Er zijn steeds meer vaders en moeders die ook zorgen voor de kinderen van hun nieuwe partner. Dit doen zij met veel aandacht en zorg. Ook zijn er steeds meer mannen en vrouwen die zelf geen kinderen hebben maar wel samenwonen met de kinderen van hun lief. Op Stiefouderdag, een initiatief van de Stichting Nieuw Gezin Nederland, zetten we stiefmama’s en stiefpapa’s in het zonnetje.

Stiefouderdag wordt ieder jaar gevierd op de 2e zondag van oktober. Stiefgezinnen worden vaak geassocieerd met problemen. De stichting wil graag laten zien dat er juist ook heel veel andere voorbeelden zijn. De Stiefouderdag is bedoeld als een fijne dag met aandacht voor stiefouders en stiefkinderen en met respect voor alle mensen die in relatie staan tot het stiefgezin.

Hoe deze dag vorm krijgt in het nieuwe gezin is heel persoonlijk. Ieder nieuw gezin kan daar een eigen vorm voor creëren. Van heel uitgebreid en uitbundig tot stil en klein. Met een ontbijtje op bed zoals op Moederdag en Vaderdag of met een leuk uitje met het hele gezin.

En het kan leuk zijn als een stiefouder herinneringen ophaalt aan bijvoorbeeld de eerste ontmoeting, of de eerste vakantie samen. Deze verhalen maken deel uit van het nieuwe gezin en zijn verbindend. Op de website van Stichting Nieuw Gezin Nederland staan bijzondere verhalen over stiefouderschap.

Stiefgezin

Aangezien het gegeven ‘Stiefouder’ zo prominent aanwezig is in onze samenleving vindt Stichting Nieuw Gezin Nederland (NGN) dat het gebaat is bij een officiële erkenning op een speciale dag. Deze stichting voor stiefgezinnen zet zich ruim 20 jaar in voor nieuw samengestelde gezinnen. Dit zijn gezinnen waarin ten minste één van de partners kinderen heeft uit een vorige relatie. Een nieuw gezin wordt vaak gevormd na echtscheiding, maar kan ook ontstaan na het overlijden van één van de ouders. Ook alleenstaande moeders of vaders wiens kinderen bij hun ex-partner deel uitmaken van een stiefgezin behoren tot de doelgroep van Nieuw Gezin Nederland.

Wat is het doel van de Stiefouderdag?

  • Een dag die bijdraagt aan bewustwording, eer en erkenning voor het stiefouderschap.
  • Een dag waarop aandacht wordt gegeven aan bijzondere verhalen over stiefouders.
  • Een dag waarop vooroordelen over stiefouderschap worden genuanceerd en verminderd.
  • Een dag waarbij integriteit en respect voor alle betrokkenen, zoals de ex-partners, als groot goed wordt gezien.
  • Een dag vol steun voor ouders, stiefouders, kinderen, stiefkinderen, grootouders, stiefgrootouders en alle andere betrokkenen in onze maatschappij. Meer informatie over stiefgezinnen en stiefouderdag vind je op de website van Nieuw Gezin Nederland, stichting voor stiefgezinnen.