Voorbereiden op de middelbare school, hoe doe je dat?

De basisschooltijd vliegt voorbij en het einde van de basisschool nadert. Het was toch nog maar gisteren dat je je kind afzette in de kleuterklas? Nu zwaai je haar of hem bijna uit naar de brugklas. Een grote verandering, van het vertrouwde klasje naar een nieuwe...

Routine op vakantie: zo kom je zelf ook uitgerust terug

Vakantie is heerlijk en de verleiding om alles te laten 'vieren' - ook het ritme van alledag - is groot. Lekker relaxt wel, niet op de tijd hoeven letten, alles op je gemak doen, de ochtendspits en bijbehorende stress overslaan. Maar je baby of peuter is gebaat bij...

Kan ik mijn baby in de airco of bij de ventilator laten slapen?

[Tijdens een hittegolf kunnen de temperaturen hoog oplopen. Je merkt zelf al dat je duf wordt van de warmte, maar voor een baby zijn warme dagen helemaal lastig. Je baby kan nog niet de eigen temperatuur reguleren, waardoor je extra waakzaam moet zijn. Mag je baby in...

Nijntje museum in Utrecht

Het nijntje museum in Utrecht is een populair museum bij ouders met jonge kinderen. Middenin het centrum van de Domstad is in de Agnietenstraat het leukste museum voor peuters en kleuters gemaakt: kinderen kunnen hier naar hartelust spelen en spelenderwijs leren over...

Leuke lowbudget dingen doen in de vakantie

Hoera, vakantie! Een schoolvakantie kan soms best lang duren en hoewel kinderen zich best goed kunnen vermaken, slaat verveling soms toe. En Nederland heeft ook niet altijd zonnig buitenweer, dus een beetje inspiratie voor de schoolvakantie - zowel binnen als buiten -...

Als je op pad gaat met je kind met de auto, moet het kind wel veilig in de auto zitten. Waar moet je op letten? De regels hiervoor zijn ontzettend belangrijk. De algemene regel is dat alle kinderen tot 1,35 meter in een goedgekeurd kinderzitje in de auto moeten zitten. In sommige landen ligt deze grens zelfs op 1,50 meter. Het maakt hierbij niet uit of ze nu voor- of achterin de auto zitten. Het kinderzitje moet ook nog eens goed passend kinderzitje zijn.

Voorin of achterin?

Het kinderzitje mag zowel op de voorstoel of op de achterbank worden geplaatst. Beide situaties zijn toegestaan. Het kinderzitje mag alleen nergens worden geplaatst waar een airbag actief is. Er wordt wel aangeraden om het zitje van baby’s zo lang mogelijk tegen de rijrichting in te plaatsen. Maar in welke richting de baby ook zit, de airbag moet altijd uit.

Europese veiligheidseisen

Daarnaast is het natuurlijk belangrijk dat je kiest voor een goedgekeurd autostoeltje of zittingverhoger. Zowel het stoeltje voor de baby als voor oudere kinderen moet voldoen aan Europese veiligheidseisen. Volgens de nieuwste veiligheidseisen moet het stoeltje een i-Size stoeltje zijn. Het verschil tussen de oude (R44) en nieuwe regelgeving (i-Size) voor autostoelen voor kinderen kun je hier lezen.

Ontheffing voor een autostoeltje

Nu je een goedgekeurd stoeltje hebt en weet waar je deze moet plaatsen, is het minstens zo belangrijk om de autostoel goed te bevestigen. Volg de instructies van de fabrikant op die in de gebruiksaanwijzing uitvoerig staan beschreven. Er zijn speciale instructiefilmpjes voor als je zeker wil weten dat je goed doet.

Gebruik voor de autozitjes de gordels die in het zitje zitten (voor de kleinsten) of de normale autogordel als je kind al in een groter stoeltje zit. Bij autozitjes mag je nooit gebruik maken van gordelverlengers. Je kunt dan beter een andere autogordel in de auto laten zetten.

In uitzonderlijke gevallen kun je ontheffing krijgen voor het gebruik van een autostoeltje, bijvoorbeeld als je kind door medische redenen niet in een autostoeltje kan. Ook hoeft er niet altijd een autozitje te zijn als het gaat om incidenteel vervoer, bijvoorbeeld tijdens een kinderfeestje. De afstand mag dan niet meer dan 50 kilometer zijn en het kind moet wel in een gordel. Er mogen nooit twee kinderen in een gordel.

Rij veilig en voordelig

Behalve een goed stoeltje is voor de veiligheid van je kind ook een degelijke auto belangrijk. Laat daarom altijd de auto waar je een kind in vervoert regelmatig controleren en een beurt geven. Het is niet alleen belangrijk dat de remmen het goed doen, maar ook de autogordel moet bijvoorbeeld goed werken.

Controleer ook je autoverzekering op de inzittendenverzekering of kijk gewoon eens of de autoverzekering nog steeds aan je wensen voldoet en je niet te veel betaalt. Betaal je wel te veel? Dan is het tijd om over te stappen. Tenslotte kun je voor het geld wat je hiermee bespaart weer leuke dingen met je kind doen.

Lees ook ons artikel Zit je kind veilig in de auto? Check dit regelmatig

Dit artikel bevat gesponsorde links