Wil je je vruchtbare dagen en ovulatie berekenen? Lees dan snel verder voor meer informatie en gebruik onze gratis tool om je vruchtbare dagen te berekenen.
Sommige kinderen lijken het van nature te hebben, creativiteit. Terwijl andere kinderen even een zetje nodig hebben om creatief te denken. Creatief denken is niet alleen mooie tekeningen of knutselwerkjes maken, maar ook out-of-the-box denken en erop los fantaseren. Lees in dit artikel hoe je de creatieve kant van je kind stimuleert.
Wees niet bang voor verveling
Veel ouders zijn bang dat hun kind zich gaat vervelen, met volgeplande dagen als gevolg. Eerst zwemles, dan voetbaltraining en daarna nog even typles. Toch blijkt dat het niet goed is voor de creativiteit om hele dagen vol te plannen. Zorg daarom voor momenten dat er niets te doen is. Zo leert je kind om zichzelf te entertainen, wat de creativiteit van een kind enorm prikkelt. Misschien kom je er wel achter dat je zoontje het hartstikke leuk vindt om met poppen te spelen, terwijl je dochter het liefst met auto’s speelt. Door constant je kind te entertainen kom je hier anders nooit achter.
Gesprek met je kind
Om de creativiteit en de fantasie te stimuleren kan het ook goed zijn in bepaalde situaties om een gesprek te voeren met je kind en het daarin uit te dagen. Stel dan vragen waar geen goed of fout antwoord op is. Denk bijvoorbeeld aan vragen als 'hoe lossen we dit op?', 'hoe denk je zelf dat dit verhaal verder gaat?' of stimuleer de fantasie door je kind zelf te laten nadenken over antwoorden op eigen vragen. Geef vervolgens altijd opbouwende feedback door te zeggen dat het goed is bedacht, geen enkel antwoord is fout.
Zorg voor een eigen plek
Een eigen plekje is behalve heel fijn ook een stimulans voor de creativiteit van een kind. Maak van de kinderkamer dat plekje waar ze zich kunnen terugtrekken en tot rust komen. Geef ook genoeg mogelijkheden om creatief bezig te zijn. Laat bijvoorbeeld de muur stucen en oververven met krijtverf en zet een doosje krijtjes neer. Op deze manier is er een hele muur beschikbaar om op te tekenen en schrijven. Meer materiaal om creatief mee te zijn: een doos met houten blokken, gekleurd papier/vouwblaadjes, kussens en dekens voor het maken van een hut bijvoorbeeld. Of misschien een eigen microfoon en een muziekrecorder, voor muzikale kinderen. Er zijn ook leuke stickers in verschillende thema’s die zowel blijven plakken op muren en deuren als op dubbel glas. Laat je kind bepalen welk thema past bij de kamer en waar de stickers komen te hangen.
Leer je kind om om te gaan met teleurstelling
Het is belangrijk voor een kind dat het leert omgaan met teleurstellingen. Soms gaan dingen goed, maar soms ook fout. En juist door dingen fout te doen, leer je. Het is goed om dit al vroeg te leren, want een kind dat constant bang is om te falen zal niet snel zijn creatieve kant ontdekken. De kans op falen is hier namelijk aanwezig. Door al vroeg te leren dat mensen nu eenmaal fouten maken, leert een kind hier beter mee om te gaan en zal het op de lange termijn zorgen voor meer zelfvertrouwen. Je kind neemt een groot deel van jouw gedrag over, dus geef het goede voorbeeld en laat zien hoe jij omgaat met teleurstellingen. Laat zien dat je de teleurstelling begrijpt, maar stimuleer het zoeken naar oplossingen.
Dit artikel bevat gesponsorde linkjes en is tot stand gekomen door middel van een samenwerking.
Headerfoto door Sunny Studio via Shutterstock