Wil je je vruchtbare dagen en ovulatie berekenen? Lees dan snel verder voor meer informatie en gebruik onze gratis tool om je vruchtbare dagen te berekenen.
Spelen met water is voor veel kinderen een favoriete bezigheid. Het maakt niet uit of dat in bad is of in een opblaasbadje in de tuin in de zomer. Helaas komt het nog steeds voor dat er ongelukken gebeuren, of erger, dat kinderen verdrinken. Jaarlijks overlijden er gemiddeld 25 kinderen door verdrinking. Het is zelfs de belangrijkste doodsoorzaak voor kinderen van nul tot vier jaar oud.
De trieste reden hiervoor is vaak onwetendheid of onoplettendheid van toezichthouder of ouder. Het is daarom belangrijk dat er zo veel mogelijk bewustzijn is over hoe een ouder en omgeving de veiligheid van een kind kan waarborgen rond of op het water. Wat kun je als ouder of toezichthouder doen om de veiligheid zo goed mogelijk te waarborgen en de kans op ongelukken zo klein mogelijk te maken? Waar moet je precies aan denken bij iedere situatie? Hoe voorkom je zo veel mogelijk gevaar? Je leest het in dit artikel.
Verdrinking bij verschillende leeftijden
Kinderen in de leeftijdsklasse van nul tot vier jaar lopen het meeste risico op verdrinking. Het belangrijkste bij deze groep is voorkomen dat ze onbedoeld in het water terecht komen. In deze levensfase zijn ze bovendien hun omgeving aan het onderzoeken, waardoor ze nog geen gevaar zien. Ze kunnen namelijk al in ondiep water verdrinken, omdat ze niet in staat zijn zelf overeind te komen. Bij kinderen tussen vier en twaalf jaar is dit anders. Vaak zitten ze op zwemles en hebben ze geleerd over de gevaren die er bestaan bij water. Toch komt verdrinking helaas ook bij deze leeftijdsklasse voor. Naast dat het fout kan gaan in het water zelf, is het mogelijk dat je kind klachten krijgen nadat het kind gered is uit het water. Er komt dan teveel water in de longen terecht waar een kind alsnog last van kan krijgen. Dit wordt ook wel secondary drowning genoemd.
Water is overal
Nederland is een waterland, wat betekent dat water letterlijk overal te vinden is. Zo hebben veel mensen een vijver in de tuin of in de buurt. In de zomer heeft bijna iedereen een opblaasbadje en ook het zwembad wordt vaak bezocht. Daarnaast zijn er veel kanalen, sloten en meren. Een dagje naar zee, recreatief zwemmen of een recreatieplas hebben ook risico’s.
Vijvers
Er zijn verschillende dingen die je kunt doen om de veiligheid voor je kind te garanderen als je een vijver in de tuin hebt. Belangrijk is het maken van een afscheiding rond de vijver waar kinderen niet doorheen of overheen kunnen klimmen. Zorg er daarnaast voor dat je goed zicht hebt op de vijver en deze niet verstopt zit achter struiken. Zo verlies je je kind niet uit het oog. De vijver zelf kun je afschermen door er een rooster boven te plaatsen. Ook is het belangrijk het water goed zichtbaar te maken, door het niet vol te zetten met waterplanten. Zo kan het kind zien dat er daadwerkelijk water is. Als je helemaal zeker van je zaak wilt zijn, kun je er natuurlijk ook voor kiezen de vijver te dempen.
Zwembad
Sommige mensen hebben een zwembad in de tuin, anderen bezoeken met regelmaat een openbaar zwembad. Als er kinderen bij zijn moeten er bij beide maatregelen getroffen worden om het veilig te houden. Dit is ook het geval als je zelf geen zwembad hebt, maar bijvoorbeeld de buren wel. Als je zelf een zwembad hebt, is in de eerste plaats bewustwording belangrijk. Leer je kind dat hij of zij nooit alleen bij het zwembad mag spelen. Als het spelen klaar is, ruim dan direct het speelgoed op, zodat je kind niet terug naar het water gaat. Ben je met een groep, maak dan goede afspraken of wie er wanneer op de kinderen let. Zorg er verder voor dat er een hek van minstens 1,20 meter hoog om het zwembad staat met zelfsluitende poorten. Hebben je buren of is er in de directe omgeving een zwembad, zorg er dan in ieder geval voor dat je je tuin goed afschermt met een hek of schutting en een deur die goed dichtvalt. Doe je kind daarnaast zwemvleugeltjes om.
Opblaasbad
In de zomer heeft heel Nederland met een tuin een opblaasbadje staan. Met kinderen erbij moet je extra goed opletten. De bodem van zo’n badje is glad en vooral kleine kinderen van nul tot drie jaar lopen het risico dat ze zichzelf niet in ondiep water overeind kunnen houden. Het is dus belangrijk altijd toezicht te houden, aangezien zwemvleugeltjes in dit geval niet nuttig zijn. Zorg dat je het zwembad opbergt of in zicht houdt na gebruik, zodat kinderen er niet ongezien in kunnen teruggaan. Om je kind te laten wennen, is het verstandig je kind een tijdje door ondiep water te laten kruipen onder begeleiding. Houdt er daarna rekening mee dat een kind gemakkelijk kan afkoelen in water en voorkom onderkoeling. Koop als laatste altijd een opblaasbandje met een stevige rand, zodat een kind daar tegenaan kan zitten of de rand goed kan vastpakken.
Sloten
Naast zwembaden en tuinvijvers, is er in Nederland nog veel meer water te vinden. Het gevaar bij sloten zit bijvoorbeeld in een klein hoekje. Kades kunnen stijl, glad en modderig zijn, waardoor kinderen tijdens het spelen kunnen uitglijden en moeilijk uit het water kunnen komen. Ook hier is bewustwording belangrijk, vooral als uw kind een leeftijd heeft waarop het zelf buitenspeelt. Leer ze over de gevaarlijke situatie en dat ze niet te ver van huis mogen. Valt de bal bijvoorbeeld in het water, dan moeten ze een volwassene roepen om te bal uit het water te halen.
Overige maatregelen
Naast het afschermen van gevaarlijke plaatsen met water en kinderen het gevaar van water aanleren, is er meer wat je kunt doen. Zo vroeg mogelijk met zwemles beginnen is een maatregel waar steeds meer ouders voor kiezen. Het is zelfs mogelijk baby’s van vier maanden technieken aan te leren waarmee ze zichzelf door middel van een kantelmethode in veiligheid kunnen brengen. Vanaf vier jaar kunnen kinderen beginnen met het behalen van zwemdiploma’s.
Ondanks diploma’s, vleugeltjes en zwemvesten, moet je altijd op blijven letten. Uiteindelijk zijn het maar hulpmiddelen en geen garantie voor 100% veiligheid.
Als laatste is het voor iedere ouder aan te raden een cursus kinder-EHBO te doen, zodat je in het slechtste scenario voorbereid bent en levens kunt redden. Hierbij worden onder andere speciale reanimatie technieken aangeleerd en leer je wat je moet doen als een kind in de problemen komt in het water.