Een baby van 18 maanden is koppig. Hij wil alles zelf doen en regelen; als de dingen niet zo gaan als hij wil, dan raakt hij zeer emotioneel. Voor een moeder is het zaak om rustig en geduldig te blijven, maar dat valt niet mee. Als je baby 18 maanden is, kan hij al stevig lopen, dat komt doordat het evenwichtsgevoel en de coördinatie verbeterd zijn.

Baby 18 maanden: Een koppige, emotionele anderhalf jarige

Je baby is alweer 1,5 jaar oud. Dat is niet alleen te zien aan zijn grootte, maar ook aan alles wat hij al zelf(standig) kan en wil doen als je baby 18 maanden is. Dit komt doordat jouw baby beseft dat hij een eigen individu. Ook al kost het hem nog veel tijd om dingen zelf te doen, laat het hem wel zelf doen, zodat hij er van leert en zelfstandiger wordt (en jij straks minder werk hebt).

Kijk geduldig toe hoe hij nieuwe dingen zelf(standig) uitprobeert en prijs hem de hemel in als het hem lukt, hoe ongeduldig en gefrustreerd je soms ook raakt. In tegenstelling tot een paar maanden geleden, toen zijn eenkennigheid en verlatingsangst de kop opstak, wil hij nu juist alles los van jou doen.

Als je baby 18 maanden is, zit hij volop in de peuterpuberteit. Dat wil zeggen dat hij continu de strijd met jou aangaat. Voor jou lijken de dingen waar je baby koppig over doet maar hele kleine dingen, maar voor jouw baby gaat het duidelijk wel echt ergens over. Aan zijn heftige emoties is duidelijk te zien dat hij echt heel boos, verdrietig en/of verontwaardigt is. Of valt dit toch wel mee? Vlak na jullie strijd is jouw kleine alweer super blij? Het is niet duidelijk hoe heftig de emoties echt zijn; wat wel duidelijk is, is dat zijn emoties van het een naar het andere schieten… en die van jou ook.

Ontwikkeling als je baby 18 maanden is: het eventwichtsgevoel wordt beter

Wat stapt die kleine van jou al stevig door de kamer en wat staat en zit hij stabiel. Dit komt doordat het evenwichtsgevoel beter is geworden nu je baby 18 maanden oud is. Ook zijn coördinatie is verbeterd als je baby 18 maanden is.

baby-18-maanden-stabieler

Motorische ontwikkeling

Een baby van 18 maanden is gemiddeld al 90 centimeter lang en hij weegt ongeveer 14 kilogram. Hiermee past hij alweer bijna in kledingmaat 92. Aan het tempo waarin jouw baby van de ene in de andere kledingmaat groeit, besef je goed hoe snel hij groeit. De meeste baby’s hebben inmiddels leren lopen. Dat lopen gaat steeds beter. Hij kan het lopen nu ook combineren met andere handelingen, zoals dingen onder de arm nemen of achter zich aanslepen.

Steeds zelfverzekerder stapt jouw baby de kamer rond: schouders naar achteren, armen gestrekt naast het lichaam, knieën licht gebogen en met de voeten plat op de grond. Deze stevige loophouding is voor jouw baby mogelijk, omdat hij meer evenwichtsgevoel krijgt en doordat zijn coördinatie verbetert. Vallen doet je baby niet meer zo snel nu hij stabieler is in zijn bewegingen.

Ook traplopen wordt mogelijk. Niet alleen grof motorisch gaan bewegingen gemakkelijker nu je baby 1,5 jaar is, ook fijn motorisch is dit het geval. Je baby wordt steeds handiger. Steeds beter is hij hierdoor in staat om dingen zelf te doen: zelf aan- en uitkleden, zijn gezicht wassen, haren kammen en tanden poetsen. Hoewel een beetje hulp soms echt nog wel nodig is om het grondig genoeg te kunnen doen.

Zintuigelijke ontwikkeling

De wereld wordt steeds groter nu je baby zo goed kan lopen en klimmen. Ieder hoekje van de ruimte wordt zorgvuldig met al zijn zintuigen bestudeerd nu je baby 18 maanden oud is.

Cognitieve ontwikkeling

Wat begrijpt jouw baby al veel van de wereld om hem heen. Als je baby 18 maanden oud is, snapt hij hoe een dag verloopt, weet hij wat er komen gaat, wat je met bepaalde objecten kunt doen en hoe ieder mens anders is.

babyhoroscoop tweelingen -moeder leest baby voor

Sociaal-emotionele ontwikkeling

Nu je kind volop in de peuterpuberteit zit en zich van jou afzet, lijkt het erop dat hij minder een band met jou voelt, maar dat is niet zo. Jouw kleintje is niet humeurig om jou dwars te zitten, maar omdat hij met zichzelf in de knoop zit. Dingen lukken of gaan niet zoals hij dat wenst en daarover kan hij zich flink opwinden. Niet alleen zijn gezichtsuitdrukking staat op boos, aan zijn hele lijf is dit te zien. Hij gaat op de grond liggen, gilt, slaat en schopt in het rond.

Voor jou, als volwassene lijkt zijn reactie wat overdreven, maar jouw kleintje kan nog niet goed omgaan met zijn emoties, heeft ze nog niet onder controle. Hierdoor laat hij zich gaan en niet zo’n beetje ook. Wat je als moeder het beste kunt doen? Niet teveel. Gewoon rustig en luchtig blijven. Hoe moeilijk dat ook is, omdat al die emoties ook inslaan op jouw eigen emoties.

Taalontwikkeling

Een baby van 18 maanden kan al minimaal 3 woorden spreken, maar de meeste baby’s zeggen al meer dan dat. Het kan zelfs zo zijn dat jouw baby al korte zinnen gaat maakt.

Moeder van een baby 18 maanden oud: verwacht niet dat je baby gehoorzaam is

Het liefst wil je dat je baby altijd precies doet wat jij zegt, dat hij jouw regels opvolgt. Dat is een mooie doelstelling, maar niet realistisch. Een baby van 1,5 jaar is kan namelijk nog niet altijd gehoorzaam zijn. Dit komt doordat zijn wil tot het ontdekken van nieuwe dingen veel sterker is dan wat jij verbiedt. Heel frustrerend, maar waar. Dit wil echter niet zeggen dat je al jouw regels en grenzen maar beter achterwege kunt laten. Door jouw regels wel aan te geven, biedt jij jouw kleintje structuur en houvast. Daar heeft jouw kleine nu al wel profijt van.

Ook zal jouw kleine de regels en grenzen, als je ze consequent uitvoert, opslaan in zijn geheugen, zodat hij ze later wel na kan leven. Wees dus niet al te bang dat jouw kleintje niks heeft geleerd van wat jij hem (net nog) hebt gezegd. Hij weet en snapt het wel, maar kan er nu gewoon nog even niks mee.

Wat moet je doen als je baby 18 maanden is?

Het is alweer even geleden, maar als je baby 18 maanden is is het weer tijd voor het consultatiebureau. Gelukkig krijgt je baby geen vaccinaties, die krijgt hij pas weer als hij bijna 4 jaar oud is. Wat je baby wel gaat doen tijdens dit bezoek is spelletjes om zijn kennis en motoriek te testen. Uiteraard worden tijdens dit bezoek aan het consultatiebezoek ook weer de lichamelijke en geestelijke ontwikkeling met jou besproken. En er vindt weer een algemene gezondheidscheck plaats, deze keer door de jeugdverpleegkundige. Je kent het vaste riedeltje inmiddels al als je baby 18 maanden is.

Vind je het fijn om naar het consultatiebureau te gaan en jouw onzekerheden te delen en om adviezen te vragen? Of voel je je inmiddels een zelfverzekerde moeder en voelt een consultatiebureau bezoek voor jou alsof je gecontroleerd wordt op hoe jij (als moeder) het doet?

baby-18-maanden-consultatiebureau

Tip van de maand: Laat je kind helpen in het huishouden

Het valt niet mee met een baby van 18 maanden om de sfeer positief te houden. Je wilt je wel richten op de positieve dingen van je kind, maar die zijn soms ver te zoeken met zoveel koppigheid en strijd. Je voelt je soms bijna een politieagent als je baby 18 maanden is. Toch is er iets dat bijna elke anderhalf jarige leuk vindt om te doen: helpen in het huishouden. Ook al kan jouw kleine nog niet alles net zo goed als jij, laat hem gewoon lekker met je meedoen. Laat je kleintje zijn speelgoed opruimen, de tafel dekken, handdoeken opvouwen, dingen voor jou pakken en vieze kleding in de wasmand brengen.

Laat het vooral niet merken als het niet helemaal naar jouw wensen gaat, maar geef hem complimenten voor zijn goede gedrag. Wedden dat de sfeer voor even heel goed is.