Wil je je vruchtbare dagen en ovulatie berekenen? Lees dan snel verder voor meer informatie en gebruik onze gratis tool om je vruchtbare dagen te berekenen.
Als je baby 2 maanden oud is, leert hij in razend tempo nieuwe dingen. Hij leert gerichter dingen vast te pakken, zijn hoofd omhoog te houden, om doelgerichter te kijken en te luisteren. Als moeder ben je apetrots, maar ook erg moe.
Wat kun je verwachten als je baby 2 maanden oud is?
Wat ben jij trots op jouw kleintje, die elke dag weer nieuwe dingen leert. Nu je baby 2 maanden oud is, ontwikkelt hij zich in razend tempo. Als er iemand op bezoek komt, die jouw baby niet dagelijks ziet, dan kijkt diegene vol bewondering naar jouw kleintje die alweer zoveel is gegroeid en heeft bijgeleerd. Jij vertelt dan honderduit over jouw prachtige kind en straalt vol trots.
Ontwikkeling als je baby 2 maanden is: volop aan het leren
De baby gaat met sprongen vooruit als je baby 2 maanden oud is. Hij groeit niet alleen in razend tempo in zijn gewicht en lengte ook ontwikkelt hij zich op vele gebieden.
Motorische ontwikkeling
Gemiddeld weegt een baby van 2 maanden al 5,4 kilogram; dat is ongeveer 2 kilo meer dan zijn geboortegewicht. In zijn lengte is hij ook flink gegroeid. Een baby van 2 maanden heeft gemiddeld een lengte van 57 centimeter, wat 7 tot 8 centimeter langer is dan zijn geboortelengte. Aan je baby is duidelijk te zien dat hij is gegroeid.
De bewegingen van je baby worden steeds uitgebreider en krachtiger. Hoewel je baby het nog heerlijk vindt om te knuffelen, zit hij minder lang stil dan toen hij net was geboren. Je baby trappelt met zijn voeten, stompt met zijn vuistjes en probeert dingen vast te grijpen. Lukt het jouw baby al om korte tijd zijn hoofdje zelfstandig omhoog te houden? Zo niet, leg hem dan eens wat vaker op zijn buikje. Vanuit deze positie kan hij zijn nekspieren gaan trainen en proberen om zijn hoofd op te tillen. Dat zal hij proberen, omdat hij natuurlijk de wereld om hem heen vanaf zijn buik wil verkennen.
De beweging van je baby stimuleren is niet nodig als hij vanuit zichzelf al voortdurend in beweging is. Doe dit wel als je baby nauwelijks actie onderneemt, maar maak je er ook weer geen zorgen over, want sommige baby’s houden nu eenmaal meer van bewegen dan anderen. Misschien is jouw baby meer een observeerder, dan een doener als je baby 2 maanden is.
Zintuigelijke ontwikkeling
Is het je ook opgevallen dat jouw baby voortdurend om zich heen kijkt nu je baby 2 maanden is? Het lukt hem steeds beter om gerichter te kijken. Ook wordt zijn zicht steeds scherper. Niet alleen het zicht van je baby verbetert, ook zijn gehoor, reuk en smaak worden scherper.
Cognitieve ontwikkeling
Je baby gaat steeds minder met de kenmerkende baby reflexen op de wereld reageren. Zijn hersenen worden steeds meer ingezet: je baby gaat doelgericht op herkenbare dingen en gezichten reageren met een glimlach of het maken van baby geluiden. Je baby kan ook al gerichter kijken en grijpen. Als een baby 8 weken oud is, ontwikkelt hij een voorkeur voor ingewikkelde patronen en vormen.
Sociaal-emotionele ontwikkeling
In de afgelopen maand heeft jouw baby zijn eerste glimlach laten zien. Dat is een teken dat hij sociaal-emotioneel sterker wordt. Hij reageert namelijk vooral met een glimlach op gezichten van andere mensen. Hij imiteert gezichtsuitdrukkingen en maakt geluiden als hij iemand in de ogen kijkt. Ook imiteert hij bewegingen van anderen.
Taalontwikkeling
Is jouw baby al aan het brabbelen? De eerste klanken die een baby laat horen, zijn de klinkers, zoals ‘ah’, ‘oh’ en ‘uh’. Als een baby 2 maanden oud is, dan is het voor hem ook al mogelijk om een aantal medeklinkers uit te spreken, namelijk de ‘p’, ‘m’, ‘k’, ‘j’ en de ‘b’. ‘Zegt’ jouw baby nog niet zoveel? Geen zorgen, ieder kind ontwikkelt op zijn eigen momenten en in zijn eigen tempo taal. De een is er vroeg bij, de ander wat later. Over het algemeen brabbelen meisjes eerder dan jongens. Niet gek, aangezien vrouwen nou eenmaal grotere praters zijn dan mannen. Jongens zijn fysiek vaak sneller; ook dat blijft zo in de rest van hun leven.
Moeder van een baby 2 maanden oud: blijf ook aan jezelf denken
Als je net een kleintje hebt gekregen, dan stort je je daar compleet op. Je wilt er alles aan doen om jouw baby de meest fantastische jeugd te geven met de beste moeder die hij maar kan wensen. Dit is heel normaal. Zodra je je baby in handen hebt, komt er een soort oerinstinct in je op, waarbij je niks anders kunt dan alles doen voor je kleintje. Zonder dat je het doorhebt, geef je daarvoor andere dingen op. Zo besteed je ineens minder tijd aan je partner en je vriendinnen.
Ook aan jezelf denk je veel minder. Je uiterlijk vind je ineens minder belangrijk en het boeit je niet zo hoe jij je voelt. Moe of ziek? Wat maakt het uit: je blijft knokken voor jouw baby. Het is mooi hoe jij je inzet voor je baby, maar vergeet toch jezelf en de anderen in je omgeving liever niet. Je denkt misschien dat jouw baby niet zonder jou kan, maar dat is niet zo. Ook een ander en zeker jouw partner kan soms even voor jouw baby zorgen, zodat jij je handen vrij hebt om goed voor jezelf te zorgen.
Jouw baby heeft veel meer aan jou als jij goed in je vel zit en een beetje uitgerust bent. Dus ga er eens lekker op uit met je vriendinnen en ga weer eens lekker naar een schoonheidsspecialist of kleding shoppen voor jezelf. Schakel eens oma, de buurvrouw of je beste vriendin in om op je baby te passen. Ze zullen zich vereerd voelen en jij en je partner kunnen dan lekker even weg zonder de baby.
Ook langere tijd weg kan als je borstvoeding geeft, dan moet je gaan kolven. Zorg daarom voor een goede borstkolf die je makkelijk overal mee naar toe kunt nemen.
Wat moet je doen als je baby 2 maanden is?
Als je baby 2 maanden oud is, dan is het tijd voor zijn eerste vaccinaties. Deze worden gegeven op het consultatiebureau. Dat is absoluut geen feest: je baby zal het uitschreeuwen van de schrik en de pijn zodra de naald zijn huidje aanraakt. Waarschijnlijk ga je dit eerste moment van hartverscheurende pijn niet snel meer vergeten. Vaak duurt het na een prik wel een tijdje voor je baby weer gekalmeerd is. Naast de eerste prikken vindt er tijdens deze afspraak met de jeugdverpleegkundige ook een algemene gezondheidscheck en een gesprek over de lichamelijke en geestelijke ontwikkeling van je baby van 2 maanden plaats.
Tip van de maand: Leg je baby vaak op zijn buik
Door je baby vaak op zijn buik te leggen als je baby 2 maanden oud is, gaat hij zijn nekspieren trainen. Hij probeert in de buikligging namelijk zijn hoofd omhoog te tillen. Dat lukt niet een twee drie, maar als hij zijn spieren maar vaak genoeg in beweging zet, dan gaat het steeds beter. Eerst gaat je baby korte momenten zijn hoofd omhoog heffen. Daarna lukt het je baby steeds langer. Ook als je baby bij jou op de arm zit heeft hij hier profijt van. Je hoeft zijn hoofd steeds minder te ondersteunen als je baby 2 maanden is.