Wil je je vruchtbare dagen en ovulatie berekenen? Lees dan snel verder voor meer informatie en gebruik onze gratis tool om je vruchtbare dagen te berekenen.
Zindelijkheidstraining kan een intimiderend en rommelig onderdeel van opvoeding zijn. Maar er zijn tal van nuttige hulpmiddelen om je kind en jij als ouder te helpen om comfortabel te worden met het afscheid nemen van luiers. In deze blog “Potje kopen: waar moet je op letten” een klein overzicht welke potjes je best voor je kind kan aanschaffen en welke criteria je niet uit het oog mag verliezen.
Verschillende potjes in alle soorten
Toiletten zijn eng voor veel jonge kinderen. Ze zijn koud, kil en soms rumoerig. Om zindelijkheidstraining gemakkelijker en aantrekkelijker te maken, beginnen veel ouders met een potje. Het is een kleine, vrijstaande stoel – meestal gemaakt van plastiek – met een afneembaar reservoir voor kinderen om te plassen of te poepen. Sommige hebben populaire stripfiguren of ontwerpen voor prins of prinses. Anderen spelen liedjes, juichen of staan je toe een bemoedigend bericht voor je kind op te nemen dat alleen wordt afgespeeld wanneer iemand een sensor in het reservoir raakt. Je kan ook eenvoudige, strakke stoelen vinden met een moderne stijl. Het kan handig zijn om een paar potjes in een paar uithoeken van het huis te hebben wanneer je kind aan zindelijkheidstraining doet.
Op welke leeftijd koop je een potje?
Het enige nadeel van een potje is dat je ze na elk gebruik moet legen en schoonmaken. In plaats van afval weg te spoelen, verwijder je de middelste container, dump je de inhoud in het gewone toilet en maak je de container schoon. Je kan een potje kopen als je kind twaalf tot achttien maanden oud is en het in de badkamer plaatsen zodat je kind vertrouwt geraakt met de vertrouwde omgeving. De meeste kinderen zijn klaar met een potje voor het grote toilet na een jaar oefentijd, maar elk kind is uiteraard anders. Een kleine tip waar je rekening mee moet houden. Sommige potjes werken niet zo goed voor jongens door te weinig spatbescherming of een kom die te ondiep is om de urine volledig op te vangen. Controleer altijd ouderbeoordelingen op internet voordat je een potje koopt om te zorgen dat je wc-stoel het werk doet.
Een keuze maken tussen verschillende soorten potjes
Voor welk potje je kiest hangt van verschillende factoren af zoals de grootte van je kind en bij welk potje hij of zij zich comfortabel voelt. Als je start met zindelijkheidstraining op oudere leeftijd, zal je een groter potje moeten kopen omwille van de benenlengte van je kind. Sommige kinderen geven de voorkeur aan een wc-verkleiner omdat ze het gedrag van de ouders willen imiteren. Het grote voordeel is uiteraard dat de boodschap – klein of groot – rechtstreeks in het toilet terechtkomt.
Potjes in verschillende maten en prijsklasse
De prijzen van potjes schommelen tussen de drie en tachtig euro. Je kan ze kopen in verschillende kleuren en vormen, afhankelijk welk budget je er aan wil besteden. Hieronder in een notendop welke potjes momenteel op de markt beschikbaar zijn:
Een potje om te plassen zonder veel tamtam
De goedkoopste versie van een potje heb je reeds voor een paar luttele euro's. Het is basic, zonder veel tamtam. Het plastiek potje is erg functioneel. De iets duurdere exemplaren zijn vaak voorzien van een anti-slip profiel beneden het potje.
Potjes waar je de binnenkant van kan uitnemen
Erg praktisch zijn wel de uitneembare binnenpotten. Wanneer je kind de kleine of grote boodschap heeft gedaan, moet je alleen maar de binnenkant uithalen van het potje in plaats van het hele geraamte van de pot. Het spreekt voor zich dat je de pot elke keer moet schoonmaken. Dit type van pot is iets duurder in aankoop dan de meest elementaire basisversie.
De muzikale potjes met kinderliedjes
Er bestaat heel wat discussie rond de aankoop van potjes met geluid en muziek. Via een sensor begint het potje een liedje te spelen als beloning voor goed gedrag na elke plas- of poepbeurt. Het hete hangijzer waarom dit zoveel beroering veroorzaakt, heeft te maken dat kinderen vaak schrikken en na de eerste keer niet meer op het potje willen gaan zitten uit angst.
Een miniatuurversie van een groot toilet
Sommige potjes hebben het uitzicht van een echt toilet, maar dan in een miniatuurversie met alles erop en eraan. Een heuse toiletbril en doorspoel systeem. Hier hangt wel een prijskaartje aan vast dat kan oplopen tot tachtig euro. Verkopers van deze luxueuze miniatuurtoiletten beweren dat de overstap naar een gewoon toilet iets eenvoudiger zou zijn voor kinderen.
Waar moet je opletten bij aankoop van een potje?
Het gamma van potjes is erg groot en gevarieerd. Welke voorkeur je hebt bij de aankoop van een potje, is puur persoonlijk. De enige raadgeving is dat je het buikgevoel moet volgen welk potje het beste bij je kind past. Enkele tips welk criteria je kan volgen bij de aankoop van een potje:
- Kies voor robuust materiaal. Met andere woorden mogen de potjes niet vederlicht zijn
- Kijk uit dat het potje niet te snel verplaatst en verschuift
- Zorg dat de maat van het potje past in functie van de grootte van je kind en de leeftijd
Hoe reageer je als je kind niet op het potje wil gaan zitten?
Sommige kinderen reageren averechts als ze voor de eerste keer op een potje moeten gaan zitten. In bepaalde gevallen willen ze er niets van weten. Een goede raad. Sla niet in paniek en probeer het na een paar dagen of week opnieuw. De aanhouder wint. Uiteindelijk zal je kind vroeg of laat zindelijk moeten worden. Probeer te achterhalen waarom je kind halsstarrig blijft weigeren om op het potje te gaan zitten. Misschien is er in een vorige poging iets gebeurd wat angst inboezemt. Begin telkens met goede moed en een goedlachse manier om de nieuwe vaardigheid aan te leren. Geduld is een goede raadgever. Op een gegeven ogenblik gaat je kind zich gemakkelijk voelen zonder stress.