrouwen niet bevallen op de plek waar ze dat eigenlijk gepland hadden. Daarom kun je maar beter goed voorbereid zijn.

Je kunt je kraampakket aanvragen bij je verzekering, of er zelf een kopen bij een apotheek of drogist. Het voordeel van een kraampakket aanvragen bij je verzekering, is dat dit vaak voordeliger of zelfs helemaal gratis is. Vaak hoef er je niet eens de deur voor uit, omdat je het via de website of een telefoonnummer van je verzekeraar kunt regelen. Nog een bijkomende voordeel is dat verzekeraars vaak ook nog een leuk presentje aan hun pakketten toevoegen. Super attent!

Waarom een kraampakket aanvragen?

Sommige vrouwen stellen liever zelf een kraampakket samen, dan dat ze een kant en klaar pakket aanschaffen. Op die manier kunnen ze zelf alle producten kopen waar ze behoefte aan denken te hebben. Een goede reden om toch een kraampakket aan te vragen, is dat dit vaak veel scheelt in de kosten. Sommige aanvullende verzekeringen vergoeden het kraampakket zelfs (deels), terwijl een gemiddeld kraampakket rond de €30 kost. Een goed basispakket kun je altijd nog aanvullen met producten die je er zelf nog graag aan toe wilt voegen. Let op: de basisverzekering vergoed het pakket niet. Ook betaal je geen verzendkosten aan je zorgverzekeraar, terwijl dit bij webwinkels wel vaak het geval is.

Wanneer vraag je een kraampakket aan?

In de meeste gevallen is het handig om het kraampakket in ieder geval vóór de zesde zwangerschapsmaand aan te vragen. Sommige verzekeraars raden zelfs aan om het pakket rond het begin van de vijfde maand al te bestellen. Dan weet je in elk geval zeker dat je het pakket binnen hebt vóór de zevende maand. Mocht je alles al eerder willen regelen, dan is het goed om te weten dat je een kraampakket in principe aan kunt vragen vanaf het moment dat je zwangerschap is vastgesteld.

Hoe gaat het bestellen van zo'n pakket in zijn werk?

Als je een kraampakket wilt bestellen, kun je dit het beste doen via de website van je zorgverzekeraar, of door ze te bellen. Sommige verzekeraars hebben zelfs een apart nummer voor aanstaande en kersverse ouders, zodat ze je extra goed kunnen helpen. We raden je aan om eerst te checken of je aanvullende verzekering een kraampakket vergoed. Soms sturen verzekeraars zelfs automatisch een kraampakket naar je op, wanneer ze weten dat je gezinsuitbreiding verwacht. Verwacht je een meerling? Geef dit dan ook tijdig aan bij je verzekeraar. Zo kunnen zij ervoor zorgen dat het pakket wordt aangepast op de behoeften van meerlingen en hun ouders.