Een beugel voor je kind lijkt tegenwoordig de normaalste zaak van de wereld. Op zich is dat prettig want hierdoor is je kind niet zo snel een buitenbeentje op school met een beugel. Toch is het altijd even schrikken als je te horen krijgt dat je kind een beugel moet en het levert sowieso altijd tal van vragen op. Natuurlijk is de reden voor een beugel voor iedereen verschillend, maar we proberen zo veel mogelijk uit te leggen over de eventuele beugel.

De reden voor een beugel

Meestal worden beugels voorgeschreven om het gebit de kans te geven om zich goed te ontwikkelen. Soms lijkt dat zonder beugel niet te lukken omdat tanden scheef dreigen te groeien of geen ruimte overlaten voor andere kiezen of tanden van het gebit. Soms is er een stevige over- of onderbijt waardoor een beugel nodig is. Zelfs de spraak kan beïnvloed worden door een beugel. Maar wie wil er nu niet mooie en rechte tanden? Met een beugel kan dit bewerkstelligd worden.

Andere oorzaken

Duimen, tongpersen of het lang gebruiken van een fopspeen kan ook invloed hebben op het gebit. De stand van de kiezen en de tanden kan hierdoor veranderen, maar ook de vorm van de kaak. Ook als een melktand of melkkies er erg vroeg uitvalt kan dit zorgen dat de tanden en kiezen anders gaan staan. Daarnaast kan bijvoorbeeld door een ongeval de groei en de ontwikkeling van de mond eventueel belemmerd worden.

De tandarts bepaalt

Meestal geeft de tandarts aan of de noodzaak voor een beugel bestaat. Met zijn deskundige oog ziet hij vaak al aankomen dat het gebit een beugel nodig heeft. Natuurlijk kunnen jullie zelf meebeslissen. Bijvoorbeeld als je het echt nog niet nodig vindt of je het juist wel nodig vindt en de tandarts vindt nog van niet. Vaak zet de tandarts de behandeling in gang, maar het kan ook zo zijn dat je kind naar de orthodontist moet. Je kunt ook gelijk naar een orthodontist, je hebt hier geen verwijzing van de tandarts voor nodig.

Wat doet een beugel

Een beugel zorgt dat scheve tanden weer recht komen te staan. Dat ziet er een stuk fraaier uit én het is ook veel eenvoudiger schoon te houden. Daarbij zorgt een gebit wat regelmatig is dat je goed kunt kauwen, bijten, lachen en praten. Ook steeds meer volwassenen kiezen alsnog voor een beugel om te zorgen dat alles er netjes en ordelijk bij komt te staan.

Wanneer krijgt je kind een beugel

Onder normale omstandigheden krijgen kinderen meestal een beugel als hun leeftijd tussen de 10 en 15 jaar is. Ze zijn dan nog jong genoeg om de kaakgroei te beïnvloeden en doordat ze nog wisselen, kan er gebruik gemaakt worden van de ruimte die hierbij ontstaat. Toch kan het gebeuren dat je kind nog voor de puberteit een beugel nodig heeft. Bijvoorbeeld als er spraakproblemen zijn of als de nieuwe tanden bekneld raken door de aanwezige tanden.

De behandeling

Als de tandarts zegt dat je kind een beugel nodig heeft, kan hij je doorverwijzen naar een speciale beugeltandarts of orthodontist. Er komt dan eerst een afspraak met een vooronderzoek. Er moet een analyse en een behandelplan gemaakt worden en hier kan ook gelijk een begroting voor gemaakt worden. Ook zullen er foto’s en gebitsmodellen moeten worden gemaakt. Ook hier worden kosten voor gerekend. Ook je eigen tandarts doet een dergelijk vooronderzoek.

Vervolgafspraak

Bij de vervolgafspraak zal het behandelplan en de begroting worden besproken. De kosten zijn natuurlijk afhankelijk van het type beugel wat geplaatst moet worden en hoe lang het kind de beugel in moet houden. Het gaat hier altijd om een indicatie. De daadwerkelijk tijd van het dragen van de beugel kan namelijk nog weleens verschillen. Mede omdat niet ieder kind de beugel even trouw draagt als de beugel ook uit kan en ook het wisselen van het melkgebit en de groei van het kind speelt ook een rol. Soms zijn er ook verschillende beugels nodig om tot een goed eindresultaat te komen. Bijvoorbeeld als er eerst wordt gekozen voor een blokbeugel om de kaken te corrigeren om daarna te zorgen dat door een beugel de tanden recht komen te staan. De kosten hangen ook af van eventuele techniekkosten. Bij de ene beugel zijn deze kosten hoger dan bij de andere. Een beugelconsult tijdens het dragen van de beugel mag maar één keer per maand berekend worden. Zelfs als je kind meerdere keren per maand deze controle krijgt.

De plaatsing

Tijdens een vervolgconsult is de behandeling besproken en bij een volgende afspraak zal de beugel geplaatst worden. Blijkt tijdens het dragen van de beugel dat het langer gaat duren of als er extra behandelingen nodig zijn, dan moet de behandelaar je hier bijtijds over informeren. Soms moeten er ook opnieuw foto’s worden gemaakt om te kijken hoe het ervoor staat.

De beugel mag er uit

Als de behandeling op zijn eind is, wordt de beugel eruit gehaald. Soms is er nog wel een nachtbeugel nodig. Ook al heb je geen andere behandeling meer nodig, de tandarts of de orthodontist zal toch graag je kind nog een keer willen zien voor een nacontrole. Soms was het resultaat goed bij het verwijderen van de beugel, maar blijft het resultaat niet behouden na een paar weken of maanden.

Het type beugel

Er zijn heel veel verschillende beugels, soms met ingewikkelde constructies. Dit komt omdat iedere afwijking aan het gebit om een andere behandeling vraagt. Dit zijn de meest voorkomende beugels:

Een trainer

Deze beugel wordt voornamelijk gebruikt om afwijkend mondgedrag af te leren. Hij wordt geplaatst door de tandarts en vaak wordt de behandeling ondersteund door een logopedist.

De plaatbeugel

Dit zijn uitneembare beugels, soms met een tonghekje. Soms worden er tijdens de behandeling gebruik gemaakt van vacuümgevormde hoesjes.

De buitenbeugel

Een eenvoudige beugel om de kaakgroei te beïnvloeden. Deze beugel wordt gecombineerd met een buitenbeugel, een linguale boog of een palatinale bar.

Een blokbeugel

Ook een blokbeugel bestaat uit een uitneembare beugel die de kaakgroei moet beïnvloeden.

De herbst-beugel

Het gaat hier om kaakcorrectie apparatuur wat vastzit met banden. Ook deze beugel moet de kaakgroei beïnvloeden.

De slotjes-beugel

De slotjesbeugel wordt meestal berekend voor één tandboog. Ook het materiaal en eventuele techniekkosten worden apart in rekening gebracht. Er zijn zelfligerende brackets/slotjes beugels en keramische brackets/slotjes beugels. Het is ook mogelijk dat er voor de behandeling een vaste slotjesbeugel voor beide tandbogen nodig is. Uiteraard is dit duurder.

Vacuümgevormd correctiehoesje

Deze vacuümgevormd correctiehoesjes worden ontwikkeld door een digitale set-up. Meestal bestaat dit uit minimaal acht vacuümgevormde correctiehoesjes.

Brackets/slotjes aan binnenkant van het gebit

Hierbij worden er dus slotjes aan de binnenkant van de linguale of palatinale zijde van de gebitselementen aangebracht. Dit gaat om een tandboog. Is het nodig voor beide tandbogen, dan is dit uiteraard mogelijk voor hogere kosten.

Kosten voor een beugel

Gelukkig zijn de kosten voor een beugel vastgesteld door de overheid, je hoeft dus geen dagen over het internet te struinen om te kijken waar je het goedkoopste uit bent. Het type beugel bepaalt wel de hoogte van de kosten, net zoals de lengte van de handeling en de eventuele complicaties. Hoe dan ook, uiteindelijk kan het bedrag voor een beugel nog weleens oplopen tot 2.500 euro het is dus belangrijk dat je de zorgverzekering checkt wat er precies allemaal gedekt is. Soms is overstappen naar een andere zorgverzekering goedkoper. Hou er wel rekening mee dat de nieuwe zorgverzekeraar een wachttijd kan hanteren. Soms moet je eerst een bepaalde tijd verzekerd zijn bij ze eer dat je de behandeling mag laten uitvoeren.