De moederkoek (placenta), wat is het & de functie ervan

De moederkoek is een belangrijk orgaan. Het speelt een cruciale rol bij de ontwikkeling van de baby tijdens de zwangerschap. Het verbindt het zich ontwikkelende kindje met de baarmoederwand en zorgt voor de uitwisseling van voedingsstoffen, zuurstof en afvalproducten....

Matrasbeschermer: Zo bescherm je het matras van je kind tegen bedplassen

Bij veel jonge kinderen komt het een ongelukje in bed wel eens voor. Helaas heeft het matras van je kind er soms behoorlijk wat door te lijden. Ook zit je er waarschijnlijk niet op te wachten om het matras elke keer professioneel schoon te laten maken of zelfs te...

De overgang naar de zomertijd

Ieder jaar in het laatste weekend van maart vindt de overgang naar de zomertijd plaats. Dit betekent dat midden in de nacht de klok een uur vooruit wordt gezet; om 02:00 uur gaat de klok dan naar 03:00 uur. Dit betekent in theorie dat je een uur 'mist' op zondag, máár...

Zwangerschapsjeuk: oorzaken en oplossingen

Jeuk tijdens de zwangerschap wordt vaak veroorzaakt door de verhoogde bloedtoevoer naar de huid. Naarmate je zwangerschap vordert, zijn er ook andere dingen die een oorzaak kunnen zijn voor zwangerschapsjeuk. Voor sommige oorzaken is het verstanding om een arts te...

8 veelgestelde vragen over YouTube Kids

YouTube Kids is een app met filmpjes die bedoeld zijn voor kinderen. Deze app is ontwikkeld om veilige en verantwoorde content aan (jonge) kinderen te kunnen bieden. YouTube geeft aan dat kinderen zelf veilig de app kunnen gebruiken om filmpjes te kijken. Tegelijk...

De baby en de baarmoeder groeien hard bij een zwangerschap van 2 maanden. De baby krijgt organen, armen, benen, handen, voeten en een gezicht. De moeder krijgt door de enorme groei steeds meer last van zwangerschapsklachten, waaronder misselijkheid en bloedend tandvlees.

2 maanden zwanger: Je bent officieel zwanger

Als je menstruatie uitblijft, kun je een zwangerschapstest gaan doen. Dat moment is meestal in week vijf van de zwangerschap of later als je nog geen vermoeden hebt dat je zwanger bent. Als je 2 maanden zwanger bent, ben je waarschijnlijk heel blij dat je zwanger bent. Toch moet je ook nog even wennen aan het idee dat je nu echt zwanger bent. Je zwangerschap zal snel gaan wennen, aangezien niet alleen je baby snel groeit als je 2 maanden zwanger bent, maar je ook steeds meer last krijgt van zwangerschapsklachten. Ergens in de tweede maand van je zwangerschap ga je ook voor de eerste keer naar het consultatiebureau voor een eerste kennismaking.

2 maanden zwanger je bent officieel zwanger

Je baby groeit snel

Je baby en je baarmoeder groeien tijdens de tweede maand van je zwangerschap steeds sneller. In een korte tijd krijgt je baby vele organen en lichaamsdelen.

  • Alle organen van je baby ontwikkelen zich. De nieren, lever, hersenen, dikke darm, dunne darm, longen, alvleesklier, appendix en het hart van je baby worden gevormd. Het hart gaat al bij een zwangerschap van 5 weken kloppen. De lever levert vanaf 7 weken zwangerschap de rode bloedcellen van je baby.
  • Je baby heeft al botten en spieren vanaf 6 weken zwangerschap Je baby krijgt als je 2 maanden in verwachting bent, ook gewrichten.
  • Je baby krijgt armen en benen. Ze ontwikkelen zich als je 2 maanden zwanger bent van kleine knobbeltjes tot iets langere armen en benen. Aan de uiteindes van de armen en benen ontstaan ook al handen en voeten. Dat zijn bij een zwangerschap van 2 maanden nog maar kleine rondjes. Bij een zwangerschap van 9 weken krijgen de armen en benen van je baby ook spieren. Aan de benen van je baby groeien dan knieën en enkels
  • Je baby krijgt een hoofd met een gezicht. Het hoofd van je baby is, als je 2 maanden zwanger bent, nog groot ten opzichte van de rest van het lichaam. In het gezicht van je baby ontstaan geleidelijk inkepingen op de plekken waar de neus, de ogen, de oogleden en de mond komen. Als je 2 maanden zwanger bent krijgen deze gezichtsdelen langzaam vorm. Ook de plek waar straks de oren en de tanden komen is al gevormd bij een zwangerschap van 2 maanden.
  • De placenta van de baby groeit flink. Dat is noodzakelijk, omdat het voedsel voor de baby via de placenta wordt aangevoerd.
  • De geslachtorganen van je baby worden gevormd bij een zwangerschap van 8 weken. Een meisje krijgt eierstokken en een jongen testikels.
  • Je baby heeft bijna geen staart meer. Deze was nog volop aanwezig toen je baby er als een kikkervisje uitzag, maar is bij een zwangerschap van 2 maanden bijna volledig verdwenen.

foetus-8-weken-zwanger

De grootte van je baby bij 2 maanden zwanger

Je baby heeft bij een zwangerschap van 2 maanden ongeveer de grootte van een twee euromunt. Dat is ongeveer drie en een halve centimeter. Je baby weegt, als je 2 maanden zwanger bent, ongeveer twee gram. In de afgelopen maand is je baby flink gegroeid. Toen je 1 maand zwanger was, had je baby nog maar de grootte van een bloemzaadje. Nu is hij alweer zo groot als een twee euromunt.

De zwangerschapsklachten nemen toe

Het kan zijn dat je als je 2 maanden in verwachting bent, een klein buikje krijgt, maar dat hoeft nog niet. Dat je dit al krijgt, komt niet door de grootte van je baby, maar door de grootte van je baarmoeder. Deze is al zo groot als een appel bij een zwangerschap van 2 maanden. Je nieren gaan, als je 2 maanden zwanger bent, steeds beter werken, zodat afvalstoffen gemakkelijker uit je lichaam gaan. Het zwangerschapshormoon HCG wordt aangemaakt, waardoor er steeds meer bloed naar je bekken stroomt.

Zwangerschapsklachten bij 2 maanden zwanger

De zwangerschapsklachten nemen, als je 2 maanden zwanger bent, in een snel tempo toe. Dit komt door de snelle groei van je baarmoeder en baby.

  • Je raakt misselijk. Misselijkheid tijdens je zwangerschap is het meest voorkomende probleem van het eerste trimester.
  • Je bent duizelig. Duizeligheid tijdens je zwangerschap kan ontstaan door bloedarmoede of door de veranderingen van je zwangerschap.
  • Je hebt bloedend tandvlees. Dit ontstaat onder invloed van zwangerschapshormonen.
  • Je hebt kramp in je baarmoeder. Dit ontstaat door de snelle groei van je baarmoeder.
  • Je buik is opgeblazen. Als je 2 maanden in verwachting bent, heb je nog niet echt een dikke buik. Wel kun je last krijgen van een opgeblazen buik. Dat merk je bijvoorbeeld doordat je broeken ineens strakker gaan zitten.
  • Je hebt bloedverlies. Door de betere doorbloeding van je baarmoedermond- en wand verlies je bloed. Het is slechts een beetje en prima op te vangen met een inlegkruisje.

2 maanden zwanger eerste termijn echo

Wat moet je doen bij 2 maanden zwanger?

Als je 2 maanden zwanger bent, dan ben je daar zeer waarschijnlijk van op de hoogte, omdat je een zwangerschapstest hebt gedaan. Hoog tijd om rekening te gaan houden met je zwangerschap en om dingen te gaan regelen.

  • Drink geen alcohol, rook niet en gebruik geen drugs.
  • Eet geen voedsel dat je niet mag eten tijdens zwangerschap.
  • Eet gezond tijdens je zwangerschap en gevarieerd. Dat heeft je baby nodig om goed te kunnen groeien.
  • Slik dagelijks foliumzuur en eventuele andere vitamines.
  • Eet voldoende vitamine C, want daarin zit ijzer en dat is nodig om bloedarmoede te voorkomen. Vitamine C zit bijvoorbeeld in sinaasappels en kiwi’s.
  • Ga geen kattenbakken schoonmaken. In de ontlasting van katten zitten parasieten die gevaarlijk zijn voor je baby.
  • Gebruik, als je in de tuin werkt, handschoenen. In de tuin kunnen parasieten zitten, die gevaarlijk voor zwangere vrouwen zijn.
  • Pas je medicatiegebruik waar nodig aan. Sommige medicijnen kunnen schadelijk voor je baby zijn.
  • Stop met extreme sporten, zoals klimmen of boksen. Wat precies een extreme sport is, kan je verloskundige of je huisarts je vertellen.
  • Je eerste bezoek aan de verloskundigenpraktijk vindt plaats in de tweede maand van de zwangerschap. Het is vooral een eerste kennismaking. Ook wordt er een eerste termijn echo gepland, die vanaf tien weken zwangerschap plaats kan vinden.
  • Ga op zoek naar kraamhulp. Zo weet je zeker dat er straks een kraamverzorgster voor je deur staat na je bevalling.
  • Ga kinderopvang voor je baby zoeken, als je al weet dat je straks opvang nodig hebt. De wachtlijsten zijn vaak lang.

Tip van de week: Vertel je werkgever dat je zwanger bent

Hoewel je er waarschijnlijk niet voor kiest om iedereen al over je zwangerschap te vertellen, is het wel een goed idee om het je werkgever alvast te vertellen. Dit in verband met de speciale omstandigheden die gelden voor zwangere vrouwen.