Wil je je vruchtbare dagen en ovulatie berekenen? Lees dan snel verder voor meer informatie en gebruik onze gratis tool om je vruchtbare dagen te berekenen.
Voor veel stelletjes is de zwangerschap één van de leukste momenten in het leven. Veel mensen zeggen dat dit de trouwerij is, maar een kind krijgen is natuurlijk veel bijzonderder. Bovendien kan een trouwerij weer ontbonden worden, maar dit is niet het geval bij een kind. Zoiets heb je voor je hele leven. Maar natuurlijk is het niet alleen maar rozengeur en maneschijn als het op kinderen aankomt. Een kind betekent namelijk ook verantwoordelijkheid en zorgen. Het is belangrijk om daar rekening mee te houden. Zo heb je bijvoorbeeld het kiss-syndroom. Veel mensen hebben wel eens van die term gehoord, maar lang niet iedereen weet precies wat het inhoudt.
In dit artikel zal allereerst worden uitgelegd wat het precies is. Vervolgens wordt er gekeken welke complicaties erbij kunnen komen kijken, en als laatste over het kiss-syndroom in de medische wetenschap. Want: Het kiss-syndroom: wat is het en bestaat het wel echt?
Wat is het?
Kiss staat voor Kopgewrichten Invloed bij Stoornissen in de Symmetrie. De K staat dan voor kopgewrichten, de i voor invloed, en de 2 S'en voor stoornissen en symmetrie. Met dit gegeven weet je natuurlijk nog niet heel veel. Want wat houdt het nu precies in? In principe is dit redelijk simpel uit te leggen, zonder per se heel ingewikkeld te hoeven doen. Het houdt namelijk in dat er een stoornis in de nekwervel zit met betrekking tot de symmetrie. Dit kan ervoor zorgen dat het syndroom ontstaat met alle gevolgen van dien. Veel mensen weten niet precies wanneer het ontstaat. Maar volgens de kenners is het geval bij een bevalling. Dan kan dit dus gebeuren. In principe is dit de regel. Maar sommigen beweren dat het ook op andere momenten nog kan gebeuren. Hoe dan ook: dit syndroom kan er in ieder geval in resulteren dat je baby afwijkend gedrag kan vertonen. Maar welk afwijkend gedrag is dit dan? Zul je je waarschijnlijk afvragen. Dit kunnen veel verschillende vormen van afwijkend gedrag zijn, maar de belangrijkste zullen we nu behandelen.
Er zijn verschillende manieren hoe tijdens de bevalling iets mis kan gaan. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat de baby zijn nek blesseert bij een heftige bevalling. Ook bijvoorbeeld bij een vroege bevalling, of iets dergelijks, kan dit gebeuren. Volgens kenners kan echter ook bijvoorbeeld een keizersnee een reden zijn dat dit syndroom ontstaat. Maar niet alleen tijdens de bevalling kan het ontstaan. Het kan ook bijvoorbeeld ontstaan door een verkeerde ligging in de baarmoeder. Het is dus soms heel onduidelijk en dat maakt het ook lastig om dit kiss-syndroom op te sporen en de vraag goed te beantwoorden.
Overmatig huilen
Dit is natuurlijk een lastig symptoom om vast te stellen of het wel per se gerelateerd is aan het kiss-syndroom. Het is namelijk evident dat de ene baby veel meer huilt dan de andere baby. Daarom is dit ook een lastig symptoom om na te gaan of er sprake is van het kiss-syndroom. Je kunt het echter wel als additioneel symptoom beschouwen. Als je baby dus veel huilt kan dit een indicatie zijn, maar hoeft dit nog niet te betekenen dat er sprake is van dit syndroom. Soms kan dit namelijk ook een periode zijn dat ze regelmatig veel huilen. Maar mocht er echt overmatig gehuild worden is het altijd verstandig om een arts te bezoeken, het kan namelijk ook iets anders naars zijn.
Slaapproblemen
Net als overmatig huilen is dit ook een vaag symptoom die eventueel verbonden kan zijn met het syndroom. Mocht je kind zeer slecht slapen voor langere periode dan kan er namelijk iets aan de hand zijn. Mocht het slechts éénmalig voorkomen, dan is er uiteraard niets aan de hand. Dat gebeurt namelijk overal, maar als het veelvuldig voorkomt is het belangrijk om toch eens naar een dokter te gaan. Het kan immers nooit kwaad onder het motto: baat het niet dan schaadt het niet. Mocht er bijvoorbeeld sprake zijn van slaapproblemen en veel huilen, dan is het sowieso verstandig om eens een dokter te bezoeken. Het kan te maken hebben met het kiss-syndroom, maar kan natuurlijk ook iets anders zijn. Wat het precies is, is voor de experts om te bepalen.
Billen schuiven
Een veelvoorkomend symptoom die ook vaak in verbinding wordt gebracht met dit syndroom. Het moment dat kinderen met hun billen schuiven in plaats van normaal te gaan kruipen. Als dit veel wordt gedaan, kan dit te maken hebben met het syndroom. Hierbij geldt natuurlijk dat ook dit niet per se betekent dat er sprake is van het syndroom. Het kan ook met iets anders te maken hebben, of bijvoorbeeld gewoon een fase. Mocht dit bijvoorbeeld slechts een korte periode voorkomen, dan is de kans groot dat er niets aan de hand is. Mocht het echter een langere tijd voorkomen dan kan het altijd verstandig zijn om eens naar een dokter te gaan. Je komt er dan gelijk meer over te weten en dat kan altijd verstandig zijn.
Het kiss-syndroom: wat is het en bestaat het wel echt? Paniek bij aan en uitkleden
Hoe een baby reageert op aan-en uitkleden kan zeer verschillend zijn. De ene baby heeft er totaal geen moeite mee en het laat het allemaal moeiteloos gebeuren. De andere baby daarentegen kan stennis schoppen en er een groot drama van maken. Mocht dat laatste het geval zijn, dan kan de reden daarvoor het kiss-syndroom zijn. Door kenners is namelijk waargenomen dat veelvuldig paniek daarbij een symptoom kan zijn voor dit syndroom. Natuurlijk betekent dit niet gelijk dat het zo hoeft te zijn, maar is het weer additioneel net als bij de andere symptomen. Het kan echter nooit kwaad om dit op te merken. Zeker wanneer de reactie echt extreem overdreven is, is het verstandig om daar rekening mee te houden.
Voeten en handen die koud zijn
Ook koude handen en voeten kunnen indicaties zijn van dit syndroom. Natuurlijk heeft het dan ook te maken met de locatie. Als de baby koude handen en voeten in de winter heeft, is dat natuurlijk geheel anders dan bijvoorbeeld in de zomer. Maar het kan toch verstandig zijn om daar rekening mee te houden. Überhaupt is het belangrijk om het syndroom snel op te sporen, want ook in het volwassen leven kan een baby er nog veel last van hebben en dat is natuurlijk iets wat je ten alle tijden wilt voorkomen.
Wetenschap: Het kiss-syndroom: wat is het en bestaat het wel echt?
Hoewel er nu veel aandacht aan het kiss-syndroom is gegeven moet er wel enige nuance worden aangebracht. Er is namelijk nog weinig wetenschappelijk bewijs over het ontstaan van dit syndroom en dit zorgt dan ook voor enige discussies in de medische wereld. Veel zeggen namelijk dat de symptomen vrij algemeen zijn en niet per se aan het syndroom zijn te koppelen. Mensen die er wel in geloven zeggen daar echter weer tegenover dat behandelingen hebben gewerkt om het probleem op te lossen. Tegenstanders zeggen dan vervolgens weer dat het tijdelijke problemen zijn en het sowieso wel automatisch zou worden opgelost. Al met al is het dus een lastige discussie en moet verder onderzoek uitwijzen hoe de situatie verder in elkaar zit. Op de vraag: wat is het en bestaat het wel echt? moet dus ook ontkennend worden geantwoord.