Wil je je vruchtbare dagen en ovulatie berekenen? Lees dan snel verder voor meer informatie en gebruik onze gratis tool om je vruchtbare dagen te berekenen.
Laten we alvast duidelijk zijn: seks tijdens de zwangerschap kan positief zijn. Niet alleen omdat het ontspannend is en lichaamsbeweging ook tijdens de zwangerschap aan te raden is, bovendien komen er heel wat endorfines vrij die een gelukzalig gevoel opleveren. Laat ontspanning nu net positief zijn voor zowel de zwangere vrouw als het ongeboren kind. Alhoewel sporten tijdens de zwangerschap altijd een aanrader is, zijn er toch enkele aandachtspunten waar je maar beter rekening mee houdt.
Is vrijen tijdens de zwangerschap gevaarlijk?
In een oud notitieboekje zal je het soms terugvinden maar vandaag de dag weten we gelukkig beter. Seks tijdens de zwangerschap verhoogt de kans op een miskraam niet en de baby kan evenzeer geen infectie oplopen. De embryo gaat immers verscholen achter de vruchtvliezen en de baarmoederwand. In zijn afgesloten vruchtwater geniet de baby automatisch bescherming. Ook de baarmoedermond biedt bescherming tegen vreemde vloeistoffen zoals sperma. Waarom mogen sommige stellen van hun gynaecoloog dan toch niet meer vrijen? Vaak heeft het te maken met andere complicaties die reeds de kop opstaken.
Wanneer wordt vrijen afgeraden
Alhoewel vrijen terwijl je zwanger bent in theorie weinig problemen op kan leveren, wordt het in sommige gevallen afgeraden. Zo kan sperma de rijping van de baarmoederhals bevorderen en een miskraam opwekken. Het is in dat geval geen opwekker van een miskraam maar louter de vervroeger: het vruchtje was al gestorven of toonde afwijkingen en zou uiteindelijk afgestoten worden, het vrijen heeft dan louter het proces weten te versnellen.
In andere gevallen kan vrijen wel nadelige gevolgen met zich meebrengen. Dat is bijvoorbeeld het geval bij:
- Bloedverlies tijdens de zwangerschap;
- Vroegtijdige weeën;
- Wanneer de vliezen zijn gebroken;
- Bij spataderen rondom de genitale streek;
- In het geval van een placenta praevia.
Heb je als vrouw al eens een vroeggeboorte gehad? Laat het sperma van de man dan zeker testen op de (ruime) aanwezigheid van prostaglandines. Dit zijn hormoonachtige stoffen die te vinden zijn in het sperma. Door de rijke hoeveelheid aan hormonen kunnen ze de bevalling stimuleren.
Let op voor klachten
Alhoewel je je weinig zorgen moet maken over het vrijen, kan het toch de oorzaak vormen voor allerhande klachten. Zo hebben vrouwen vaak last van licht bloedverlies na de geslachtsgemeenschap. Dat zorgt soms voor onterechte paniek. Meestal gaat het om niets meer of minder dan een geknapt bloedvaatje in de baarmoederhals. Pas wanneer het gaat om hevig bloedverlies of wanneer het licht bloedverlies na één à twee dagen niet stopt, ga je best langs bij de arts.
Een ander veelvoorkomend kwaaltje is het hard worden van de buik. Dit komt omdat je spiercellen extra gestimuleerd worden waardoor jouw buik heel strak aan lijkt te voelen. De harde buik kan dan enkele uren blijven aanhouden zonder dat je je ergens zorgen over moet maken. Ben je zwanger van een tweeling? Dan kunnen die harde buiken toch voor de nodige frustratie zorgen, zelfs zonder seks te hoeven hebben. Bovendien heb je hier automatisch een hoger risico op vroeggeboorte waardoor je best vooraf advies inwint bij jouw arts of gynaecoloog.
Tot slot: het is normaal dat je mogelijks ook gewoon minder zin hebt in vrijen. Vooral tijdens de eerste drie maanden van de zwangerschap ondergaan vrouwen heel wat hormonale veranderingen waarbij de zin in seks af blijkt te nemen. Zeker tijdens een eerste zwangerschap blijkt dat het geval te zijn. Tijdens de vierde tot zesde maand neemt de zin in seks vaak opnieuw toe, om uiteindelijk de laatste maanden opnieuw af te nemen door de vele kwaaltjes.
Vanaf 38 weken let je toch beter op
Van zodra de zwangerschap achtendertig weken gevorderd is, zal je echter toch de nodige voorzichtigheid aan de dag moeten leggen. Vanaf dit moment kan de man immers het hoofdje van de baby stoten tijdens het penetreren. Vrijen kan dan zeker nog maar erg diepe of bruuske penetraties worden dan beter vermeden. Ook standjes die diepe penetratie toestaan, zoals doggystyle of de missionarishouding, laat je dan beter achterwege.
Pas je vrijtechniek aan
In principe is het een vrij nutteloze tip: naarmate de zwangerschap vordert zullen sommige standjes nu eenmaal een stuk oncomfortabeler worden. De klassieke missionarishouding wordt nu eenmaal veel moeilijker wanneer je buik boller wordt. Zoek daarom vooral samen naar nieuwe houdingen die voor jullie alle twee prettig aanvoelen. Praat er ook over met elkaar en geef aan wat jullie al dan niet aangenaam vinden. Wordt het echt te moeilijk? Geniet dan ook van andere intieme momentjes samen, zoals knuffelen of orale seks .
Wij geven alvast enkele handige seksstandjes mee voor tijdens de zwangerschap:
- Lepeltjeshouding: man en vrouw liggen op hun zij waarbij de vrouw haar rug leunt tegen de borst van de man. De penetratie vindt achterwaarts plaats terwijl man en vrouw op hun zij blijven liggen. Hetzelfde kan ook toegepast worden in omgekeerde zijligging. Dat laatste is een stuk intiemer maar dan is het wel belangrijk dat je als vrouw jouw been optrekt om jouw partner voldoende ruimte te geven;
- Doggystyle: op z’n hondjes dus. De vrouw zit op haar knieën en leunt op haar handen. De man neemt plaats achter de vrouw. Lekker veel ruimte voor die bolle buik;
- Vrouw bovenop: alle standjes waarbij de vrouw bovenop zit, zijn alvast een aanrader. Niet alleen kan je als vrouw zelf het ritme bepalen en zelf aftasten wat je al dan niet aangenaam vindt, bovendien heeft jouw buik ook alle nodige vrijheid.
Ben je bang of twijfel je?
Vooral tijdens een eerste zwangerschap zijn vrouwen wel eens bang om te vrijen. Dat is heel normaal en ook mannen kunne er wel eens last van te hebben. Het belangrijkste is en blijft dat jullie er gewoon over kunnen spreken. Blijven de kopzorgen aanwezig? Spreek er dan gewoon over met jouw arts. Eventueel kan hij een test doen om jou helemaal gerust te stellen.