Wil je je vruchtbare dagen en ovulatie berekenen? Lees dan snel verder voor meer informatie en gebruik onze gratis tool om je vruchtbare dagen te berekenen.
Als mama’s zwanger raken van een tweede kindje, raken ze vaak een beetje in paniek hoe het eerste kind hierop zal reageren. Vooral als je kind nog in de peuterfase zit lijkt het een hele klus. Maar dat hoeft niet! De komst van een broertje of zusje is óók voor jouw eerste kind een hele leuke ervaring. Maar… Er zijn wat puntjes waar je rekening mee moet houden, zodat het voor jullie beiden een prachtige tijd wordt, waar je met plezier aan terug kunt denken.
Wanneer vertel je je peuter dat je zwanger bent?
Voor peuters is het moeilijk om dingen die ze niet zien te relativeren. Daarom is het een goed idee om hem nog niet te informeren, totdat je buik duidelijk begint te groeien. Als je ongeveer drie maanden zwanger bent, zal het duidelijk zijn dat daar iets zit wat er normaal niet zat. En zal het dus veel makkelijker zijn voor jou om hem uit te leggen dat daar een tweede kind groeit.
Betrek je peuter bij het proces
Je doet er goed aan om je peuter te laten wennen aan het idee dat er binnenkort een broertje of zusje bij komt. Dit doe je door hem te betrekken bij jouw zwangerschap. Zo kun je bijvoorbeeld, als de baby begint met bewegen, je kind de bewegingen laten voelen, en daar leuke grapjes over maken. Je kunt hem je buik laten kussen zodat hij de baby een kusje kan geven. Zo ontstaat er een band, ook al zit de baby nog in je buik. Je kunt hem uitleggen dat hij vroeger ook een baby’tje was en zo in de buik van mama zat, en dat hij daardoor heel speciaal is. Ook kun je samen boekjes lezen over de komst van een nieuwe baby. Er zijn veel boekjes verkrijgbaar die je peuter zullen helpen om te wennen aan het idee. En misschien vind je het een leuk idee om je peuter mee te nemen naar de echo. Zo ziet hij op het scherm dat er inderdaad echt een baby in mama’s buik zit.
Zorg voor jouw band met hem
Een van de belangrijkste dingen waar je als moeder op moet letten is dat je band met je eerste kindje hetzelfde blijft, of zelfs beter wordt. Als je kindje het gevoel krijgt dat, nu mama zwanger is, hij “niet meer belangrijk is” en alles over de baby gaat, dan wordt je peuter daar natuurlijk heel verdrietig van. En dit zou hij kunnen uiten door negatief gedrag. Dus probeer de sfeer zo te maken dat de baby het alleen maar gezelliger zal maken voor je peuter.
Geef je peuter wat extra positieve aandacht
Je peuter zal nu wel moeten wennen dat je hem niet meer zo vaak meer op kan tillen als dat je voorheen deed. Hier begin je het beste geleidelijk aan mee als je nog maar net zwanger bent. Je kunt hem bijvoorbeeld vertellen dat hij nu groot is geworden, en veel te zwaar voor mama. Maar zeg hem niet dat je hem niet meer kunt tillen omdat er een baby in je buik zit. Dit kan negatieve gevoelens oproepen bij je kindje, want jouw lichaamswarmte is heel belangrijk voor hem. En als hij dat af moet staan voor de baby, dan zal de baby daar “de schuld” van zijn. Het is goed om wel een vervanging aan te bieden waar hij tevreden mee zal zijn. Dus als hij graag opgetild wil worden kun je hem je hand aanbieden, en hem prijzen om hoe goed hij zelf kan lopen. En op andere momenten als je samen met hem zit, kun je jezelf herinneren hem hier en daar een extra knuffel te geven, en hem wat vaker zeggen dat je van hem houdt. Dit zodat hij toch die moederwarmte zal blijven voelen.
Koop samen leuke dingetjes
Als je nieuwe spulletjes gaat kopen voor de baby, is het een goed idee om ook voor je peuter nieuwe spullen te kopen. Wil je dat zijn oude bedje voor de nieuwe baby wordt? Regel dan ruim vóór de bevalling het nieuwe bed van je peuter, en zeg hem dat hij nu groot genoeg is voor een bed voor grote kinderen. Ook kun je hier wat leuke accessoires bij kopen, zodat hij zijn nieuwe slaapplek als een vooruitgang zal zien. Zo heeft hij tijd om te wennen aan zijn nieuwe plek, en krijgt hij tijdens de komst van de nieuwe baby niet alle veranderingen in één keer op z’n dak. Door dit ruim van te voren te regelen, voorkom je ook dat hij het gevoel krijgt dat hij “vervangen” zal worden door de nieuwe baby.
De bevalling
Het is goed om vóór de bevalling je kind te informeren dat je binnenkort even weg zal moeten zodat je baby uit je buik kan komen. Vertel hem wie er dan met hem zal zijn die dag, en zorg er samen met de oppas voor dat het een leuke dag wordt voor hem. Dit zodat hij niet teveel merkt van jouw afwezigheid. Als je een wat langere tijd weg blijft, bel dan af en toe zodat hij toch even je stem kan horen.
Hou altijd een oogje in het zeil
Als je eenmaal bevallen bent zal de peuter natuurlijk ook de baby gaan zien. Veel peuters kunnen onvoorspelbaar reageren als ze de baby voor de eerste keer zien. Vooral als de baby gaat huilen kan het voor peuters soms wat eng zijn, waardoor ze uit schrik de baby slaan. Dus blijf er de eerste momenten bij, maar zorg ervoor dat je niet laat merken dat je bang bent dat hij de baby iets aan zal doen. Peuters, zo klein als ze zijn, vangen meer emoties op dan we denken. Ook als je peuter gewend is geraakt met de baby is het belangrijk om altijd een oogje in het zeil te houden. Peuters zijn door hun jonge leeftijd nog erg impulsief, en kunnen hierdoor onbedoeld de baby pijn doen. Dit door hem bijvoorbeeld op te willen pakken wat kan resulteren in variërend letsel.
Na de bevalling
Als je eenmaal weer in je routine bent, is het ook voor je peuter goed om een vaste routine te hebben. Vooral peuters vinden rust in dagelijkse routines. Zo weten ze waar het tijd voor is, en houden daar rekening mee. Ook al hebben ze het zelf niet door. : ) Maak een plan, en schrijf de routine op. Dus een routine voor jou en de nieuwe baby, en een routine voor je peuter wanneer jij bezig bent met de baby. Hier kan onder vallen dat hij met een bepaald soort speelgoed mag spelen terwijl jij de baby voedt. Dit wordt dan iets voor hem om naar uit te kijken, en dat maakt het leuker. Ook is het een goed idee om voor die tijden een snack en wat te drinken klaar te zetten voor je peuter, en ervoor te zorgen dat hij het komende half uur geen behoeftes zal hebben. Zo voorkom je situaties waarin je klem zit omdat je maar twee handen hebt.
Betrek hem bij jouw tijd voor de baby
Ook kun je proberen hem te betrekken bij jouw aandacht voor de baby. Hij kan bijvoorbeeld rustig met je zitten als je aan het voeden bent. Hij kan met je meekijken als je de baby aan het verschonen bent, en je meehelpen door bijvoorbeeld een luier voor je te pakken. Belangrijk is dat je altijd zijn hulp oprecht prijst, en hem eraan herinnert wat een grote hulp hij is voor mama. Ook is het beter om hem hierin niet te dwingen. Dus laat het hem alleen doen als hij het ook echt leuk vindt.
Blijf luisteren naar je peuter
Als hij af en toe de baby niet leuk vindt, dan is dat volkomen normaal. Het beste is om hier niet teveel aandacht aan te besteden, en de sfeer een positieve draai te geven. Dit bijvoorbeeld door te zeggen dat je hem wèl lief vindt!
The good old times
Peuters houden over het algemeen niet van grote veranderingen. Dus probeer om de sfeer in huis te laten zoals die vroeger was. Natuurlijk zullen er veranderingen zijn. Maar als je die veranderingen zo klein mogelijk laat, en een groot deel van de sfeer laat zoals die voorheen ook was, dan zal het makkelijker zijn voor je peuter om te wennen aan de grote verandering van de komst van een nieuw broertje of zusje.
Laat je peuter de grote broer of zus zijn
Een van de tips die we geven is om je peuter het gevoel te geven dat hij zijn broertje of zusje moet beschermen. Bijvoorbeeld beschermen dat de baby zou vallen, of als de baby huilt dat hij het mama moet vertellen omdat zij het misschien niet hoort. Zo betrek je hem bij de zorg voor de baby, en zal hij beschermend worden over de baby. Ook is het goed om hem uit te leggen hoe hij de baby aan moet raken en op moet tillen. Zeg hem dat hij het gezichtje beter niet aanraakt, en als hij de baby op mag tillen dat dat dan alleen mag als mama er is. Want het nekje van de baby is nog zwak, en als hij hem verkeerd op zou pakken kan hij de baby pijn doen.
Geniet van jullie tijd samen
Met deze tips zal het een piece of cake worden om je peuter voor te bereiden op de komst van een nieuw broertje of zusje. Dus maak je niet druk, en geniet van jullie tijd samen!