Wil je je vruchtbare dagen en ovulatie berekenen? Lees dan snel verder voor meer informatie en gebruik onze gratis tool om je vruchtbare dagen te berekenen.
Bevallen, hoe doe ik dat? Deze vraag komt vaak op in het hoofd van vrouwen die hun eerste kind verwachten. Je hebt er al vele verhalen over gehoord; allemaal totaal anders. Dus hoe je moet bevallen, is voor jou een groot raadsel. Er is ook geen antwoord op te geven, omdat er niet één manier van bevallen is. Iedereen doet het op zijn eigen manier en hoe deze is weet je pas als je aan het bevallen bent. Je kunt je wel alvast voorbereiden op je bevalling. Dat doe je door je te verdiepen in de mogelijke houdingen tijdens de geboorte van je kind. Welke houding lijkt jou wel wat voor je eigen bevalling?
Uit welke houdingen tijdens de bevalling kun je kiezen?
Alles mag en alles kan tijdens je bevalling. Als het resultaat maar is dat je baby eruit komt. Fijn om te beseffen is, dat je baby hoe dan ook komt. Je kunt het dus niet fout doen. Ontspanning is van groot belang tijdens een bevalling, maar hoe doe je dat in een situatie met veel pijn. Dat kun je leren tijdens een zwangerschapscursus, hypnose of aromatherapie. Hoewel het dan nog de vraag is of ontspannen net zo gemakkelijk gaat tijdens je bevalling als vooraf aan je bevalling. Welke houdingen lijken jou het meest prettig en ontspannen? Hier staan een aantal houdingen op een rij, die al vele malen zijn toegepast tijdens de bevalling en die al bewezen hebben, dat ze je helpen het persen te stimuleren.
- liggend op je rug in bed
- liggend op je zij in bed
- zittend op je bed
- zittend op je hurken op de grond
- zittend op een baarkruk
- zittend op een baarschelp
- zittend of liggend op een bevallingsbal
- steunend op je handen en voeten
- liggend in bad
Liggend op je rug in bed
Deze is van de houdingen het meest bekend. Hij wordt ook het meest door vrouwen gebruikt. Als je in een film of documentaire een vrouw ziet bevallen, dan zie je haar dat meestal liggend op de rug doen. Dat is ook niet zo gek; het is wat we gewend zijn. We liggen elke avond en nacht op deze manier in bed en vinden het veelal heerlijk om op deze zachte plek te liggen. Toch is in bed liggen eigenlijk niet de meest effectieve manier van bevallen. De zwaartekracht werkt niet goed mee en je stuitje heeft maar weinig vrijheid om te bewegen, als je in bed ligt. Je baby heeft hierdoor niet zoveel ruimte om eruit te komen. Voordeel aan deze houding tijdens de bevalling is dat je verloskundige of gynaecoloog je bevalling goed kan zien. Zo kan hij of zij snel ingrijpen als dat nodig is. Kies je voor een bevalling op je rug in bed, dan ga je als volgt te werk.
- Zet je voeten plat op het bed en vang je weeën op, zo maak je de bekkenuitgang groter.
- Trek je benen op en pak je knieën vast op het moment dat je kindje is ingedaald en je voldoende ontsluiting hebt. In deze houding ga je met volle kracht persen.
Liggend op je zij in bed
In Nederland bevallen de meeste vrouwen liggend op de rug. In Zweden is dat anders. Daar bevallen vrouwen bij voorkeur liggend op hun zij. Dat doen de Zweedse vrouwen, omdat je door te liggen op je zij ervoor zorgt dat je baby minder last van de weeën heeft. Je grote, zware baarmoeder drukt liggend op je zij namelijk minder tegen je bloedvaten. Deze bloedvaten worden minder dichtgedrukt, zodat de zuurstofvoorziening voor jezelf en de baby beter op peil blijft. Liggend op je zij kun je op twee manieren gaan persen. Dit zijn ze.
- Trek beide benen naar je toe, zodat je zoveel mogelijk kracht kunt zetten.
- Of trek alleen het bovenste been naar je toe. Deze kun je laten rusten op een kussen.
Zittend op je bed
Bij houdingen denk je niet meteen aan een zithouding. Toch is dit geen verkeerde houding, omdat de zwaartekracht beter meewerkt dan in een lighouding. Je stuitje is net als bij de lighouding nog steeds niet in een optimale positie; het kan nauwelijks meebewegen. Meestal ga je pas zitten op je bed op het moment dat je kindje voldoende is ingedaald en er voldoende ontsluiting is. Het is dan tijd om te gaan persen. Hoe ga je precies zitten, als je zittend op je bed wilt bevallen? Dat doe je als volgt.
- Leun achterover tegen je verstelbare hoofdeind of ruggensteun.
- Spreid je benen en zet je voeten vlak op je bed.
- Leg je handen zo ontspannen mogelijk op je knieën en persen maar.
Zittend op je hurken op de grond
Zowel liggend als zittend op bed werkt je zwaartekracht niet goed mee. Hoe kun je ervoor zorgen dat deze zwaartekracht je wel helpt bij je bevalling? Dat doe je door tijdens de bevalling de hurkzit aan te nemen. Voordeel aan deze houding is dat je partner ook zijn steentje bij kan dragen aan de bevalling. Hij of zij gaat wijdbeens zitten op een stoel of op een bed. Vervolgens doe jij dit.
- Hurk neer tussen de benen van je partner.
- Steun op de benen van je partner met je armen en persen maar.
Deze houding hou je niet lang vol. Het is daarom aan te raden om deze houding alleen aan te nemen tijdens het persen. De weeën voorafgaand aan het persen, vang je in een meer ontspannen houding op. Tussen de persweeën door ga je even overeind, zodat je niet voortdurend hoeft te hurken.
Zittend op een baarkruk
Je hebt er vast weleens over gehoord: een baarkruk. Wat is het precies? Het is een kruk met aan de voorkant en in het midden een opening, waarop je kunt bevallen. Hoe gaat dat in zijn werk? Het is heel eenvoudig: je gaat op de baarkruk zitten op het moment dat je mag persen. Tussen de persweeën door kun je het beste even gaan staan, omdat dat ontspannener is; de randen van de baarkruk voelen wellicht wat pijnlijk aan, door al het drukken. Wil je liever blijven zitten? Ga dan ter ontspanning even tegen je partner aan hangen tussen de persweeën.
Zittend op een baarschelp
Een baarkruk kennen de meesten nog wel, een baarschelp is minder bekend. Het is ook een soort kruk, maar deze kun je op je bed zetten. Je kunt ermee in hurkhouding zittend op je bed bevallen. Eigenlijk lijkt bevallen op een baarschelp veel op bevallen op een baarkruk. Het verschil is dat je op een schelp een zachtere ondergrond hebt, namelijk je bed.
Zittend of liggend op een bevallingsbal
Er wordt tijdens zwangerschap en bevallingen veel gewerkt met grote ballen. Zittend op een bal kun je prettige oefeningen doen tijdens je zwangerschap. Tijdens je bevalling is een dergelijke bal fijn om op te zitten tijdens het opvangen van de weeën. Ook persen op de bal is mogelijk. In dat geval klemt je partner de bal tussen de benen, zodat hij blijft liggen. Vervolgens neem je een van deze houdingen aan.
- Ga op de bal zitten en kantel met je bekken iets naar voren.
- Ga op je knieën voor de bal zitten en rust met je armen en je hoofd op de bal. Leg iets zachts onder je knieën.
Steunend op je handen en voeten
Deze is van de genoemde houdingen niet zo gebruikelijk. Hij wordt vooral gebruikt door vrouwen die last hebben van aambeien of van rugweeën. De druk op je stuitje en je onderrug is op handen en voeten veel lager, dan wanneer je zit of ligt. Heb jij straks tijdens je bevalling last van aambeien of rugweeën, denk dan aan deze houding en pas hem eventueel toe.
Liggend in bad
De houding liggend in bad wordt ook maar weinig gebruikt van de houdingen waar je uit kunt kiezen. Toch zijn er veel positieve verhalen en wordt een bevallingsbad aangeraden door deskundigen. Voordeel van bevallen in bad is dat je door het warme water om je heen gemakkelijker kunt ontspannen en deze ontspanning heb je nodig om je weeën zo goed mogelijk op te vangen. Het water geeft je ook steun. De randen van het bad kun je heerlijk tegen aanleunen als je even geen weeën hebt. Een bad heeft echter niet op iedereen hetzelfde effect. Sommige vrouwen vinden warm water helemaal niet ontspannend en/of ze voelen zich benauwd in een bad. Wil je bevallen in bad, dan moet je natuurlijk wel positieve ervaringen hebben met een bad. Vooral voor zwangere vrouwen die kampen met veel lichamelijke ongemakken, zoals rugklachten, bekkeninstabiliteit of aambeien wordt bevallen in bad aangeraden.