Wil je je vruchtbare dagen en ovulatie berekenen? Lees dan snel verder voor meer informatie en gebruik onze gratis tool om je vruchtbare dagen te berekenen.
Voor je kind is het belangrijk om vrienden te maken. Niet alleen zorgt dit voor plezier en een leuke tijdsbesteding, maar het zorgt er ook voor dat je kind sociaal leert te zijn. Dit is een erg belangrijk onderdeel van de ontwikkeling van je kind. Speelafspreken met schoolvriendjes kunnen echter soms wel complex zijn. Er kunnen haken en ogen aanzitten en soms moet je ook consequent zijn. Bovendien zijn kinderen heel eerlijk en kan het voorkomen dat iemand niet met je kind wil spelen. Ook dat hoort erbij, hoe pijnlijk dat ook is. Zowel voor de ouders alsook voor je kind natuurlijk. Lees hieronder belangrijke inzichten over speelafspraken met schoolvriendjes.
Motiveer speelafspraakjes
Het is belangrijk om als ouder speelafspraakjes te motiveren. Sommige kinderen willen niet spelen, maar toch is het zeer belangrijk voor de ontwikkeling. Niet alleen omdat je dan sociaal wordt, zoals in de introductie al even was genoemd, maar ook voor het educatieve aspect. Door speelafspraakjes leren kinderen met elkaar samenwerken. In de toekomst heeft je kind daar dan ook veel aan. Samenwerken is namelijk het fundament van een goede carrière. Ook later in de toekomst moet er veel worden samengewerkt. Het voordeel is dan ook dat je kind daar dan al veel ervaring mee heeft. Daarom moet je als ouder ook altijd een speelafspraakje motiveren. Let er echter wel op dat je dit niet op een geforceerde wijze doet. Maar je kunt bijvoorbeeld af en toe iets subtiels zeggen. Iets in de trant van: “lijkt het je niet leuk om met Pietje te spelen?”. Als je daar aanvullend ook nog bij gaat vertellen hoe leuk het is om met anderen te spelen. Dat ze bijvoorbeeld samen op de spelcomputer mogen. Dan maakt dit natuurlijk heel erg aantrekkelijk voor je kind en juist dat is zeer belangrijk.
Geen broers of zussen?
Heeft je kind geen broers of zussen? Juist dan is het nog verstandiger om speelafspraakjes te maken. Sommige kinderen kunnen met hun broer of zus spelen en kunnen zich zo ontwikkelen. Maar als je kind geen broers of zussen heeft, dan is dat natuurlijk wel een stuk complexer. Dan is de kans groot dat je kind vereenzaamt en juist dan moet je het nog meer stimuleren dat je kind gaat spelen met andere kinderen. Daarbij moet echter ook in ogenschouw worden genomen dat het voor kinderen met broers en zussen ook belangrijk is om met vriendjes te spelen. Het is namelijk belangrijk, ook voor kinderen, om uit hun comfortzone te treden. Als kinderen enkel met hun broers en zussen laat spelen, is de kans groot dat ze eenkennig zijn en blijven. En juist dat is niet goed voor de ontwikkeling van je kind.
Inwisseling van vriendjes
Kinderen hebben meestal op een andere manier vriendschappen dan hoe ouders deze hebben. Kinderen kunnen vriendjes namelijk heel snel inwisselen, maar echter ook zo weer terug zijn bij een oude vriend. Voor veel ouders kan dit eerst heel raar zijn. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je kind boos thuis komt. Stampend en kwaad, omdat zijn vriendje iets niet wou. Nu hebben ze ruzie en wil je kind nooit meer met hem of haar spelen. Je begrijpt dit volledig, maar de dag erna zitten ze alweer met elkaar te spelen. Vanuit het perspectief van een volwassene klinkt dit natuurlijk bijzonder absurd, maar vanuit het perspectief van je kind is dit echter zeer logisch. Als ouder moet je hier dus ook snel mee leren omgaan en de agressie van je kind, jegens een ander kind, met een korreltje zout nemen. Bij volwassenen zitten vriendschappen volkomen anders in elkaar. Daar wordt meer de focus gelegd op een duurzame relatie. Conflicten worden doorgaans vermeden. En mocht er toch een conflict opdoemen, dan is de kans groot dat een relatie voor altijd verstoord is. In principe kunnen volwassenen wat dat betreft wel iets leren van kinderen. Namelijk dat je soms ook vergevingsgezind moet zijn en dat haat slechts overtollige bagage is waar je niets voor koopt. De illusie wordt vaak gewekt dat ouders veel van kinderen kunnen leren, maar soms is het ook andersom. Als ouder kun je weer veel van kinderen leren. Deze wisselwerking kan ervoor zorgen dat jullie er samen beter uit komen.
Wat te doen bij speelafspraken
Heeft je kind zijn eerste speelafspraak bij jou thuis? Dan is dat voor jou als ouder natuurlijk hartstikke spannend. Zeker als dit je eerste kind is en je dit nog niet eerder hebt meegemaakt. Soms hebben kinderen geen inspiratie en weten ze niet goede welke activiteiten ze zoal kunnen ondernemen. Daarom hieronder enkele tips voor een leuke speelafspraak.
Tip 1: een bordspelletje spelen
Bordspelletjes zijn al zo oud als de weg naar Rome, maar ook nog steeds populair bij de huidige generatie. Het plezier van een bordspel is namelijk niet te bevatten en elektronica kan dit plezier nog niet vervangen. Het voordeel is dat je bordspelletjes hebt voor verschillende leeftijden. Dit staat vaak op het bordspel. Heb je geen bordspel in huis? Je kunt dan ook met je kind samen een bordspel zoeken, zodat deze gespeeld kan worden met het vriendje van je kind. Als ouder is het misschien ook leuk om mee te doen, maar dit is niet altijd noodzakelijk. Soms vinden kinderen het namelijk ook leuk om samen te spelen, zonder ouderlijk gezag.
Tip 2: buiten spelen
Je kinderen laten buiten spelen is natuurlijk hartstikke leuk. Buiten spelen is niet alleen hartstikke gezond, het zorgt er ook nog eens voor dat je kind veel kan bewegen. Je kind en zijn vriendje kunnen leuke activiteiten ondernemen, waardoor ze elkaar nog beter leren kennen ook. Je kunt daarbij denken aan het bouwen van een mooie hut. Iedereen moet eens in zijn jeugd een hut hebben gebouwd! Dat is goed voor de ontwikkeling en ook voor de motoriek van je kind. Maar ook samen een sport beoefenen kan natuurlijk leuk zijn. Bijvoorbeeld een balletje overtrappen, of samen gaan badmintonnen. Je kunt het zo gek niet verzinnen. Er zijn tegenwoordig zoveel sporten dat kinderen zich nooit hoeven te vervelen.
Tip 3: spelcomputer
Tegenwoordig hebben veel kinderen een spelcomputer in huis. Veel ouders zijn echter een beetje beducht voor kinderen en een spelcomputer. Dit is echter niet geheel noodzakelijk, zolang er maar met mate wordt gespeeld. Dat wil zeggen: maximaal een paar uurtjes per dag. Er zijn niet alleen spellen ter vermaak, maar er zijn tegenwoordig ook veel spellen die educatief zijn. Je hebt spellen waarin mooie werelden worden geschapen. Werelden die je nergens anders ziet en dat zorgt ervoor dat je kind een goed inlevingsvermogen krijgt. Al deze spelletjes kan je kind dan samen gaan spelen met zijn vriendje. Zo kunnen ze samen genieten van hartstikke leuke spellen. Er zijn gelukkig ook veel diverse spellen tegenwoordig, dus er is keuze voor iedereen. Let echter wel op de minimum leeftijd van de spellen. Sommige spellen kunnen namelijk te eng zijn voor kinderen. Je wilt natuurlijk niet dat je kind, of zijn vriendje, nachtmerries krijgt. De ouders van het vriendje van je kind kunnen dat waarschijnlijk ook niet appreciëren.
Een kind zegt nee
Het kan natuurlijk ook voorkomen dat een kind niet met jouw kind wil spelen. Dit kan eerst pijnlijk zijn, maar je moet in ogenschouw nemen dat kinderen altijd heel eerlijk zijn. Kinderen zijn recht voor hun raap en zeggen gelijk waar het op staat. Een volwassen persoon zou dit namelijk veel subtieler aanpakken, maar kinderen doen dat niet. Het kan zijn dat je kind verdrietig is omdat iemand anders niet met hem of haar wil spelen. Het is dan belangrijk om hem of haar te troosten, maar ook gelijk vast te stellen dat het nu eenmaal zo gaat in het leven. Het leven is immers hard en dat weten wij als volwassenen maar al te goed. Kinderen moeten wel beschermd worden opgevoed, maar tegelijkertijd ook wel enigszins worden blootgesteld aan de gevaren die ze te wachten staat in de maatschappij. Dan ontwikkelen ze daar een schild voor en kunnen ze met een olifantshuid de maatschappij op een positieve wijze tegemoet treden!
Eindconclusie
In dit artikel is hopelijk naar voren gekomen dat speelafspraken met schoolvriendjes erg belangrijk zijn voor de ontwikkeling van je kind. Ook zijn er enkele tips gegeven omtrent de wijze waarop je als ouder hier het beste mee kan omgaan. Vrijwel alle kinderen zullen uiteindelijk vriendjes krijgen. Heeft je kind geen vriendjes en ook geen behoefte aan vriendjes? Dan kan er sprake zijn van een ontwikkelingsstoornis en kun je eventueel actie ondernemen. Maar bij sommige kinderen moet je soms ook gewoon even een zetje in de goede richting geven.