Wil je je vruchtbare dagen en ovulatie berekenen? Lees dan snel verder voor meer informatie en gebruik onze gratis tool om je vruchtbare dagen te berekenen.
Waar de eerste maanden in het teken staan van borstvoeding of flesvoeding, gaan de volgende maanden over babyvoeding uit of een potje of zelf maken. Het zijn vaak twee kampen die haaks tegenover elkaar staan. Waarom zou je zelf de voeding maken en wat zijn de voordelen van voeding uit een potje? In dit artikel belichten wij beide keuzes. Naast dit artikel hebben we meer informatie over vaste voeding. Daarvoor kan je naar de pagina vaste voeding gaan.
Twee werelden
Het zijn haast twee aparte werelden, de wereld van zelf babyvoeding maken en de wereld van babyvoeding uit een potje. De een pretendeert dat zij het beter doen dan de andere, en de andere beweert precies hetzelfde. Je kunt weleens hevige discussies vinden op online mamaforums. Het is te vergelijken met de twee kampen tussen borstvoeding en flesvoeding. Het zijn twee verschillende opties die beide hun voor- en nadelen hebben.
Zelf voedingen maken
Veel moeders kiezer ervoor om de babyvoeding zelf te maken. Op deze manier weet je precies wat jouw baby binnenkrijgt. Je kunt jouw baby natuurlijke producten geven en je vermijd kleur en conserveringsmiddelen. Het is helemaal niet zo moeilijk om zelf babyvoeding te maken. Veel moeders denken dat dit veel werk is, maar met een goede blender en vriezer kun je snel heel wat hapjes maken. Je kunt op een avond goed hapjes maken voor de rest van de week. Je gooit alles in een blender en kunt het gewoon invriezen. Het werkt eigenlijk heel erg eenvoudig.
Een nadeel van zelf de hapjes maken, is dat je goed moet opletten dat jouw kindje genoeg verschillende voedingsstofffen binnenkrijgt. Van elke dag een banaan of zoete aardappelhapje kunnen tekorten gaan ontstaan. Het is daarom erg belangrijk dat je de hapjes afwisselt. De voor- en nadelen voor het zelf maken van de babyvoeding hebben wij op een rijtje gezet:
Voordelen:
- Natuurlijke producten
- Je weet precies wat jouw baby binnenkrijgt
- Geen kleur en smaakstoffen
- Geen conserveringsmiddelen
Nadelen:
- Relatief meer werk
- Kan tekort ontstaan door weinig afwisseling
- Een volle vriezer
Babyvoeding zelf maken is dus een prima optie. Het kost meer tijd en geeft meer rommel dan voedsel uit een potje, maar je weet wel precies wat jouw baby binnenkrijgt. Zorg voor genoeg afwisseling zodat er geen tekorten ontstaan.
Babyvoeding in potjes
Waarom kiezen toch veel moeders dan voor voedsel uit een potje? De meest voor de hand liggende reden is dat het erg makkelijk is. Je bespaart een hoop tijd met het maken van het voedsel. Daarnaast zijn er veel regels en wetten waar de babyvoeding aan moet voldoen waardoor de kwaliteit gewaarborgd blijft. Je weet dus altijd dat jouw baby een goede hap binnenkrijgt. De babyvoeding is zo samengesteld dat jouw baby genoeg voedingsstoffen binnenkrijgt en je hoeft hier zelf niets voor te doen. Er is veel afwisseling mogelijk en er zijn veel verschillende merken. Dit klinkt allemaal als muziek in de oren, zijn er dan helemaal geen negatieve punten? De reden dat moeders liever geen babyvoeding uit een potje geven, is vanwege de conserveringsmiddelen die hierin zitten. Hier zijn onderzoekers het nog altijd niet over eens of dit wel of niet schadelijk is voor de baby. Wel zijn er alternatieve natuurlijke babyvoeding uit potjes. Deze bevatten minder tot geen conserveringsmiddelen, kleur- en smaakstoffen. De voor- en nadelen nog een keer onder elkaar:
Voordelen:
- Makkelijk
- Goede receptuur
- Strenge wetten die kwaliteit en veiligheid waarborgen
- Veel verschillende soorten, smaken en merken
Nadelen:
- Conserveringsmiddelen
- Kleurstoffen
- Smaakstoffen
Voor een divers dieet zijn potjes babyvoeding erg geschikt. Jouw baby leert veel smaken en ontwikkelt zo een breed smaakpalet.
Twee walletjes
Een goede optie is om zowel de babyvoeding uit potjes, met zelfgemaakte babyvoeding te combineren. Op deze manier geniet je van twee walletjes. Jouw baby krijgt zowel puur natuurlijk voedsel binnen, als diverse smaken en uitgebalanceerde maaltijden door potjes. Het kan fijn zijn om altijd wat potjes babyvoeding achter de hand te hebben. Wanneer je zelfgemaakte babyvoeding verkiest boven de voeding uit potjes, is het aan te raden om naar natuurlijke varianten van babyvoeding te kijken. Deze bevatten erg weinig onnatuurlijke stoffen en zijn dus goed te combineren met een natuurlijk dieet.
Doe wat goed voelt
Misschien wel de beste tip wanneer je er nog niet uit bent wat je jouw kindje wilt geven: doe wat goed voelt. Laat je inspireren, maar niet beïnvloeden door wat andere zeggen. Je kunt online in een web terecht komen van verschillende meningen over dit onderwerp. Het is goed om je te laten informeren en inspireren door wat je leest of van vriendinnen hoort, maar doe wat goed voelt voor jou.
Daarnaast is het nog belangrijker hoe jouw kindje hierop reageert. Eet het bijvoorbeeld minder van de zelfgemaakte babyvoeding dan van de voeding uit de potjes? Kies dan wat het beste is voor jouw baby. Het is belangrijk dat jouw baby genoeg voedingsstoffen binnenkrijgt. Krijgt die dat bijvoorbeeld niet door zelfgemaakte babyvoeding? Kies dan wat goed is voor jouw baby en schakel over tot voeding uit potjes. Het een is niet beter dan het andere. Beide opties hebben zo zijn voor- en nadelen. Kies de optie waar jij en jouw baby zich goed bij voelen.
Wat de pot schaft
Sommige ouders kiezen voor een andere optie. De baby gelijk laten mee eten met de rest van het gezin. Natuurlijk geen grote stukken, maar het avondeten in prakjes of door de blender gehaald. Op deze manier leert jouw kindje snel mee eten en is dit erg handig voor grote gezinnen. Het is een goede manier om een breed smaakpalet te ontwikkelen en divers te eten. Kies voor zoutloze prakjes van het avondeten en laat jouw kindje gelijk mee eten.
Ben je klaar met de discussie over borstvoeding en flesvoeding, komt de volgende discussie over voeding alweer op tafel. Kies je voor zelfgemaakte voeding of babyvoeding uit een potje? Je kunt helemaal tureluurs worden van alle meningen, feiten en discussie over het onderwerp. Kies een de optie waar jij je goed bij voelt en die het beste bij jouw baby past. De ene optie is niet beter dan de andere of vice versa. Beide opties hebben zo hun voor- en nadelen.