Rondreis door Toscane met kinderen

Na twee 'relaxvakanties' en na een drukke tijd met werk en verhuizing hadden we wel weer zin om wat meer te doen en te zien van de omgeving waar we zouden verblijven. Na wat overleg over de bestemming - Weer een eiland? Ibiza misschien? Of Sicilië? - hakten we de...

Hoe zorg je voor financiële zekerheid voor je kinderen en nabestaanden?

We willen in ons leven natuurlijk niet te veel bezig zijn met de dood. Toch is het verstandig om hier wel af en toe bij stil te staan, en ervoor te zorgen dat je alles goed regelt voor je kinderen of andere nabestaanden. Hoe zorg je voor financiële zekerheid voor je...

Flessenwarmer: zo kies je de perfecte flessenwarmer in 2025

Als je een baby hebt, dan weet je hoe belangrijk het is om de fles goed op te warmen voordat je deze aan je baby geeft. Een flessenverwarmer kan daarbij uitkomst bieden. Maar welke is nu de beste keuze voor jou? In dit artikel bespreken we alles wat je moet weten over...

Reisblog: vakantie Denemarken met een gezin

Op vakantie naar Denemarken met een gezin? Ik kan het aanraden! In de meivakantie mocht ik met mijn gezin - mijn man en onze zoon van bijna 5 jaar - op vakantie in Zuid Denemarken. Op uitnodiging van Dansk.nl, specialist in vakanties naar Denemarken, verbleven we een...

Handige tips voor het opbergen van spullen

Creëer meer rust in je leven met slimme opbergoplossingen. Of het nu gaat om een opgeruimde kledingkast, een overzichtelijke speelkamer of een georganiseerde garage, met de juiste opbergboxen wordt alles opbergen een stuk eenvoudiger. HEMA biedt een uitgebreid...

Kraamtijd is de benaming van de eerste zes weken na de bevalling. In deze periode komt er de eerste tijd een kraamverzorgster langs om je te helpen met de zorg voor de baby. Het is belangrijk dat je voldoende rust pakt in de kraamtijd, maar je ontvangt ook kraamvisite, aan wie je de baby laat zien.

Wat is kraamtijd en wat doe je in deze periode?

Kraamtijd wil zeggen de eerste zes weken na de bevalling. Er komt in deze periode een kraamverzorgster langs, je rust uit van de bevalling, leert je baby kennen en ontvangt kraamvisite.

De aanvraag van de kraamverzorgster

Als je zwanger bent, dan regel je alvast kraamhulp voor in de kraamtijd. Je schrijft je dan in bij een kraamcentrum en vraagt daarnaast eventueel een kraampakket aan via je aanvullende zorgverzekering. In dit pakket zitten allerlei spulletjes die je tijdens een thuisbevalling en in je kraamtijd nodig hebt, zoals kraamverband, netbroekjes en ontsmettingsmiddelen Het beste kun je al aan het begin van je zwangerschap kraamhulp en een kraampakket aanvragen, zo weet je zeker dat dat je kraampakket er op tijd is en dat er na je bevalling een kraamhulp voor je op de stoep staat. Hoe lang je kraamverzorgster in de kraamtijd blijft, hangt af van je persoonlijke situatie. Er wordt rekening gehouden met het volgende:

  • Hoe jij je als moeder voelt; wat goed voor jou is.
  • Hoe het met je baby gaat; wat goed voor je baby is.
  • Hoe je gezinssituatie is; wat goed voor je gezin is.

Je krijgt minimaal 24 uur kraamzorg en maximaal 80 uur. De kraamverzorgster komt ’s ochtends vroeg en gaat aan het einde van de middag, na ongeveer 8 uur, weer weg. Bij 24 uur krijg je dus drie dagen kraamhulp, bij 80 uur krijg je tien dagen kraamtijd. In het intakegesprek, dat je krijgt, nadat je kraamhulp hebt aangevraagd, bepalen jullie samen hoeveel uur je gaat krijgen.

Waarbij helpt de kraamverzorgster je

Als je een thuisbevalling hebt, dan kan het zijn dat je kraamverzorgster al voor de geboorte van je baby komt. Bij een ziekenhuisbevalling of bevalling in een kraamhotel komt de kraamverzorgster direct als je weer thuis bent, bij de aanvang van je kraamtijd. De kraamverzorgster is in de kraamtijd jouw steun en toeverlaat. Ze is dit, door het volgende voor jou te doen:

  • assisteren bij een thuisbevalling
  • de gezondheid van jou en je baby dagelijks controleren
  • jou en je baby verzorgen
  • je andere kinderen en je partner helpen, als dat nodig is
  • informatie, tips en adviezen geven
  • de kraamvisite ontvangen
  • huishoudelijke taken uitvoeren

Uitrusten van de bevalling; waarom is dat zo belangrijk?

In de kraamtijd is rust het grote advies. Waarschijnlijk snap je waarom je rust nodig hebt als je de bevalling achter de rug hebt of als je al een eerdere bevalling hebt gehad. Een bevalling is niet niks, het kost veel energie. Je lichaam moet zich gaan herstellen; dit is nog meer het geval als je een keizersnede hebt gehad. Daarbovenop komt de komst van je baby, waardoor je in een rollercoaster belandt van voeden, luiers verschonen, het baden van je baby, kruiken verwarmen, je baby in bed stoppen, je baby aan- en weer uitkleden, enzovoort. Je baby slaapt in het begin nog niet door, dus ook ’s nachts moet je er geregeld uit om te voeden of om je baby te troosten. Ondertussen ben jij of je partner bezig met de geboortekaartjes en het regelen van allerlei andere dingen. Je eventuele andere kinderen reageren ook allemaal op hun eigen manier op de komst van hun broertje of zusje. Dat kan een positieve reactie zijn, maar het kan ook zijn dat je andere kind(eren) jaloers zijn of zich in de steek gelaten voelen door hun moeder. Ook daar moet je aandacht aan schenken. Tussendoor komt er kraamvisite langs. Het lijkt wel alsof je geleefd wordt door alles wat er moet gebeuren. In al deze drukte is het belangrijk dat je toch rust pakt, zodat je lichaam zich kan herstellen van de zwangerschap en bevalling, maar ook om alle nieuwe indrukken te verwerken. Je kraamverzorgster zal je daarom adviseren om op een vast moment op de dag even op bed te gaan liggen en om nog niet te veel te doen. Het kan best lastig zijn om je rust te pakken, maar bedenk dat je dit echt nodig hebt en hebt verdient na al het harde werken tijdens je zwangerschap en bevalling. Probeer zoveel mogelijk te genieten van je rust, neem het ervan, zeker als je kraamverzorgster er nog is om voor je baby te zorgen en voor alle andere dingen in je huis. Laat het los en ontspan.

Je baby leren kennen

Er wordt weleens beweerd dat mensen in hun kraamtijd op een roze wolk leven. Je bent voor even helemaal weg van de realiteit en gaat volkomen op in je baby. Als je naar hem of haar kijkt, dan vergeet je al het andere en geniet je met volle teugen. Je bent in de kraamtijd als het ware verliefd op je baby. Dat is natuurlijk prachtig, maar het is ook goed voor je kleintje dat je zo aan hem verknocht bent. Je baby heeft het in de kraamtijd nodig dat jij je in hem verdiept. Hoe beter jij je baby leert kennen, hoe gemakkelijker het voor je baby is. Een baby is een gevoelsmensje. Hij leeft nog volkomen op zijn instinct, dus als je baby voelt dat jij zielsveel van hem houdt en hem bewondert, dan zal je baby zich prettig voelen. Het is voor een baby niet gemakkelijk om vanuit een veilige, warme buik er ineens uit te zijn; je baby moet nog wennen aan de buitenwereld. Dat merk je aan hem. Hij is nog zoekende naar een ritme. Door goed naar je baby te kijken, kun je sneller ontdekken wat het beste ritme voor je baby is en daar op inhaken. Ga er niet vanuit dat dit ritme er meteen is. Het is iets waar je baby als het ware nog in moet groeien. De kraamtijd is een periode van het vinden van een plekje in de buitenwereld en daarmee van een bijpassend ritme. Ook na de kraamtijd zal het nog een tijdje duren, voordat je baby een ritme heeft gevonden. Geef je baby aandacht, rust, regelmaat en sluit aan bij wat hij van je vraagt. Zo leren jullie elkaar het beste kennen, geef je je baby de ruimte om zijn ritme te ontdekken en kunnen jullie heerlijk van elkaar genieten.

Kraamvisite ontvangen

In de kraamtijd ben je bezig met uitrusten, je baby, regelzaken en je eventuele gezin. Je kraamverzorgster helpt je hierbij. Wat er ook bij kraamtijd hoort is kraamvisite. Ook hierbij kan de kraamverzorgster hulp bieden. Je bepaalt zelf hoe snel je kraamvisite wilt ontvangen, wie er als eerste mogen komen, hoeveel mensen je tegelijkertijd wilt ontvangen en op welk tijdstip je bezoek mag komen. Je kraamverzorgster is er om hier advies over te geven, ook kan zij het bezoek ontvangen en koffie of thee serveren met beschuit met muisjes. Kraamvisite ontvangen is natuurlijk leuk; je wilt graag je kleintje aan iedereen laten zien. Je zult echter ook merken, dat het best een vermoeiende bezigheid kan zijn, omdat je in een periode zit, waarin je moe bent door de bevalling en alle nieuwe indrukken. Daarom is het goed om je kraamvisite beperkt te houden. Hoe doe je dat?

  • Zorg dat kraamvisite niet onaangekondigd langs komt. Staat er wel spontaan iemand op de stoep laat dan eventueel je kraamverzorgster het bezoek afwimpelen. Ze kan dan zeggen, dat ze via jou of via de vader een afspraak kunnen maken voor een kraambezoek.
  • Maak met iedereen die langs wil komen heldere afspraken wanneer en op welk tijdstip ze precies mogen komen. Je kunt er eventueel ook bij zeggen dat ze niet te lang mogen komen, dat je nog veel rust nodig hebt. Zeg bijvoorbeeld dat ze een uurtje mogen komen. Dat is duidelijk, zo weet het bezoek al vooraf waar het aan toe is. Het kan zijn dat je het vervelend vindt om mensen af te kappen. Bedenk dan dat je nu even aan jezelf en de baby moet denken en dat iedereen die zelf kinderen heeft begrijpt dat kraamtijd vermoeiend is en dat het daarom belangrijk is om grenzen te stellen.
  • Laat niet teveel bezoek op een dag langskomen. Plan bijvoorbeeld een bezoekje met een paar mensen per dag.
  • Plan ook dagen zonder bezoek. Het is heerlijk om ook eens een dagje helemaal voor jezelf, de baby en je gezin te hebben.
  • Als kraamvisite te lang blijft hangen, zeg dan dat je wilt dat ze vertrekken. Hoe hard het ook is, dit is jouw kraamtijd en jij hebt je rust nodig voor jezelf en voor de baby. Vind je het lastig om bezoek weg te jagen, laat het dan door je partner of de kraamverzorgster doen.